Revalorar el món, o com superar l'era del consumisme

Sostenible.cat

06/10/2010 - 00:00

Ens cal un canvi de mentalitat i de valors si volem compaginar la plenitud personal i l'equilibri planetari. Aquesta és la premissa de 'Revalorar el món. Els valors de la sostenibilitat' el nou llibre del filòsof Jordi Pigem, editat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, que s'acaba de presentar a Barcelona.

En aquesta cruïlla històrica que representa la crisi econòmica, ambiental i de valors actual, Pigem recalca aquest últim factor com a motor de canvi. "És evident que no podem seguir per aquest camí centrat només en el consumisme de béns materials. El creixement econòmic no pot ser infinit en un planeta finit, i a més ens n'hem adonat que el consum no ens dóna felicitat. Hem de basar l'autoestima no en el tenir sinó en l'ésser. El que cal canviar són els valors, la dimensió cultural de la sostenibilitat. No tindrem una societat sostenible si no canviem el plantejament de la nostra manera d'estar al món", segons el filòsof.

Però, a més, Pigem afirma que justament els comportaments que transformarien el consumisme en sostenibilitat (com ara treballar menys hores i guanyar i consumir menys, a canvi de tenir més temps per les relacions personals) són els mateixos que aporten una major satisfacció personal i cohesió social. És a dir, el canvi de valors és necessari tant per tenir una vida plena de sentit com per aconseguir l'harmonia amb l'entorn. I els factors clau són un augment de la consciència de la nostra interdependència amb la resta del món i una identitat més participativa i fluïda. 

La presentació del llibre, que es va fer al centre Francesca Bonnemaison, va comptar amb la participació de diversos experts que ja havien tingut ocasió de llegir-lo. Anna Rosa Martínez, delegada de Greenpeace a Catalunya, va destacar que Pigem va més enllà del plantejament teòric d'altres autors i que el llibre està farcit d'exemples aclaridors que suposen tot un nou ventall de valors vitals per substituir el consumisme. També va remarcar el canvi d'enfocament que suposa passar de parlar de desenvolupament sostenible a desenvolupar la sosteniblitat. Per a Carme Valls, metgessa, presidenta del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris i consellera del CADS, les argumentacions recollides per Pigem fan pensar que la sosteniblitat ha de ser entesa també com un dret de defensa de la vida, i de la qualitat de vida, ara que és tan evident que el model actual posa en perill la supervivència de l'espècie humana, com ho demostra l'augment del càncer i de l'esterilitat reproductiva.

Joandoménec Ros, catedràtic d'ecologia de la Universitat de Barcelona i conseller del CADS, va alabar la visió ètica del llibre, però va criticar que es tracta d'una reflexió molt centrada en el jo i no tant en els canvis de model social. En la mateixa línia, Jordi Portabella, portaveu i regidor del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, va remarcar que són les comunitats les que tenen la capacitat d'amplificar la consciència individual, i que trobava a faltar més informació sobre com pot ser aquest procés de transició. També hi va participar Ven Ngagpa Ngawang Dorje, monjo de la comunitat budista del Garraf

'Revalorar el món. Els valors de la sostenibilitat' es podrà adquirir en paper a les llibreries de la Generalitat, i ja es pot descarregar en PDF aquí.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Terrassa se suma a la crida d'Eurocities per treballar per una cultura més sostenible i més inclusiva

Notícia

Sant Pere de Riudebitlles és el nou municipi de la conca del riu Mediona-Riudebitlles que acull aquesta instal·lació temporal que ens ajuda a reflexionar sobre el paper de l’aigua en la configuració del paisatge i en les nostres vides.

Notícia

Manifesta 15 Barcelona s’expandirà més enllà del centre de Barcelona i arribarà a la serra de Collserola, el Prat-Delta del Llobregat i el riu Besòs anomenats ‘nodes geogràfics’.

Butlletí