Ripollet adjudica 25 horts municipals

21/12/2016 - 10:31

La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Ripollet ha organitzat i gestionat l'adjudicació de 25 horts municipals de Ripollet.

El dimarts 29 de novembre, la Casa Natura va acollir l'acte formal de presentació, amb la presència dels nous adjudicataris. A més d'adjudicar les parcel·les d'horta corresponents, es va parlar d'agricultura ecològica i es va explicar el reglament, actualitzat l'any passat.

Aquests 25 formen part del total de 69 horts municipals que gestiona l'Ajuntament i dels que actualment està fent el seguiment l'Associació Ripollet Natura, qui s'ha encarregat de portar a terme el procés d'adjudicació. Es tracta d'una cessió per un període màxim de 6 anys. Després de fer el seguiment dels apuntats a la llista d'espera, que era de més d'un centenar de persones, han restat unes 40 persones apuntades. Aquelles persones interessades, poden presentar una instància a l'Ajuntament de Ripollet per tal de demanar-ne un hort en concessió.

A més, l'Associació Ripollet Natura també ha gestionat la segona promoció de l'horta social, també ubicada a la zona del sector Baricentro, portada a terme amb una subvenció de l'Obra Social La Caixa. Actualment hi ha 14 persones en formació, tot i que en queden places lliures, que també cal demanar a través d'una instància. El projecte té una durada d'11 mesos i els participants s'enduen la cistella familiar, amb productes de l'horta per a consum propi. 

Amb la recent neteja i adjudicació dels 25 horts municipals buits de la zona del Molí d'en Xec, s'engega un ambiciós projecte per potenciar i regularitzar l'horta a Ripollet. El dimecres, 14 de desembre, visitaven la zona el regidor de Medi Ambient, Ramiro Moldes, amb l'equip de la Regidoria, Casa Natura i El Jardinet. Es tracta d'una parcel·la d'una hectàrea on hi ha 70 horts de 140 metres quadrats i que pròximament es podria incrementar en uns 40 hortets més, d'uns 50 metres quadrats cadascun.

A tocar, es troba l'horta social, que s'acaba de posar en marxa el segon pla anual d'ocupació per a persones en risc d'exclusió social. Com a novetat, ha doblat la seva superfície, fins a ocupar una hectàrea. Enmig d'aquests dos espais, la Regidoria de Medi Ambient projecta fer un cobert, per a magatzem, activitats i lavabos. Paral·lelament, continua la feina titànica de posar una solució a la proliferació horts il·legals de la llera del riu, on s'acaba de fer un inventari, que n'ha comptabilitzat uns 600.

Evolució dels horts municipals

L'any 1988 es va delimitar i planificar la zona d'horts municipals del Molí d'en Xec a Ripollet. En total, es van definir 72 parcel·les de les quals avui n'hi ha 70 en funcionament. Durant aquest temps, els adjudicataris han anat treballant l'hort, però hi ha hagut força casos poc respectuosos amb l'entorn. A més, hi ha hagut diferents baixes i, en alguns casos, no s'havia tornat a adjudicar l'hort, amb el consegüent abandonament i deteriorament de l'espai. Per tot això, ara es vol fer un major seguiment i control, per tal de dinamitzar l'espai i recuperar els seus valors socials i ecològics.

Nou reglament

L'any 2015 es va aprovar el nou reglament, al qual s'acullen tots els hortolans. En aquesta normativa, s'hi introdueixen conceptes sobre agricultura ecològica, que és el mètode més respectuós amb l'entorn i que, alhora, assegura uns productes de qualitat per al consum humà. La intenció de Medi Ambient és que els hortolans i en general tota la població conegui els mètodes de cultiu ecològics i de control de les plagues. També se seguirà el consum responsable del reg i es potenciarà el gota a gota.

Adjudicació dels horts vacants i pròxima ampliació

Aquest desembre, s'han adjudicat els 25 horts que restaven buits, dels 70 horts municipals. Portaven entre 1 i 6 anys abandonats sense que ningú els treballés amb el consegüent abandonament de l'espai. Aquests horts, doncs, es trobaven en molt mal estat i havien acumulat restes vegetals i residus de tot tipus. Des de l'Ajuntament, s'ha treballat per condicionar aquestes parcel·les, per tal d'entregar-les en condicions. Les persones adjudicatàries compleixen els requisits establerts en les bases de la present convocatòria: són residents a Ripollet, no tenen cap altre hort i són jubilats o pensionistes. Aquestes persones rebran en els primers mesos de la seva entrada a l'hort un curs pràctic en agricultura ecològica, que serà impartit per la cooperativa El Jardinet SCCL i Casa Natura de l'Ajuntament. Es busca afavorir aquestes pràctiques respectuoses amb el medi ambient i que hi hagi un vincle entre el projecte d'horta social i ecològica que gestiona El Jardinet i l'horta municipal, que, de fet, comparteixen l'espai.

Amb les futures adjudicacions previstes i pel fet que la cessió màxima dels horts és de 6 anys, es vol fomentar que les persones de Ripollet que tinguin un hort il·legal a la lletra del riu Ripoll, siguin peticionaris d'horts municipals i, d'aquesta manera, puguin continuar la seva activitat en un espai segur i adaptat a aquesta finalitat.

Projecte d'horta social

L'Ajuntament de Ripollet, conjuntament amb la Cooperativa El Jardinet, ha engegat el projecte d'ampliació de l'horta social de Can Xec. S'emmarca dins la voluntat de l'Ajuntament de fomentar la formació laboral i l'aprenentatge dins del sector de l'agricultura ecològica per a persones en situació de vulnerabilitat social. A més, compta amb el finançament de la convocatòria d'ajuts socials 2016 de l'Obra Social de La Caixa i, en concret, de la línia de lluita contra la pobresa i l'exclusió social.

El projecte d'horta educativa, social i ecològica de Ripollet es va iniciar l'any 2004 de la mà de la cooperativa Jardinet SCCL. El projecte ja va ser finançat per l'entitat bancària i es va desenvolupar durant un any i mig, essent un referent entre els projectes d'horta ecològica de la zona. El propòsit de l'etapa que ara s'inicia respon a la necessitat de continuar treballant en aquest sentit i consolidar l'actual horta social ecològica i incorporar una segona fase que permeti ampliar tant la superfície de cultiu com els efectes socials i ambientals generats en la primera fase del projecte 2014-2015. Concretament, amb aquesta segona edició es dobla l'espai destinat a horta social de 500 m2 a 1 hectàrea i preveu ocupar a un total de 16 persones.

Dins aquest grup de participants hi ha persones amb risc d'exclusió social que, per diferents motius, volen aprofundir els seus coneixements sobre l'agricultura ecològica i millorar la seva ocupabilitat. Cal destacar el paper de l'Escola d'Adults ja ha aportat 3 persones, que estan rebent una formació adaptada a la seva participació en el projecte de l'horta. 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Un estudi de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) avalua els beneficis d’omplir les ciutats d’horts urbans.

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Butlletí