Sabadell, la ciutat amb més punts de LED instal·lats a l'espai públic

Font: Ajuntament de Sabadell
02/10/2013 - 00:00

L'Ajuntament de Sabadell va començar aquest setembre la instal·lació del nou enllumenat arreu de la ciutat, fruit del canvi de model de gestió, a través d'una Empresa de Serveis Energètics (ESE). La inversió total arriba a 6,5 milions d'euros i va a càrrec de l'empresa de serveis.

Les noves llumeneres, que ja s'han col·locat a la Gran Via i a la Plana del Pintor, són de LED i formen part del contracte que l'Ajuntament va signar amb UTE ESE SABADELL.

Cal destacar que amb aquesta actuació Sabadell es converteix en la primera ciutat de més de 200.000 habitants que ha apostat per fer aquest canvi en la il·luminació pública. També és un exemple de la col·laboració pública i privada, sense la qual seria impossible fer aquestes inversions.

Aquesta actuació, segons apunta l'alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, s'aconseguirà un estalvi previst d'1 milió d'euros l'any de mitjana i un estalvi energètic del 30%.

Ciutat de l'Estat amb més punts de llum LED
D'aquesta manera, i en el marc de l'estratègia Sabadell Ciutat Intel·ligent, Sabadell es convertirà en la ciutat de l'Estat amb més punts de llum LED instal·lats a l'espai públic (8.500) i donarà continuïtat a les actuacions parcials que ja s'havien fet en anys anteriors al parc de Catalunya i en el tram sud de la Gran Via (915 unitats instal·lades). Amb aquesta ampliació, s'actuarà a tots els districtes de la ciutat, instal·lant LED, incorporant regulació de flux i telegestió o renovant reguladors obsolets. En aquest sentit, es passarà del 38% al 79% de quadres amb regulació de flux i telegestió, cosa que permetrà ampliar les zones on la intensitat d'il·luminació de l'enllumenat públic es pot regular a distància des d'un centre de comandament central.

De la mateixa manera, aquest model farà possible continuar treballant amb el compromís de lluitar contra el canvi climàtic i introduir encara més l'eficiència i l'eficàcia energètica. Concretament cada any s'estalviarà el 30% d'energia (4,6 milions de kW/h, que és equivalent a apagar 5.342 bombetes de 100 W enceses tot l'any) i 847 tones de CO2, que equival a treure de circulació 545 turismes en un any o 108 camions. Per tant, es tracta d'una inversió en què és possible alhora millorar la qualitat de l'espai públic i estalviar en els costos dels serveis municipals, sense reduir les prestacions als ciutadans, i és per tant un exemple paradigmàtic de l'estratègia de ‘ciutat intel·ligent'.

Els plecs de clàusules d'aquest contracte han estat el fruit de la col·laboració de l'Ajuntament amb l'Institut Català d'Energia i la Diputació de Barcelona, en un exemple de col·laboració entre administracions públiques.

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Sabadell i Vimusa impulsen la rehabilitació energètica del parc públic d’habitatges.
Article

El Vallès Occidental inicia una campanya per a sensibilitzar i informar la ciutadania sobre la situació de sequera i donar consells d’estalvi.

Butlletí