Rubí celebra la 10a jornada del projecte Rubí Brilla i promou l'estalvi energètic al comerç local

Font: Ajuntament de Rubí
10/05/2016 - 10:38

El Fòrum de la Masia de Can Serra s'ha omplert el divendres 6 de maig al matí durant la desena jornada tècnica que organitza l'equip del Rubí Brilla, unes sessions que s'organitzen de manera periòdica des de l'any 2011.

 

Durant la presentació de la jornada, el regidor de l'àrea de desenvolupament econòmic local, Rafael Güeto, ha assegurat que es tracta d'un projecte de ciutat i espera tenir el suport de totes les forces polítiques per continuar tirar-lo endavant.

Vídeo de la notícia

 

Estalvi energètic al comerç

Per altra banda, el consistori organitza diversos tallers adreçats a diferents sectors comercials perquè aprenguin a controlar i reduir el seu consum energètic.

L’Ajuntament de Rubí, a través del projecte estratègic de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables Rubí Brilla, ha organitzat tot un seguit de tallers adreçats als comerços de la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa, amb la qual es pretén que els comerciants aprenguin a controlar i reduir el seu consum energètic, és enfortir el teixit comercial rubinenc i fomentar que aquest sigui més competitiu.

El projecte Rubí Brilla intenta promoure un canvi en la cultura energètica en diversos àmbits de la ciutat: a l’administració local, a les indústries, a l’àmbit domèstic i, en aquest cas, al comercial”, ha explicat el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto. El responsable de Comerç ha parlat de la finalitat d’aquests tallers adreçats al teixit comercial: "L’objectiu final és que els comerços siguin coneixedors de quin és el seu consum energètic i de quines són les possibles mesures d’estalvi energètic que poden aplicar. Parlem de mesures que no suposen cap cost pel comerç i amb les quals poden obtenir un benefici directe en la factura elèctrica que, com a qualsevol activitat econòmica, és un factor important dins els costos de producció”.

Gemma Boltà, propietària de l’establiment Gemma’s Estilistes, que aquest dilluns ha assistit al taller dedicat a les perruqueries, ha parlat de la utilitat d’aquestes sessions: “Per mi és molt interessant aquest tema [...]. No saps què consumeixes ni quina potència has de contractar. I en aquest taller et fan entendre què és una factura i, d’aquesta manera, pots veure què necessita el teu negoci”.

L’eficiència energètica consisteix en consumir millor l’energia: reduir el consum sense disminuir ni la qualitat ni les prestacions rebudes, tot evitant malbarataments innecessaris.

Control i reducció del consum energètic

Les sessions, específiques per a diferents sectors comercials (perruqueries, hostaleria, comerços al detall, alimentació, fleques, etc.), són totalment pràctiques i en grups reduïts d’un màxim de 10 comerços per taller. La formació es fa in situen un comerç que es presenti voluntari ─en aquest tercer taller, l’establiment que ha prestat les seves instal·lacions per a dur a terme la sessió ha estat la perruqueria Je’Iván─. El comerç amfitrió es monitora durant una setmana i el dia del taller es mostra quin és el consum energètic tipus d’aquell sector concret, es donen claus i eines per descobrir quins són els aparells menys eficients energèticament del comerç tipus i quines mesures correctores es poden portar a terme per reduir el consum energètic.

En general, els comerços desconeixen que hi ha moltes mesures que poden aplicar per reduir el seu cost elèctric sense necessitat d’invertir cap euro. Es tracta, d’una banda, de reduir el preu de la factura comprant l’energia a la comercialitzadora més econòmica i ajustant les potències contractades; i, de l’altra, disminuir la quantitat d’electricitat que es consumeix, simplement amb un canvi d’hàbits. Els comerços poden decidir invertir l’estalvi que s’aconsegueix gràcies a aquestes accions en altres mesures, com ara la compra d’aparells més eficients que els permetin seguir estalviant.

Güeto ha quantificat l’estalvi que poden aconseguir els negocis que participen en aquests tallers: “Els tècnics del projecte Rubí Brilla calculen que, un cop feta l’auditoria energètica que es fa als comerços i aplicant les mesures que es proposen, l’estalvi es pot situar entre un 20 i un 30% de la factura energètica anual, que és un volum molt important a tenir en compte”.

Fins ara s’han organitzat un total de tres tallers: el d’aquest dilluns, pel sector de les perruqueries; un altre dirigit a comerços de baix consum energètic i un darrer adreçat al sector de la restauració. 


 

Relacionats

Notícia

Sabadell aposta per la millora en qualitat i eficiència energètica. Les millores s’han portat a terme al camp de futbol Arraona-Merinals, als complexos de Sant Oleguer, Gràcia i Sabadell Sud, i als pavellons del Nord, Cal Balsach, i el Pavelló Municipal d’Esports. En total, en tots aquests espais, el govern local ha realitzat una inversió de més de 600.000 euros

Notícia
Article

Els treballs inclouen la renovació de lluminàries tant d’espais interiors com exteriors de l’equipament.

Butlletí