Sabadell presenta el seu full de ruta per lluitar contra el canvi climàtic

L'estratègia té com a fita final la reducció de les emissions de CO2 equivalents municipals en un 6,75%
Font: Aj. Sabadell
12/11/2009

Després que el passat mes de maig aprovés l'Estratègia Municipal per a la Mitigació del Canvi Climàtic 2008-2012, el proper 18 de novembre Sabadell presenta públicament el seu pla estratègic municipal per lluitar con el canvi climàtic, el full de ruta que dóna resposta al compromís de la ciutat amb el Protocol de Kyoto i el Pacte d'Alcaldes/esses, signat pel consistori l'octubre de 2008. 

L'estratègia té com a fita final la reducció de les emissions de CO2 equivalents municipals en un 6,75% pel període 2008-2012, incloent tots els sectors generadors d'emissions, no només les dependències municipals (aquest és un fet diferencial respecte d'altres Plans d'Acció d'Energia Sostenibles locals aprovats). Aquesta reducció suposa passar de 4,36 tones de CO2 equivalent anual per càpita a 3,98.

Protocol de Sostenibilitat
Segons informa el consistori, aquest pla estratègic recull tot el treball realitzat pels 27 agents socials del municipi que conformen el Protocol per a la Sostenibilitat i el Canvi Climàtic a Sabadell, òrgan de decisió en la política energètica i sostenibilitat, i que ha comptat amb el recolzament tècnic i metodològic dels tècnics municipals i de l'empresa consultora Minuartia. De fet, el Protocol ha estat guardonat per la Diputació de Barcelona amb el premi per la millor iniciativa local del 2008 en eficiència i estalvi energètic, en la categoria de municipis de més de 50.000 habitants.

25 projectes i 8 iniciatives
El pla de treball de l'estratègia consta de 25 projectes i 8 iniciatives, aglutinades principalment sota els eixos de gestió energètica intel·ligent i una mobilitat orientada als desplaçaments no motoritzats. Aquests projectes, de diversa temàtica i profunditat, precisen de la col·laboració de tots els agents implicats per arribar a complir els objectius de reducció i, molt especialment, de la ciutadania i dels sectors productius.

Alguns exemples d'actuacions incloses en l'estratègia i que s'estan duent a terme són: estacions de recàrrega a la via pública per vehicles elèctrics, tasques de formació en gestió energètica pel personal municipal, millora de la xarxa municipal de recollida selectiva, substitució de bombetes per LEDs, campanya d'estalvi energètic a nivell domèstic amb comptadors intel·ligents, millora de l'eficiència i estalvi energètic d'equipaments municipals...

En aquest sentit, Sabadell disposa de dues noves eines per afrontar aquests reptes. Es tracta de l'Oficina Municipal de l'Energia, creada el 2008, i el Pla de Mobilitat Urbana de Sabadell 2009-2014.

Municipis: 

Relacionats

Notícia
Mollet presentarà les seves polítiques en matèria de sostenibilitat i creixement verd a París

L’objectiu de la trobada ha estat compartir experiències entorn al medi ambient entre els diversos municipis i regions seleccionats  i aprofundir en les oportunitats que representen els projectes europeus o institucions com el Banc Europeu d’Inversions, pel que fa al finançament i suport tècnic en les diverses iniciatives per a accelerar l’acció climàtica a nivell local.

Notícia

L’estand institucional de la Fira de Nadal de Les Franqueses del Vallès es dedica a conscienciar sobre la importància de vetllar pel clima

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Butlletí