Recuperació dels Horts del Soler de Sant Feliu de Pallerols

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols
07/03/2016 - 10:14

L’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols està decidit a recuperar els Horts del Soler com a punt d’interès del municipi. Amb el suport de la Diputació de Girona, ha estat netejant el sector i n’ha identificat les parcel·les.

A principis del segle XX, el propietari de prop de quatre hectàrees de les feixes del Soler, als peus de la muntanya de la Salut de Sant Feliu de Pallerols, va cedir els terrenys als veïns del poble. S’havien arribat a anomenar les feixes de les ànimes, ja que s’entregaven a les famílies més desfavorides per poder millorar la seva economia. Gairebé un segle després, algunes d’aquestes parcel·les s’utilitzen com a horts, tot i que la majoria es trobaven en un estat d’abandó i fins i tot alguns propietaris que les havien heretat no sabien que les tenien. L’Ajuntament de Sant Feliu ha fet una identificació de les parcel·les i ara n’ha presentat un avantprojecte amb una proposta concreta dissenyada per la cooperativa Mas Franch.

En son unes 90 parcel·les. Algunes segueixen utilitzant-se i d’altres no. El consistori va encarregar un avantprojecte que contingués una proposta concreta. Els autors de l’encàrrec han estat els professionals de la cooperativa Mas Franch, referents nacionals en Permacultura, el disseny d’ecosistemes humans sostenibles. Mas Franch ha portat a terme un procés participatiu que ha comportat reunions amb l’Ajuntament, entrevistes amb persones clau del poble, visites al terreny i un estudi de documents tècnics i històrics. Finalment, han dissenyat un avantprojecte que s’ha presentat al públic. Mas Franch proposa fer dels Horts del Soler un espai polivalent, on se segueixi localitzant una part d’horts comunitaris, però que també s’hi incloguin horts socials espais pedagògics, formatius i lúdics. A l’avantprojecte s’hi contempla un bosc dels remeis amb espècies aromàtiques, un bosc d’arbres productors, i fins i tot alguns llocs reservats perquè hi hagi animals de pastura. L’avantprojecte reserva un indret per construir-hi un poblat amb les típiques cabanyes de pastor on es puguin mostrar algunes tècniques tradicionals de construcció. Els Horts del Soler es plantegen com un espai d’interès social i pedagògic, i també un pol d’atracció turística, fonamentat en el turisme familiar i les visites d’escolars.

L’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols demana als diferents propietaris de les parcel·les que cedeixin el seu hort, sense renunciar a la propietat per fer possible aquest projecte. De moment el consistori no ha rebut cap oposició. La corporació planteja el projecte dels Horts del Soler a llarg termini, sense pressa però sense pausa. Algunes de les properes actuacions necessàries seran la portada d’aigües i la construcció d’un aparcament per a les visites. L’Ajuntament espera que la Diputació el continuï acompanyant en aquest projecte que creu que pot resultar beneficiós per al municipi a tots nivells.

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

Un estudi de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) avalua els beneficis d’omplir les ciutats d’horts urbans.

Butlletí