Sabadell tindrà un nou model de gestió de l'enllumenat públic que permetrà estalviar 600.000 euros

Font: Ajuntament de Sabadell
08/05/2012 - 00:00

La ciutat de Sabadell tindrà un nou model de gestió de l'enllumenat públic que permetrà estalviar 600.000 euros l'any de mitjana, gràcies a una nova contracta d'enllumenat públic que millorarà els criteris d'eficiència i contaminació lumínica amb un estalvi del 30% d'energia.

Aquest nou model de gestió de l'enllumenat públic s'emmarca en la línia de treball dels darrers anys de l'Ajuntament de Sabadell amb l'estratègia del canvi climàtic (aprovada l'any 2009), amb els principis de l'Agència Local de l'Energia i també amb els de l'Agenda 21 + 10.

El nou model de gestió a través d'una Empresa de Serveis Energètics s'ha dissenyat conjuntament amb els serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que ha finançat l'auditoria de l'enllumenat públic de la ciutat t i també ha tingut el suport tècnic de l'Institut Català de l'Energia (l'ICAEN). Mercè Rius, diputada adjunta de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, ha explicat que "l'exemple que pot representar Sabadell per a la resta de municipis per nosaltres és molt important perquè obre un camí que creiem que és el que han de seguir la resta de municipis i que permetrà un estalvi important als ajuntaments". També ha afegit: "que un ajuntament com Sabadell s'hagi decidit a fer aquest pas és molt important i que en determinats casos hagi apostat pels leds pot servir d'exemple a d'altres ciutats".

Un nou model de gestió més eficient
L'Ajuntament de Sabadell ha decidit gestionar l'enllumenat públic a través del model de contractació d'una Empresa de Serveis Energètics (ESE), convertint Sabadell en la primera ciutat de més de 200.000 habitants que implanta aquest sistema per a la gestió i inversions a l'enllumenat públic. La iniciativa farà possible assolir un estalvi anual de 600.000 euros (mitjana durant els 10 anys de contracte), del 30% d'energia (4,6 milions de kWh que és equivalent a apagar 5.342 bombetes de 100 W enceses tot l'any), i 847 tones de CO2, que equival a treure de circulació 545 turismes en un any o 108 camions.

L'empresa de serveis energètics s'encarregarà del manteniment, de la telegestió i de les reformes necessàries per a la implantació d'equips d'alta eficiència. A més, la inversió prevista els propers 6 mesos des de que s'adjudiqui el contracte, serà de 6,5 milions d'euros. Aquesta inversió, que farà la ESE, en noves tecnologies i en il·luminació de tipus LED, permetrà reduir els consums energètics i la despesa en la factura elèctrica i el manteniment. Aquest estalvi anirà destinat a amortitzar la inversió i fer rentable l'actuació. El temps necessari per arribar a amortitzar aquestes inversions és de 10 anys.

Entre les accions de millora del nou model destaquen: la reducció de la potència de les làmpades i la regulació de flux, la substitució de llumeneres actuals per tipus led (s'implantarà la tecnologia LED en 8.500 punts de llum quan actualment hi ha 915), la implantació de sistema de telelectura d'energia elèctrica, l'ajust d'horaris i apagada de grups de llumeneres, l'ajust de potències de les pòlisses contractades o l'ús de làmpades de llarga durada, entre d'altres actuacions.

Tot plegat comportarà beneficis ambientals per a Sabadell, reduirà la contaminació lumínica i permetrà la conversió vers un model molt més responsable. I és que la conjuntura econòmica i energètica actual ha fet necessària una anàlisi del model de gestió de l'enllumenat públic actual que, fins ara, s'ha fet seguint el model dels darrers 40 anys i que representa una empresa per a cada una de les prestacions. Una auditoria energètica ha permès constatar que l'actual model de gestió ha quedat obsolet.

D'altra banda, la gestió actual comporta una despesa de 3,44 milions d'euros, que representa el 2% del pressupost municipal. Es preveu que la nova contracta sigui de 3,2 milions d'euros el primer any i es vagi ajustant en funció de les noves tarifes elèctriques.

Què són les Empreses de Serveis Energètics (ESE)?

El model de les Empreses de Serveis Energètics, denominades ESE, representen un canvi en la manera com es plantegen les inversions necessàries per a l'execució de projectes d'envergadura als municipis. Aquest nou model és el que regeix en altres països europeus com és el cas d'Alemanya, França o Àustria.

Les Empreses de Serveis Energètics són empreses privades que gestionen el subministrament energètic complet de determinades instal·lacions municipals, també el manteniment d'aquestes, i les inversions necessàries en eficiència i renovables que garanteixin estalvis energètics. Suposen una oportunitat per les administracions que requereixen d'inversions per a la millora dels seus sistemes energètics i de les seves diferents instal·lacions, ja que mitjançant elles poden periodificar les inversions en el temps.

Aquestes empreses aporten el finançament per a l'execució de l'obra i obtenen un retorn econòmic gràcies als estalvis que les tecnologies més modernes i eficients permeten obtenir. Unes inversions adscrites al retorn que ofereix l'estalvi energètic i econòmic originat per la diferència entre el que es consumeix actualment amb la tecnologia eficient i el que s'hagués consumit si no s'hagués substituït el sistema obsolet. En general, s'estima que la gestió mitjançant ESE permet assolir estalvis energètics de fins al 30%.

Relacionats

Notícia

La visita al CTR-Vallès o l’escape room ‘Retorn a la Terra’, els esdeveniments més desitjats per a la canalla

Notícia

L’Ajuntament de Sabadell i Vimusa impulsen la rehabilitació energètica del parc públic d’habitatges.

Butlletí