Rubí Indústria Circular posa en marxa un concurs pioner a Espanya d'autoconsum solar compartit en l’àmbit industrial

Font: Ajuntament de Rubí

03/02/2020 - 09:46

13 empreses dels Polígons d’Activitat Econòmica de Can Jardí, Rubí Sud, Cova Solera i Ca n’Alzamora aposten pel consum elèctric compartit com a mesura per millorar la seva competitivitat i alhora fer front a l’emergència climàtica.

Aquest 3 de febrer es fan públiques les bases del primer concurs privat per a l'autoconsum compartit per a empreses de la ciutat, impulsat per l’Ajuntament de Rubí a través de la iniciativa Rubí Brilla. La convocatòria s'emmarca dins de la prova pilot de gestió circular del polígon de Can Jardí que porta per nom Rubí Indústria Circular (RIC) i és el primer projecte d'autoconsum solar compartit en l’àmbit industrial d’Espanya. El concurs s’obre a totes les empreses instal·ladores, enginyeries, consultores o ESEs interessades en la instal·lació de sistemes d’autoconsum solar individuals o bé compartits per a les diferents empreses de Rubí participants del projecte.
 
El RIC es fonamenta en la idea que la gestió compartida dels diferents recursos dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) permetrà optimitzar costos, reduir les emissions de CO2, crear ocupació i nous perfils professionals i millorar la competitivitat de totes les empreses que hi participen. Així, la proposta ha posat en marxa un equip gestor del polígon format per especialistes en matèria d’energia, aigua, residus i mobilitat.
 
En aquest marc, el passat 10 de juliol es va aprovar la realització de les bases tècniques per part del gestor energètic per realitzar un concurs privat amb l’objectiu d’implementar instal·lacions d’autoconsum solar que donin servei a 13 empreses de Rubí situades als PAE de Can Jardí, Rubí Sud, Cova Solera i Ca n’Alzamora. Les companyies que s’han sumat al projecte són: Jovi, KAO Chimigraf, Imerys Perlita, Innovación y Control de la Energía, Carlos Árboles, Kennametal, Pamole, FLO, Alumec, Cevagraf, Tecno Inoxfred Industrial, Keya i Maqcenter.
 
L’autoconsum compartit és, gràcies al nou marc normatiu instaurat l’any passat, la principal eina per canviar l’actual model energètic que es basa en un sistema centralitzat, fòssil i finit. L’agregació de diferents empreses amb voluntat de dur a terme el projecte, a més de possibilitar sinergies entre elles, ha de permetre una reducció de costos gràcies a l’economia d’escala i possibilitar mecanismes per compartir l’energia. La legislació vigent (RD 244/2019) permet l’autoconsum de repartiment estàtic que obre la porta a les comunitats energètiques i dona solucions a aquelles empreses que disposen de molt d’espai en coberta i poc consum.

El calendari
Les bases provisionals es faran públiques dilluns 3 de febrer i s’obrirà un període per a al·legacions i modificacions. El 10 de febrer es publicaran les bases definitives i s’obrirà el període de recepció de propostes que s’allargarà fins al 29 de febrer. El 16 de març es donarà a conèixer el resultat del procés de recepció de candidatures i les tres propostes que han resultat finalistes. Les tres empreses triades defensaran les seves candidatures el 27 de març i es preveu que la resolució del procés es faci pública el 17 d’abril.


 

Relacionats

Notícia

Durant aquest darrer trimestre s’ha substituït la il·luminació existent a l’edifici de l’Ajuntament i a la pista esportiva del Pau Casals per il·luminació de tecnologia led, seguint amb les accions incloses dins del full de ruta del Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023, per tal de millorar l’eficiència energètica en els edificis públics.

Opinió

Avui, segons les dades de la Generalitat hi ha 50 instal·lacions d’autoconsum compartit (de les més de 10.000 que hi ha en total), i la majoria no han pogut veure encara reflectits els seus estalvis en una factura.

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Butlletí