Reduir la pol·lució als nivells recomanats evitaria 3.500 morts anuals a Barcelona

La contaminació pot causar malalties cròniques o símptomes a curt termini com variacions en la freqüència cardíaca i augment de la pressió arterial
Redacció
31/08/2009

Un estudi dut a terme a Barcelona i a quatre ciutats europees més ha revelat que la contaminació té efectes devastadors en la salut cardiovascular, provocant fins a 16.000 morts cada any. L'estudi, presentat en el marc del Congrés de la Societat Europea de Cardiologia que es celebra a la capital catalana aquests dies, també assegura que reduir la pol·lució als nivells recomanats evitaria 3.500 morts anuals a la capital catalana. D'altra banda, a més contaminació, més ingressos hospitalaris per malalties cardiovasculars: les investigacions avalen el fet que en els dies de més contaminació en les ciutats augmenten també les incidències i les morts per infart agut de miocardi o altres patologies.

Un verí per l'organisme
Segons aquest estudi, les partícules ultrafines de pol·lució, procedents en gran part dels vehicles de motor, passen dels pulmons a la sang i danyen les parets arterials. La pol·lució pot causar malalties cròniques o símptomes a curt termini com variacions en la freqüència cardíaca, i augment de la pressió arterial, de la vasoconstricció o de la coagulabilitat. Amb el temps, a més, pot fer augmentar el gruix de la paret arterial i la quantitat de calç que s'hi troba, cosa que pot degenerar en una arteriosclerosis.

Segons el cardiòleg Roberto Elosua, coordinador del grup d'investigació d'epidemologia i genètica cardiovascular de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica de Barcelona, "viure prop d'una autopista o de carreteres molt transitades, augmenta els infarts aguts de miocardi".

AdjuntMida
Image icon tubescap.jpg12.78 KB

Relacionats

Acte
29/02/2020 - 12:00
Parc de Can Buixeres

Butlletí