Prova pilot de renaturalització del mur del Parc fluvial del Besòs

Font: Ajuntament de Sant Adrià

25/01/2021 - 09:46

Una intervenció que potencia el Parc Fluvial del Besòs i l'entorn del riu com a espais de refugi climàtic davant de l'escalfament global

Una de les estratègies més útils per a augmentar la resiliència de les ciutats davant els efectes del canvi climàtic, com ara les onades de calor, és la renaturalització d’espais urbans com el Parc Fluvial, immersos en un entorn altament antròpic.

És en aquest context que des del Consorci del Besòs s’ha impulsat una prova pilot de renaturalització del mur del Parc fluvial, que també contribueix a potenciar la biodiversitat, ja que permet generar espais de refugi i oferir recursos tròfics per a ocells i insectes pol·linitzadors.

Aquesta prova pilot de dos anys de durada, permetrà estudiar el grau de reducció de temperatura i d’increment d’humitat, com a conseqüència positiva de la plantació del jardí vertical. Així mateix, facilitarà l’anàlisi de  l’adaptabilitat de les espècies, així com la determinació dels substrats, nivells d’aigua i adobs més apropiats. Tot el sistema està monitoritzat per tal de poder optimitzar el seu funcionament i obtenir-ne dades.

Les espècies proposades són totes autòctones i adaptables a entorns com el del parc fluvial. Algunes d’elles tenen una alta capacitat de floració per atreure insectes i altres grups d’invertebrats, bàsics per a l’equilibri d’un ecosistema tant sensible com el del riu Besòs.

La diversitat en la floració i aturades vegetatives de les plantacions que es proposen, pot garantir una estacionalitat diversa al llarg de l’any.

El sistema de plantació utilitzat és un cultiu semi hidropònic amb una densitat de plantació d’unes 42 plantes/m2. El reg és per exsudació entre els geotèxtils de cultiu. S’utilitza aigua freàtica i es controla a través de sensors d’humitat que l’optimitzen.

Està previst al llarg dels propers dies la instal·lació d’una estructura metàl·lica per garantir la intervenció pilot davant de possibles episodis d’avinguda del riu.


 

Relacionats

Opinió

És el canvi climàtic el problema més gran de tots? O ho és el fet que l’autoritarisme estigui guanyant el pols a la democràcia? O la intoxicació quotidiana i lenta a què estem sotmesos per milers de substàncies que són a l’aire, al menjar i en els mobles del menjador? Per preocupants que puguin semblar aquestes qüestions, tenim damunt la taula un problema de més dimensió: la guerra de cultures o culture wars.

Notícia

El Consell Metropolità de l'AMB va aprovar en la seva última sessió, per unanimitat, la declaració d’emergència climàtica, un pas decisiu per a l’aplicació urgent de diversos objectius estratègics de l’AMB: polítiques destinades a la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica, accés garantit i just de la població a l’aigua i assoliment d’una economia circular. 
 

Notícia
La combinació de condicions meteorològiques extremes i les seves conseqüències sobre el matoll són l’inici de l’estudi liderat per Maria Paniw. Imatge: Francisco Lloret.

La combinació de condicions meteorològiques extremes i les seves conseqüències sobre el matoll són l’inici de l’estudi liderat per Maria Paniw. Imatge: Francisco Lloret.

Un episodi sever de sequera al Parc Nacional de Doñana, seguit d’una gelada rigorosa el mateix any marquen l’inici d’un estudi d’investigació liderat per l’ecòloga Maria Paniw, del que són coautors l’investigador del CREAF Francisco Lloret i el també investigador Enrique de la Riva.

Butlletí