Primers passos del Consell alimentari de Navàs

14/11/2016 - 12:35

Aquest òrgan participatiu serà l’encarregat de supervisar el desplegament del projecte pioner a Catalunya que té com a una de les seves prioritats sensibilitzar els navassencs i navassenques en matèria d’alimentació promocionant el producte local, ecològic i de qualitat.

 

L'Ajuntament de Navàs posarà properament en marxa «un projecte transversal i de futur» que posi en valor la producció local en el camp de l'alimentació i que fomenti circuïts curts de comercialització sostenibles i sense intermediaris per als productes de proximitat. Es tracta d'una proposta pionera que el govern de Navàs llença amb la idea que l'experiència es vagi extenent en altres municipis per intentar trencar des del món local l'actual domini del mercat alimentari per part de les grans multinacionals.

El projecte Navàs SA, de Sobirania Alimentària, es va presentar als responsables dels centres educatius La Quitxalla, Sant Josep i Sant Jordi i de la Residència en una reunió que servirà de primer pas per la constitució del Consell Alimentari de Navàs.

El projecte de sobirania alimentària s'ha presentat de la mà de l'alcalde, Jaume Casals, el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Josep Casafont, i la tècnica de sobirania alimentària i energètica, Lourdes Comellas.

També es va fer la presentació del projecte a la ciutadania. Els regidors i regidores del govern van explicar la feina que farà cadascuna de les seves àrees en el desenvolupament del projecte, i es va anunciar una dotació pressupostària inicial de 50.000 euros al pressupost del 2017 per implementar-lo.

Més enllà del procés de constitució del Consell Alimentari, una de les primeres accions previstes és la formació que es durà a terme els propers dies 7,21 i 28 de novembre per a personal de cuina en alimentació ecològica i de proximitat destinada als professionals dels menjadors dels centres educatius i de la residència, a les entitats que treballin amb aliments i a la població en general.

La posada en marxa d'aquest projecte passa per una campanya «comunicativa i de conscienciació» sobre les qualitats del producte de proximitat, i les possibilitats que ofereix la seva potenciació tant per als productors locals com per als distribuïdors, bàsicament restaurants i comerços, explica Casals. També es treballa amb la idea d'anar introduint aquests productes als menjadors escolars i a les residències d'avis. Es partirà de l'elaboració d'un llistat de productors i elaboradors de Navàs i l'entorn amb què ja s'ha estat treballant, i que es farà arribar a botiguers i restauradors «per facilitar-los la feina i començar a activar la comercialització d'aquests circuïts curts», segons ha explicat la tècnica, Lourdes Comellas. De moment, la llista consta d'uns 250 registres, però ja ha deixat clar que «és un llistat obert a noves incorporacions».

Més enllà d'aquest llistat, el projecte inclou diverses propostes per anar reactivant la producció en espais abandonats i que alhora puguin generar feina. I és que aquesta proposta neix en un municipi com Navàs, que té uns 80 km2 de superfície, i la seva posada en marxa «pot ajudar a recuperar territoris que antigament havien sigut productius i ara pràcticament són erms», posa de relleu el regidor Casafont. D'una banda, s'ha contactat amb propietaris de solars del poble que els cedeixin per fer-hi horts socials, i de cara al gener ja s'ha impulsat un conveni que permetrà obrir-ne un d'uns 1.500 metres quadrats. També es preveu engegar un banc de terres, igualment amb la idea de posar-les a disposició de qui les vulgui conrear, i un banc de llavors, «amb varietats autòctones, que també faci de reservori, i ens ajudi a anar eliminant el poble de transgènics», diu Casafont. El banc de llavors s'ubicaria a la Pallissa de Castelladral, on també es preveu adequar un centre d'interpretació lunar per explicar com afecten les fases de la lluna en el conreu i en altres àmbits de la vida.

Una de les propostes més ambicioses del projecte de sobirania alimentària consisteix en la rehabilitació de l'antic escorxador, en aquest cas com a centre d'interpretació de la vinya i el vi, i com a espai destinat a cooperatives de productors de vi. Aquest projecte, valorat en uns 300.000 euros, està pendent de subvencions que l'Ajuntament ja té demanades.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

S’ha desbrossat la cobertura arbustiva de 5 zones diferents, a més de dur a terme un seguit d’actuacions per recuperar la població de Conill de bosc.

Notícia

L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 és un compromís a vuit anys per transformar el sistema alimentari de la ciutat i fer-lo més sostenible en benefici de la ciutadania, el territori i el planeta. És una iniciativa consensuada amb els diferents agents de la cadena alimentària i un dels fruits recollits després que la ciutat fos la capital mundial de l’alimentació sostenible l’any 2021.

Notícia

Els nous busos elèctrics —8 en total— entraran en servei de manera progressiva durant el mes de desembre.

Butlletí