Sant Cugat no vol més bosses de plàstic

Els comerciants que s'adhereixen al conveni municipal per la reducció de bosses de plàstic obtindran una bonificació en la taxa de residus
Font: Ajuntament de Sant Cugat
27/10/2010 - 00:00

L'Ajuntament i el sector comercial de Sant Cugat -representat per la Federació de Comerciants de Sant Cugat i l'Associació de Comerciants del Barri del Monestir- han signat aquest 26 d'octubre un conveni de col·laboració per reduir l'ús de les bosses de plàstic al municipi.

El conveni estableix que a partir del 15 de gener del 2011 els comerços que s'adhereixin a aquesta campanya cobrin 10 cèntims per cada bossa de plàstic i, a la vegada, donin gratuïtament bosses reutilitzables fetes per l'Ajuntament. A partir de l'1 de juliol aquests comerços ja no disposaran de bosses de plàstic i només oferiran bosses compostables o de paper que cobraran a 10 cèntims. Les bosses compostables distribuïdes hauran de tenir el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya.

L'adhesió dels comerços a aquesta campanya és opcional. L'Ajuntament aplicarà una bonificació del 10% de la Taxa per la recollida de residus als establiments que s'hi adhereixin i que formin part de les dues associacions de comerciants que han subscrit aquest acord. Per a la resta de comerços que signin el conveni la bonificació serà del 7%. D'altra banda, l'Ajuntament realitzarà una campanya de comunicació per tal d'informar a la ciutadania d'aquestes mesures.

Els encarregats de signaraquest conveni de col·laboració han estat: la tinenta d'alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, la tinenta d'alcalde de Medi Ambient, Marta Subirà, el regidor de Comerç, Josep Romero, el president de la Federació de Comerciants de Sant Cugat, Josep Lluís Galvany, i el president de l'Associació de Comerciants del Monestir, Pedro Marquina.  

Durant l'acte, Cristina Paraira, ha destacat "a Sant Cugat volem eliminar les bosses de plàstic quan més aviat millor. Serà un gest molt important en favor del medi ambient i de la reducció de residus". Per això Paraira també ha demanat l'esforç dels ciutadans per modificar els seus hàbits i optar per les bosses reutilitzables. Finalment, Paraira també ha agraït "l'aposta valenta" de les dues associacions de comerciants que han signat el conveni, així com "la seva col·laboració indispensable per engegar aquesta campanya".    

Per la seva banda, la tinenta d'alcalde de Medi Ambient, Marta Subirà, ha explicat que "les bosses de plàstic s'han convertit en un dels símbols de representació dels residus, ja que tenen un cost ambiental molt alt i són molt difícils d'eliminar". Subirà ha recordat que "segons l'Agència Catalana de Residus a Catalunya es consumeixen setmanalment 45 milions de bosses de plàstic i la seva mitjana d'ús és de 12 minuts". I ha  afegit que amb aquesta campanya "Sant Cugat vol contribuir a aconseguir l'objectiu del Pacte per la Bossa de Catalunya: reduir fins al 50% l'ús d'aquest tipus de material l'any 2012". La signatura d'aquest conveni s'emmarca dins de l'Estratègia Local contra el Canvi Climàtic que desenvolupa l'Ajuntament.

Finalment, el president de la Federació de Comerciants, Josep Lluís Galvany, ha remarcat que "els comerciants estem molt il·lusionats amb aquesta campanya" i ha assegurat que "farem el màxim possible per promoure l'ús de les bosses reutilitzables". El president de l'Associació de Comerciants del Barri del Monestir, Pedro Marquina, ha dit "donarem un suport total a aquest projecte, que és atrevit però a la vegada necessari".

Relacionats

Notícia

Una quinzena de centres transmeten l'ensenyament d'aquesta tècnica.

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Butlletí