Primeres Jornades dels Paisatges Culturals de l'Aigua, a Montcada i Reixac

Font: Ajuntament de Montcada i Reixac
10/03/2013

El Museu Municipal Montcada, conjuntament amb el Centre Cívic Trinitat Vella de l'Ajuntament de Barcelona i l'Associació Comissió per a la recerca i divulgació de la memòria de Trinitat Vella, organitzen les primeres Jornades dels Paisatges Culturals de l'Aigua al Pla de Barcelona, que tindran lloc els propers 22, 23 i 24 de març.

L'objectiu principal d'aquestes jornades és la posada en comú d'experiències i coneixements de totes aquelles entitats i persones que interactuen amb el patrimoni hidràulic en el territori per tal de protegir, recuperar i divulgar aquest element. A Montcada i Reixac, el Rec Comtal, la Mina i  la Casa de les Aigües són alguns dels elements del patrimoni cultural arrelats al ric estrat aqüífer del riu Besòs. El regidor de Cultura i Patrimoni, Dani Moly, ha afirmat que "la intenció és sensibilitzar la societat sobre la importància i transcendència de la cultura tradicional de l'aigua, des del punt de vista patrimonial, ambiental i de la sostenibilitat del territori".

La inauguració tindrà lloc el 22 de març, a les 18.30h, al Centre Cívic Trinitat Vella de Barcelona, amb la conferència "El patrimoni immaterial dels paisatges culturals de l'aigua", a càrrec de Carles Llop, professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès i la presentació projecte audiovisual "Memòria de l'aigua", de l'historiador Ignasi Mangue. El programa continua dissabte 23 de març a la Casa de les Aigües. A les 9.30h es realitzarà el taller "Recuperació del patrimoni de l'aigua. Eines 2.0 per a la recerca, difusió i la participació democràtica", on participaran diferents entitats, col·lectius i professionals. A les 12h hi haurà la conferència "L'abastiment i regadiu històric al Pla de Barcelona", a càrrec de Manel Martín, historiador i professor de Ciències Socials. Després del dinar a la Casa de la Mina (opcional per als participants), a les 15.30h  s'iniciarà l'itinerari que lliga Montcada i Reixac amb la Trinitat Vella pel Rec Comtal. Es farà una visita teatralitzada a la Casa de els Aigües de Montcada i un cop a Barcelona, es visitarà la Casa de les Aigües de Trinitat Vella.

L'endemà, 24 de març, a les 11h, tindrà lloc la conferència "Tendències en educació ambiental: el cas de l'aigua a l'AMB", a càrrec de l'ambientòloga i cap de Qualitat Ambiental de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ana Romero Càlix. Les jornades finalitzaran amb el taller familiar "L'aigua, font de vida", una proposta d'educació ambiental i patrimoni cultural de la Associació per a la Conservació de l'Entorn i la Recerca i de la Societat Catalana d'Educació Ambiental.

Moly ha afirmat que "amb aquestes jornades "donarem un altre pas per situar sobre el mapa del patrimoni català la Casa de les Aigües, una joia per als montcadens i per als investigadors del modernisme industrial".

Les inscripcions ja estan obertes. Més informació al Museu Municipal Montcada (c. Major, 32), al correu museumunicipal@montcada.org i al telèfon 935 651 122.

 

 

Relacionats

Article

En el marc del conveni signat entre el Zoo de Barcelona i el Consorci del Besòs, s’han instal·lat a la llera del riu uns pòsters per donar a conèixer els ocells que podem observar més fàcilment a l’entorn del riu Besòs, des de Montcada i Reixac fins a la desembocadura.

Notícia
Jordi Garcia @LocalPres

Jordi Garcia @LocalPres

Una edició per streaming amb fira virtual, activitats i networking. Encara us hi podeu inscriure i podreu seguir l'emissió en directe des de la mateixa pàgina web congresacusti.cat el dies 14 i 15 d'octubre.

Butlletí