S'aconsegueix reduir la intrusió salina de l'aqüífer del Delta del Llobregat

Font: Ajuntament del Prat de Llobregat
06/09/2010

La barrera hidràulica posada en marxa per l'ACA des del 2007 ha aconseguit reduir la salinitat de l'aqüífer del delta del Llobregat. L'alcalde del Prat, Lluís Tejedor; el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Francesc Baltasar; i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández, han visitat aquest 3 de setembre diverses actuacions relacionades amb la creació d'una barrera destinada a frenar la intrusió salina a l'aqüífer del delta del Llobregat, producte de la seva sobreexplotació i de les obres del port durant els anys 70. Així doncs, els controls demostren que aquesta barrera està sent molt eficaç per reduir la salinitat de l'aqüífer.

Per a revertir el procés de salinització l'ACA ha fet, entre d'altres accions, una barrera hidràulica que consisteix en la injecció a l'aqüífer d'aigua regenerada amb diferents tractaments. Això provoca l'increment d'aigua dolça a l'aqüífer i evita que l'aigua salada hi penetri terra endins. L'aigua, que s'injecta a la barrera a través de pous, procedeix de la Depuradora del Baix Llobregat, on avui s'ha fet la visita institucional.

La injecció d'aigua va començar a finals del mes de març de 2007 i des d'aquesta data s'han injectat prop de 2 hectòmetres cúbics. Des del mateix any s'injecta de manera continua durant les 24 hores del dia. Arran d'aquesta actuació, en gairebé tots els punts de control s'ha reduït clarament la salinitat de l'aigua i també ha disminuït la presència de clorurs.

Una inversió de 23 milions d'euros, i dues fases
La barrera hidràulica per a aturar la intrusió marina ha suposat una inversió total propera als 23 milions d'euros. Aquest projecte, pioner a Europa per les seves característiques, ha comptat amb el finançament de Fons de Cohesió de la Unió Europea, del Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino, i de l'Agència Catalana de l'Aigua.

El projecte s'ha desenvolupat en dues fases, la primera de les quals està activada des de març de 2007 i consisteix en la injecció de 2.500 m3/dia a tres pous de l'aqüífer. Pel que fa a la segona fase, en servei des de l'abril d'enguany, consisteix en la injecció de 15.000 m3/dia a través de catorze pous, situats al marge esquerre i dret del riu.
 

Relacionats

Acte
05/12/2019
Alberg Centre Esplai. Riu Anoia, 42. El Prat de Llobregat
Acte
02/12/2019
Davant del Mercat municipal de Viladecans
Notícia

Gavà ha aportat lesives idees i experiències en la jornada “Oportunitats i riscos de l’economia circular” celebrada al Prat de Llobregat. La trobada s’emmarcava en el projecte Ecoindústria, amb què els ajuntaments del Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi i Viladecans, volen promoure un model sostenible al Delta del Llobregat a nivell ambiental, econòmic i social a través de l’impuls de l’economia circular.

Butlletí