Sandra Lavorel i Jordi Bascompte, reben els guardons del Premi Ramon Margalef d’Ecologia

15/11/2021 - 13:55

La doctora Sandra Lavorel és professora d’investigació del Laboratori d’Ecologia Alpina (CNRS) de Grenoble, i està considerada una de les principals ecòlogues d’Europa. El doctor olotí Jordi Bascompte és catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Zuric i director del seu Màster en Ciències Ambientals Quantitatives.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès ha sigut l'encarregat de lliurar els guardons del 2020 i 2021 d'aquest guardó, que com ha assegurat té ja un “enorme prestigi internacional”, que “ens ajuda a divulgar la importància de la tasca de la comunitat científica davant del canvi climàtic com un dels principals reptes que té el planeta i la humanitat”. El cap de l’Executiu ha posat en valor la importància d’aquest guardó durant l’acte de lliurament als distingits de l’any passat, en què no es va poder lliurar de forma presencial a causa de la pandèmia, i enguany. La guardonada amb el Premi Ramon Margalef el 2020 va ser l’ecòloga Sandra Lavorel, i el 2021, l’ecòleg Jordi Bascompte.

El president ha felicitat els dos premiats “pel merescut guardó, per la seva trajectòria científica i per la seva producció de coneixement que contribueix a què el conjunt de la humanitat avui puguem afrontar amb molta més base científica una manera d’entendre com funciona el planeta i com podem donar resposta als reptes tan importants que tenim avui”.

El doctor olotí Jordi Bascompte és catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Zuric i director del seu Màster en Ciències Ambientals Quantitatives. El jurat ha destacat “el seu extraordinari talent per seleccionar qüestions que poden abordar-se amb dades existents de qualitat suficient per arribar a conclusions teòriques sòlides”, i que “tot i la diversitat de les seves múltiples contribucions, la seva trajectòria científica constitueix una unitat per a la coherència conceptual i l’estil metodològic”. A més, ha afegit que “el treball de Jordi Bascompte és brillant i té un punt d’estètic tant en la concepció com en la comunicació, que ha facilitat arribar a un públic ampli”.

La doctora Sandra Lavorel és professora d’investigació del Laboratori d’Ecologia Alpina (CNRS) de Grenoble, i està considerada una de les principals ecòlogues d’Europa. El jurat va valorar la seva aportació com “una de les fundadores de l’ecologia basada en trets funcionals, un camp que ajuda a explicar com la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes responen als canvis ambientals”. També va destacar que “les seves contribucions han inspirat la moderna ecologia de comunitats vegetals i ajuden a explorar la importància funcional de la biodiversitat de la Terra”. Per al jurat, el treball de la doctora Lavorel “combina un elevat rigor metodològic en el disseny d’experiments i observacions amb el realisme de les situacions de camp”.  

El Premi, que compta amb una dotació de 80.000 euros i una obra d’art en memòria de Ramon Margalef, s’atorga després d’analitzar el seguit de candidatures presentades cada any per institucions universitàries, escoles superiors, centres de recerca, acadèmies científiques o amb branques científiques, i altres institucions de finalitat anàloga. Fins avui han estat premiats Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm, David Tilman, Robert Ricklefs, Josep Peñuelas, Sandra Díaz, Steve Carpenter, Carlos M. Duarte, Sandra Lavorel i Jordi Bascompte.


 

Relacionats

Entrevista
Lucia Matamoros, nanotecnóloga i membre de la tripulació d'Hypatia II

Acte
09/04/2024 - 00:00
Presencial i via zoom
Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona

Butlletí