Rethinking cities, framing the future

El Banc Mundial escull Barcelona perquè experts mundials debatin sobre els reptes i oportunitatsque la planificació urbana ofereix a les ciutats
Font: The World Bank i Ajuntament de Barcelona
19/09/2012 - 00:00

S'espera que en els propers 20 anys, el 90% del creixement de la població mundial urbana es doni a ciutats del Sud d'Àsia o Àfrica. Actualment les conurbacions urbanes generen el 80% de la riquesa mundial (GDP), i en els pròxims anys es veurà incrementada la seva importància en ciutats d'Àsia o en els països de l'hemisferi sud.

Per tot això, el Banc Mundial entén que és a les ciutats on s'ha de posar el focus d'anàlisi perquè segueix obert el debat per fer viable que aquestes migracions urbanes siguin compatibles amb el desenvolupament sostenible, la recerca d'oportunitats laborals o la garantia de serveis bàsics que millorin la vida i el dia a dia dels residents.

Barcelona serà la seu del 6è Urban Research and Knowledge Symposium-Rethinking Cities: Framing the future. El Banc Mundial i l'Ajuntament de Barcelona organitzen aquest simposi internacional, que se celebrarà al Palau de Congressos - Fira de Barcelona entre els dies 8 i 10 d'octubre de 2012 i al qual està previst que acudeixin experts de tot el món. L'elecció de Barcelona respon a l'aposta de l'organisme internacional perquè el seu missatge es transmeti des d'una ciutat respectada i admirada mundialment pel seu model, la seva capacitat de reinventar-se i renovar-se urbanísticament amb uns patrons clarament exportables a d'altres ciutats del món.

El simposi ha de servir perquè les ciutats repensin el seu model de creixement, els seus objectius i plantegin noves solucions als reptes als quals s'enfronten però també per compartir experiències que ajudin a d'altres a planificar el seu creixement de manera sostenible.

L'acte de presentació del simposi, el passat 19 de setembre, ha comptat amb la participació del tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives, i amb la gerent de Finances, Economia i Desenvolupament Urbà de The World Bank, Abha Joshi-Ghani. Joshi-Ghani dirigeix la pràctica de esenvolupament urbà i govern local a la Xarxa de Desenvolupament Sostenible del Banc Mundial, des d'on supervisa i assessora sobre temes com ciutats i creixement econòmic, planificació urbana, les ciutats i el canvi climàtic o el desenvolupament econòmic local, entre d'altres.

Vives ha destacat "l'aposta que el Banc Mundial fa per Barcelona, una relació fluïda que va començar fa un any i que es concreta ara amb la celebració d'aquest Simposi i la redacció d'un manifest al voltant de
les ciutats". Ha explicat que "Barcelona és un soci del Banc Mundial perquè comparteix el projecte, el model de ciutat productiva, la velocitat humana, és autosuficient energèticament, d'emissions zero, que aposta per la inclusió social i les persones". "Barcelona ofereix la seva experiència per ajudar a d'altres ciutats", ha conclòs Vives.

En la mateixa línia, la gerent de Finances, Economia i Desenvolupament Urbà del Banc Mundial ha explicat que "hem triat Barcelona perquè representa un model de ciutat dinàmica, moderna i sostenible que planteja un ús racional dels recursos energètics amb una petjada ecològica baixa tot i ser una ciutat d'alta densitat, amb un bon sistema de transport públic". "Barcelona manté la seva vessant històrica, la seva identitat, és un destí turístic d'èxit, que ha demostrat que és possible la urbanització i el creixement econòmic, però sobretot, i molt important, és inclusiva i compta amb la seva població per fer-ho", ha afirmat Joshi-Ghani.

Segons dades del Banc Mundial, la població urbana actual, composta per 3.600 milions de persones, arribarà als 5.000 milions el 2030 amb el qual dos terços de la població mundial residirà a ciutats. Durant el Simposi, Barcelona exercirà una capitalitat global en la investigació i el plantejament de la construcció del model de ciutats del futur, amb la col·laboració d'altres ciutats, empreses i institucions. Barcelona explicarà el seu nou model de ciutat basat en "many slow cities into a smart city" i l'impuls del City Protocol per definir els estàndards de qualitat de les ciutats del futur.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí