Reby implanta a Terrassa una flota de bicicletes i patinets elèctrics que mesuraran la contaminació atmosfèrica de la ciutat

21/07/2020 - 11:01

La companyia de mobilitat posa en circulació uns 200 vehicles dotats, parcialment, d'uns sensors que recolliran els agents contaminants atmosfèrics a temps real dels diferents punts de la ciutat. Es tracta d'un projecte pioner impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya i en col·laboració amb l'Ajuntament de Terrassa.

La companyia de mobilitat personal elèctrica i compartida Reby ha posat en marxa, de la mà de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l'Ajuntament de Terrassa, una flota de bicicletes i patinets elèctrics la missió dels quals és conèixer la qualitat de l'aire de la ciutat.

Es tracta d'un projecte pioner en què els tres actors van començar a treballar fa mesos i al qual el COVID-19 li ha donat molt més sentit. Ara mateix conèixer les ciutats, com es comporten els seus habitants i els vehicles que les habiten és crucial per a fer modificacions en la seva ordenació que contribueixin a una millora mediambiental, i en aquest sentit l'estudi de la qualitat de l'aire és un factor clau.

A partir d'avui, i com a prova pilot, Terrassa és la primera ciutat que compta amb un nou model de mobilitat sostenible gràcies al qual s'obtindran dades, a temps real, dels agents contaminants que es troben en l'aire i que es recolliran en una plataforma tecnològica centralitzada desenvolupada per Reby i la UPC. Per a això, les bicicletes i els patinets elèctrics de Reby s'han dotat d'uns sensors capaços de mesurar els nivells indicadors de la qualitat de l'aire. Les dades obtingudes seran d'accés públic i consultables.

Segons Cristina Castillo, cofundadora de Reby, “ha estat un any de treball intens per a poder executar aquest projecte pioner i innovador, del qual ens enorgulleix formar part ja que la innovació és un dels nostres valors com a companyia. El nostre departament d'I+D manté una col·laboració habitual amb la UPC gràcies a la qual podem desenvolupar projectes com aquest, entre altres”.

Amb un total de 200 patinets elèctrics i 50 bicicletes al carrer, els trajectes que realitzin els usuaris d'aquest model configuraran un mapa de qualitat de l'aire el resultat del qual podrà ser avaluat i, en conseqüència, s'obtindrà un major coneixement per a poder planificar accions i millores ambientals per part de les autoritats. Castillo afegeix que “es tracta d'una proposta molt interessant perquè són els propis ciutadans de la ciutat els que també contribueixen en aquest projecte en el moment d'obtenir aquesta informació, alhora que es disminueix la contaminació atmosfèrica i acústica amb aquest sistema de mobilitat sostenible”.

La mobilitat del patinet o la bicicleta elèctrica, que permeten realitzar el trajecte en el punt d'origen i destinació que es vulgui sense limitacions de cap mena, és un avantatge sobre altres models de mobilitat a l'hora d'elaborar aquests mapes de contaminació atmosfèrica ja que es pot arribar a totes les zones de la ciutat.

De moment aquesta iniciativa és una prova pilot de 12 mesos, però des de Reby confien que a la llarga altres municipis sensibilitzats amb els temes mediambientals i el benestar dels seus ciutadans puguin implantar-lo també per a obtenir informació rellevant en aquesta matèria.


 

Relacionats

Entrevista

ConBici és l'entitat de referència a Espanya per a la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport habitual, segur i sostenible. Reuneix 65 associacions i col·lectius de ciclistes de tota Espanya. Hem volgut parlar amb la seva coordinadora Laura Vergara per tenir la visió en el context post-COVID dels que representen i defensen davant entitats públiques i privades els drets i els interessos de les persones que utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport o de lleure, per tal d'aconseguir implementar mesures, normatives, infraestructures i tot allò que fomenti la cultura de la bicicleta.

Notícia

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha començat a implantar la reducció de la velocitat màxima permesa en vies urbanes per a tot tipus de vehicles dels 40 als 30 quilòmetres per hora, una mesura que té per objectiu pacificar el trànsit de vehicles als diferents nuclis urbans del municipi.

Article

La Xarxa va ha aprovat a la 20a Assemblea general, celebrada via telemàtica el 15 de setembre del 2020; la Declaració per una recuperació verda i socialment justa. Aquest compromís per una recuperació verda, justa i perdurable, ha d’incloure l’ambició de la neutralitat climàtica, la transició energètica, l’economia circular, la mobilitat sostenible, un espai públic obert a les persones, la biodiversitat urbana, un sistema alimentari just i l'educació ambiental com a eina essencial de resposta a la crisi. Tots aquests àmbits d’actuació ofereixen solucionsals reptes ambientals i socials i oportunitats d’estímul econòmic.

Butlletí