Reus impulsa un programa de recuperació d'aliments frescos

El projecte s'origina en un treball universitari d'Anna Puigdomènech i de Jordi Baldirà, que col·laboren activament en la seva posada en pràctica
Font: Reusdirecte.cat
29/10/2012 - 00:00
L'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament ha engegat amb la implicació dels Bancs dels Aliments i del Taller Baix Camp el projecte Programa de recuperació d'aliments frescos. Aquest Programa fa un mes i mig que funciona -va començar el 27 d'agost passat-, i en aquest període ha repartit prop de 7.938 quilos de productes frescos recuperats entre 375 famílies amb dificultats econòmiques greus, que equival a unes 1.500 persones

Actualment, les empreses col·laboradores amb el programa són quatre: Bonpreu, Carrefour, Simply i Mercat del Camp. Això suposa una recol·lecta diària d'entre 200 i 250 quilos d'aliments frescos com fruita, verdura, carn, ous i làctics. Aquesta quantitat, però, no resulta suficient davant la forta demanda que tenen les entitats distribuïdores de menjar -sobretot parròquies lligades a Càritas. Segons Josep Ramon Nogués, director del Taller Baix Camp -encarregat de fer la selecció dels aliments recuperats, ja que n'hi ha que no són aptes pel consum humà-, la quantitat òptima seria de 500-600 quilos de recollida diària, més del doble que l'actual.

Per aquest motiu resulta de gran importància implicar més empreses i supermercats col·laboradors amb el programa de recuperació d'aliments frescos. Més enllà del prestigi per a la marca -responsabilitat social corporativa-, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, Marcos Massó, ha apuntat la possibilitat que les empreses que participin amb el programa puguin ser bonificades amb un descompte en la taxa d'escombraries.

Segons ha afirmat la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, les reticiències i objeccions més comunes que es troben per part de les cadenes de supermercats i altres empreses tenen a veure amb la seguretat alimentària. "No és el mateix un producte envasat que un producte fresc, al qual no se li pot trencar la cadena de fred". Per solucionar-ho, s'ha establert contacte amb l'Agència de Salut Pública, que supervisa el programa i ha format alhora els treballadors.

Reus ja compta amb sis punts de distribució d'aquests aliments en tota la ciutat.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí