S'aconsegueix reduir la intrusió salina de l'aqüífer del Delta del Llobregat

Font: Ajuntament del Prat de Llobregat
06/09/2010 - 00:00

La barrera hidràulica posada en marxa per l'ACA des del 2007 ha aconseguit reduir la salinitat de l'aqüífer del delta del Llobregat. L'alcalde del Prat, Lluís Tejedor; el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Francesc Baltasar; i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández, han visitat aquest 3 de setembre diverses actuacions relacionades amb la creació d'una barrera destinada a frenar la intrusió salina a l'aqüífer del delta del Llobregat, producte de la seva sobreexplotació i de les obres del port durant els anys 70. Així doncs, els controls demostren que aquesta barrera està sent molt eficaç per reduir la salinitat de l'aqüífer.

Per a revertir el procés de salinització l'ACA ha fet, entre d'altres accions, una barrera hidràulica que consisteix en la injecció a l'aqüífer d'aigua regenerada amb diferents tractaments. Això provoca l'increment d'aigua dolça a l'aqüífer i evita que l'aigua salada hi penetri terra endins. L'aigua, que s'injecta a la barrera a través de pous, procedeix de la Depuradora del Baix Llobregat, on avui s'ha fet la visita institucional.

La injecció d'aigua va començar a finals del mes de març de 2007 i des d'aquesta data s'han injectat prop de 2 hectòmetres cúbics. Des del mateix any s'injecta de manera continua durant les 24 hores del dia. Arran d'aquesta actuació, en gairebé tots els punts de control s'ha reduït clarament la salinitat de l'aigua i també ha disminuït la presència de clorurs.

Una inversió de 23 milions d'euros, i dues fases
La barrera hidràulica per a aturar la intrusió marina ha suposat una inversió total propera als 23 milions d'euros. Aquest projecte, pioner a Europa per les seves característiques, ha comptat amb el finançament de Fons de Cohesió de la Unió Europea, del Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino, i de l'Agència Catalana de l'Aigua.

El projecte s'ha desenvolupat en dues fases, la primera de les quals està activada des de març de 2007 i consisteix en la injecció de 2.500 m3/dia a tres pous de l'aqüífer. Pel que fa a la segona fase, en servei des de l'abril d'enguany, consisteix en la injecció de 15.000 m3/dia a través de catorze pous, situats al marge esquerre i dret del riu.
 

Relacionats

Article

La Casa de l'Energia és un espai d'informació, assessorament i reflexió que neix amb vocació de donar suport a la ciutadania, comerços i empreses per dur a terme la necessària transició energètica. 

Article
El Calendari del Delta abandona el paper i passarà a ser digital

Enguany, el calendari està dedicat als Hàbitats de marge del delta del Llobregat, amb una selecció d'imatges que mostren les plantes i els animals que viuen en els marges de camins i camps, talussos i bardisses. 

Article

La Janna Fredeluga és una investigadora i naturalista del Delta del Llobregat. S’ha quedat atrapada en un lloc amagat del Delta. Necessita la teva ajuda per trobar-la i rescatar-la. La Janna ens ha deixat pistes per a localitzar-la. Si superes totes les proves, ho aconseguiràs.

Butlletí