Regne Unit adopta una legislació sobre la neutralitat de carboni el 2050

28/06/2019 - 13:09

El Regne Unit s'ha convertit així en la primera gran economia del món a adoptar per llei el nou objectiu de reduir a zero les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle el 2050. Aquest objectiu requerirà mesures com que tots els cotxes siguin elèctrics el 2035 i quadruplicar la producció de electricitat neta.

El Regne Unit es va convertir aquest 27 de juny en la primera gran economia del món a adoptar per llei el nou objectiu de reduir a zero les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle el 2050, segons ha informat el seu govern.

El secretari d'Estat britànic d'Energia i Creixement Net, Chris Skidmore, va signar la promulgació d'una legislació aprovada a principis de setmana per les dues cambres del Parlament britànic.

Presentat pel govern de Theresa May el 12 de juny, aquest objectiu es va introduir en les lleis existents sobre canvi climàtic mitjançant un mecanisme accelerat. El país ha revisat i millorat seva anterior meta de retallar les emissions responsables de l'escalfament global en un 80% respecte al 1990, any generalment pres com a referència.

"El Regne Unit va iniciar la Revolució Industrial, que va ser responsable del creixement econòmic a tot el món, però també de l'augment de les emissions", ha dit Skidmore.

"Avui liderem de nou el món al convertir-nos en la primera gran economia en aprovar noves lleis per reduir a zero les emissions netes en l'any 2050, sense abandonar el nostre compromís amb el creixement de l'economia", ha afegit.

El principi de la neutralitat de carboni implica que no s'emetin més gasos d'efecte hivernacle dels que el país pot absorbir, en particular gràcies als seus boscos i els seus sòls.

Segons la premsa, el ministre de Finances Philip Hammond va advertir que el nou objectiu podria costar més d'un bilió de lliures (1,3 bilions de dòlars o 1,1 bilions d'euros).

A finals d'abril, la Comissió britànica sobre Canvi Climàtic (CCC) havia recomanat en un informe al govern reduir en 100% les seves emissions el 2050, subratllant que aquest objectiu requerirà mesures com que tots els cotxes siguin elèctrics el 2035 i quadruplicar la producció de electricitat neta.

"Estem obrint la via perquè altres països segueixin els nostres passos cap a la prosperitat, aprofitant les oportunitats econòmiques de convertir-se en una economia més verda", va dir Skidmore.

Altres països també s'han fixat un objectiu de neutralitat de carboni a més o menys llarg termini -Noruega té com a objectiu 2030- però cap va ser adoptat encara a nivell legislatiu.

La Unió Europea es va comprometre a reduir les seves emissions en 40% per al 2030, en relació al nivell de 1990, però el Parlament Europeu va demanar que aquest objectiu s'elevi al 55%.

Al novembre, deu països, entre ells Espanya i França, van convidar a tots els líders a acordar la neutralitat de carboni per al 2050.

Relacionats

Butlletí