Queden menys de 100 dies per concretar el nou pacte mundial del clima

Les 170 pàgines del text de l'esborrany segueixen encara lluny de convertir-se en una proposta final
Font: WWF
31/08/2009

Els governs de tot el món tenen ja menys de 100 dies per discutir l'esborrany del crucial acord sobre canvi climàtic abans que es trobin a Copenhaguen a finals d'any. En concret, els delegats tenen de termini fins a la Conferència de les Parts de Nacions Unides sobre canvi climàtic, que comença el 7 de desembre.

Però de fet, només queden 20 dies de negociacions en l'agenda, i les 170 pàgines del text de l'esborrany segueixen encara lluny de convertir-se en una proposta final, abans del moment clau de les negociacions a Copenhaguen.

Segons Kim Cartensen, responsable de la Iniciativa Global sobre canvi climàtic de WWF, "el temps s'esgota i l'ingredient que falta en les negociacions és el lideratge en els assumptes fonamentals. Els líders han d'insistir en reduccions efectives de les emissions per part dels països rics i finançar mesures i ajuts als països més vulnerables. No en va, han estat els que menys han contribuït al canvi climàtic, però els que més estan patint els seus impactes".

Trobades decisives abans de Copenhaguen:

 • El Fòrum les principals economies mundials (MEF), a Washington (EUA), del 17 al 18 de setembre. Les MEF van tenir una trobada a Itàlia el passat mes de juliol, on els caps d'estat van acordar establir un límit màxim d'augment de dos graus de la temperatura global. Els ministres hauran de concretar idees clares sobre com aconseguir-ho.
 • Cimera del Clima de Nacions Unides a Nova York, el 22 de setembre. Més de 100 caps d'estat assistiran a aquesta reunió i hauran de donar prioritat a un acord ambiciós i vinculant, que serà firmat a Copenhaguen.
 • G-20, Pittsgburgh, del 24 al 25 de setembre. Caps d'estat i ministres d'Economia hauran de proposar possibles recursos per finançar el suport a la posada en marxa del Tractat als països més pobres. Així mateix, hauran d'aclarir les fonts potencials de finançament d'un creixement econòmic net.
 • UNFCCC, Bangkok (Tailàndia), del 28 de setembre al 9 d'octubre. Els delegats hauran de fer clars progressos en aquesta trobada. Serà necessari reduir les actuals 170 pàgines de text de negociacions almenys a la meitat, produint un esborrany clar que pugui ser finalitzat i acordat a Copenhaguen.
 • UNFCCC, Barcelona (Espanya), del 2 al 6 de novembre. Aquí s'ultimarà el document definitiu que anirà a Copenhaguen.

Les claus perquè Copenhaguen sigui un èxit
Segons WWF, per aconseguir que el resultat de les negociacions asseguri el futur del planeta s'haurien de contemplar els següents punts:

 • Acordar un tractat climàtic fort i legalment vinculant per al període posterior a 2012, a fi de millorar el Protocol de Kioto i acordar un nou Protocol de Copenhaguen.
 • Assegurar que les emissions globals de CO2 assoleixin un màxim abans de 2017 i comencin a disminuir ràpidament, amb l'objectiu d'aconseguir una reducció del 80% de les emissions per a 2050 respecte als nivells de 1990.
 • Acordar la descarbonització de les economies dels països desenvolupats per a 2050, començant per reduir les seves emissions en un 40% per a 2020 respecte als nivells de 1990.
 • Facilitar la transició cap a una economia baixa en carboni en països en desenvolupament, aportant 160.000 milions de dòlars anualment per finançar mesures d'adaptació i mitigació del canvi climàtic i donant-los accés a tecnologies netes.
 • Recolzar accions immediates per a l'adaptació al canvi climàtic als països en desenvolupament.
 • Recolzar l'objectiu deforestació neta zero per a 2020.
--
Notícies relacionades:
Barcelona, seu de la trobada prèvia a la cimera mundial sobre canvi climàtic de Copenhaguen
Els governs locals volen ser tinguts en compte en el nou Protocol de Kioto
Baltasar reivindica el paper dels governs regionals en els futurs acords sobre canvi climàtic

També a 'Sostenible.cat'...
Poznan 2008: Allà on érem: Conclusions un cop finalitzada la cimera de Nacions Unides sobre canvi climàtic (per Sergi Rovira)

AdjuntMida
Image icon compte_enrere.jpg15.29 KB

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí