Sabadell presenta el seu full de ruta per lluitar contra el canvi climàtic

L'estratègia té com a fita final la reducció de les emissions de CO2 equivalents municipals en un 6,75%
Font: Aj. Sabadell
12/11/2009 - 00:00

Després que el passat mes de maig aprovés l'Estratègia Municipal per a la Mitigació del Canvi Climàtic 2008-2012, el proper 18 de novembre Sabadell presenta públicament el seu pla estratègic municipal per lluitar con el canvi climàtic, el full de ruta que dóna resposta al compromís de la ciutat amb el Protocol de Kyoto i el Pacte d'Alcaldes/esses, signat pel consistori l'octubre de 2008. 

L'estratègia té com a fita final la reducció de les emissions de CO2 equivalents municipals en un 6,75% pel període 2008-2012, incloent tots els sectors generadors d'emissions, no només les dependències municipals (aquest és un fet diferencial respecte d'altres Plans d'Acció d'Energia Sostenibles locals aprovats). Aquesta reducció suposa passar de 4,36 tones de CO2 equivalent anual per càpita a 3,98.

Protocol de Sostenibilitat
Segons informa el consistori, aquest pla estratègic recull tot el treball realitzat pels 27 agents socials del municipi que conformen el Protocol per a la Sostenibilitat i el Canvi Climàtic a Sabadell, òrgan de decisió en la política energètica i sostenibilitat, i que ha comptat amb el recolzament tècnic i metodològic dels tècnics municipals i de l'empresa consultora Minuartia. De fet, el Protocol ha estat guardonat per la Diputació de Barcelona amb el premi per la millor iniciativa local del 2008 en eficiència i estalvi energètic, en la categoria de municipis de més de 50.000 habitants.

25 projectes i 8 iniciatives
El pla de treball de l'estratègia consta de 25 projectes i 8 iniciatives, aglutinades principalment sota els eixos de gestió energètica intel·ligent i una mobilitat orientada als desplaçaments no motoritzats. Aquests projectes, de diversa temàtica i profunditat, precisen de la col·laboració de tots els agents implicats per arribar a complir els objectius de reducció i, molt especialment, de la ciutadania i dels sectors productius.

Alguns exemples d'actuacions incloses en l'estratègia i que s'estan duent a terme són: estacions de recàrrega a la via pública per vehicles elèctrics, tasques de formació en gestió energètica pel personal municipal, millora de la xarxa municipal de recollida selectiva, substitució de bombetes per LEDs, campanya d'estalvi energètic a nivell domèstic amb comptadors intel·ligents, millora de l'eficiència i estalvi energètic d'equipaments municipals...

En aquest sentit, Sabadell disposa de dues noves eines per afrontar aquests reptes. Es tracta de l'Oficina Municipal de l'Energia, creada el 2008, i el Pla de Mobilitat Urbana de Sabadell 2009-2014.

Municipis: 

Relacionats

Article

L’espai ofereix assessorament i informació sobre actuacions que promoguin l’eficiència energètica i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

Article

A principis d'aquest any, des de l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes (AMERC) es va endegar el programa del Gestor Energètic per ajudar a les empreses dels polígons del territori i els propietaris de les naus en el seu camí cap a l'eficiència energètica.

Notícia

Els resultats mostren que el risc que succeeixin aquests fenòmens augmentarà significativament en les dècades vinents a moltes regions del món i posen en relleu la importància d'adoptar les estratègies necessàries per reduir els impactes del canvi climàtic antropogènic.

Butlletí