Sant Cugat no vol més bosses de plàstic

Els comerciants que s'adhereixen al conveni municipal per la reducció de bosses de plàstic obtindran una bonificació en la taxa de residus
Font: Ajuntament de Sant Cugat
27/10/2010

L'Ajuntament i el sector comercial de Sant Cugat -representat per la Federació de Comerciants de Sant Cugat i l'Associació de Comerciants del Barri del Monestir- han signat aquest 26 d'octubre un conveni de col·laboració per reduir l'ús de les bosses de plàstic al municipi.

El conveni estableix que a partir del 15 de gener del 2011 els comerços que s'adhereixin a aquesta campanya cobrin 10 cèntims per cada bossa de plàstic i, a la vegada, donin gratuïtament bosses reutilitzables fetes per l'Ajuntament. A partir de l'1 de juliol aquests comerços ja no disposaran de bosses de plàstic i només oferiran bosses compostables o de paper que cobraran a 10 cèntims. Les bosses compostables distribuïdes hauran de tenir el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya.

L'adhesió dels comerços a aquesta campanya és opcional. L'Ajuntament aplicarà una bonificació del 10% de la Taxa per la recollida de residus als establiments que s'hi adhereixin i que formin part de les dues associacions de comerciants que han subscrit aquest acord. Per a la resta de comerços que signin el conveni la bonificació serà del 7%. D'altra banda, l'Ajuntament realitzarà una campanya de comunicació per tal d'informar a la ciutadania d'aquestes mesures.

Els encarregats de signaraquest conveni de col·laboració han estat: la tinenta d'alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, la tinenta d'alcalde de Medi Ambient, Marta Subirà, el regidor de Comerç, Josep Romero, el president de la Federació de Comerciants de Sant Cugat, Josep Lluís Galvany, i el president de l'Associació de Comerciants del Monestir, Pedro Marquina.  

Durant l'acte, Cristina Paraira, ha destacat "a Sant Cugat volem eliminar les bosses de plàstic quan més aviat millor. Serà un gest molt important en favor del medi ambient i de la reducció de residus". Per això Paraira també ha demanat l'esforç dels ciutadans per modificar els seus hàbits i optar per les bosses reutilitzables. Finalment, Paraira també ha agraït "l'aposta valenta" de les dues associacions de comerciants que han signat el conveni, així com "la seva col·laboració indispensable per engegar aquesta campanya".    

Per la seva banda, la tinenta d'alcalde de Medi Ambient, Marta Subirà, ha explicat que "les bosses de plàstic s'han convertit en un dels símbols de representació dels residus, ja que tenen un cost ambiental molt alt i són molt difícils d'eliminar". Subirà ha recordat que "segons l'Agència Catalana de Residus a Catalunya es consumeixen setmanalment 45 milions de bosses de plàstic i la seva mitjana d'ús és de 12 minuts". I ha  afegit que amb aquesta campanya "Sant Cugat vol contribuir a aconseguir l'objectiu del Pacte per la Bossa de Catalunya: reduir fins al 50% l'ús d'aquest tipus de material l'any 2012". La signatura d'aquest conveni s'emmarca dins de l'Estratègia Local contra el Canvi Climàtic que desenvolupa l'Ajuntament.

Finalment, el president de la Federació de Comerciants, Josep Lluís Galvany, ha remarcat que "els comerciants estem molt il·lusionats amb aquesta campanya" i ha assegurat que "farem el màxim possible per promoure l'ús de les bosses reutilitzables". El president de l'Associació de Comerciants del Barri del Monestir, Pedro Marquina, ha dit "donarem un suport total a aquest projecte, que és atrevit però a la vegada necessari".

Relacionats

Notícia
 

Moderar la temperatura de casa i millorar-ne els tancaments, menjar en plat únic i reduir el consum de carn vermella i donar o vendre allò que ja no es necessita són algunes de les accions quotidianes que minven la petjada mediambiental de les persones. Un estudi d'àmbit internacional, anomenat Sustainable Lifestyles Accelerator (SLA) i en el qual participen set famílies de Sant Cugat comptabilitza el carboni que emetem els ciutadans i aporta consells per reduir-lo amb un petit canvi d'hàbits.

Notícia

Més de 600 infants de 5è i 6è de primària acompanyats de 45 mestres de 10 escoles de Sant Cugat han disputat la 2a edició de la Pedalada Escolar. Una pedalada amb caire clarament formatiu i potenciadora de la mobilitat sostenible. La iniciativa vol promoure la pràctica d'aquest esport com a font de salut i de relació social entre els escolars.

Notícia
L’Ajuntament, obligat a ajornar les restriccions

La redacció d’una ordenança és un pas necessari per activar aquestes restriccions ja que, fins ara, a Sant Cugat no s’havia aprovat cap normativa per donar cobertura legal a la mesura. Per aquest motiu l’Ajuntament es veu obligat a ajornar les restriccions de trànsit permanents, que inicialment estaven previstes a partir de l’1 de gener del 2020.

Butlletí