Sabem realment quant petroli ens queda?

La publicació del 'World Energy Outlook 2009' arriba envoltada de polèmica per la manipulació de les dades de reserves
Sostenible.cat
16/11/2009 - 00:00

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) va presentar la setmana passada l'edició 2009 del World Energy Outlook (WEO), l'informe que anualment repassa l'estat de salut del subministrament d'energia al món i que els governs de molts països utilitzen com a referència per a establir les seves polítiques energètiques. Enguany, però, l'informe ha arribat envoltat de polèmica: segons va publicar el diari britànic The Guardian just el dia abans de la presentació del WEO 2009, sembla que les dades sobre les reserves disponibles de petroli porten anys distorsionades, i són molt inferiors al que es reconeix oficialment.

Tot i que l'informe de l'AIE no és un monogràfic sobre el futur del petroli (inclou previsions de demanda i subministrament de totes les fonts d'energia), a ningú escapa la importància de la informació destapada pel rotatiu britànic, basada en les confessions de dues persones de dins la pròpia agència. El petroli és actualment el combustible que fa moure el món, el que fa possible el transport, que en depèn en un 90% per continuar funcionant.

El pic de petroli, una realitat
Segons les fonts citades per The Guardian, el món està molt més a prop de quedar-se sense petroli del que es pensa, ja que l'AIE ha minimitzat deliberadament les taxes de declivi de les actuals explotacions petrolíferes i exagerat les possibilitats de trobar nous jaciments. Pressions provinents del Estats Units semblen estar al darrera d'aquesta manipulació, l'objectiu de la qual seria evitar el pànic als mercats financers.

En qualsevol cas, fa temps que els qui estudien el pic de petroli (és a dir, el moment a partir del qual la producció no farà més que decréixer) denuncien que la realitat no concorda amb les dades oficials, i que el món pot haver assolit ja aquest moment crític. La notícia del rotatiu britànic vindria doncs a reforçar aquesta tesi.

(P)

Un cop més, Copenhaguen
Fa unes setmanes, la pròpia Agència Internacional de l'Energia assegurava que la crisi econòmica ha reduït el consum mundial d'energia i, de retruc, aconseguirà que aquest 2009 les emissions de CO2 caiguin un 3%. Tanmateix, el WEO 2009 pronostica un augment de la demanda global d'energia del 40% d'ara al 2030, provinent sobretot dels països en vies de desenvolupament, i amb un paper encara protagonista dels combustibles fòssils.

En aquest sentit, l'informe de l'AIE assegura que cal una profunda transformació del sector de l'energia per fer front al canvi climàtic i limitar les emissions de CO2 a l'atmosfera dins l'anomenat llindar de seguretat (450 ppm), que limitaria l'augment global de les temperatures a +2 ºC. Una qüestió central a debatre a la imminent cimera sobre canvi climàtic a Copenhaguen, el proper mes de desembre, ja que segons les previsions de l'agència, si tot continua com fins ara les emissions augmentaran un 1,5% anual fins el 2030, provocant que la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera es dispari més enllà de les 1.000 ppm i la temperatura mundial augmenti de mitjana 6 graus. Un risc que els líders polítics no poden seguir ignorant.

Més informació:
Resum executiu, en castellà, del World Energy Outlook 2009 (PDF)

Dos escenaris de futur

El WEO 2009 presenta dos escenaris pel 2030: el primer, anomenat de referència, és aquell on els governs no canvien les seves polítiques energètiques. Al segon, anomenat Escenari 450, es descriuen les mesures necessàries per limitar la concentració de CO2 a l'atmosfera a 450 parts per milió (ppm), i aconseguir que la temperatura global no augmenti més de 2 ºC.

Escenari de referència
Al 2030 la demanda global d'energia primària creixerà un 40% respecte l'any 2007. Els combustibles fòssils seguiran sent les principals fonts d'energia, amb un fort increment en la demanda de carbó. En aquest escenari es superen les 1.000 parts per milió (ppm) de concentració de CO2 a l'atmosfera, el que provocarà un augment de la temperatura mundial de 6 graus.
Per fer front a aquest augment de la demanda caldrà invertir 26 bilions de dòlars fins el 2030, és a dir, destinar-hi cada any l'1,4% del PIB mundial.

Escenari 450
En aquest escenari es preveu que la demanda d'energia hagi augmentat només un 20% l'any 2030. Els combustibles fòssils continuen ben presents en el mix global, i la reducció en el consum i les emissions s'aconsegueix sobretot per la millora en l'eficiència energètica.

Aquest escenari implica invertir 10,5 bilions de dòlars més que en el de referència (és a dir, 36,5 bilions en total d'aquí al 2030). L'AIE calcula que cada any que endarrerim les mesures necessàries per limitar les emissions implicaran augmentar 500.000 milions de dòlars més aquests 10,5 bilions de sobreesforç. Tot aquest cost, però, es veurà compensat parcialment pels beneficis que produirà en l'economia i la millora en salut i seguretat en el subministrament d'energia.

Relacionats

Butlletí