Prevenció d’incendis amb el projecte Life Montserrat

14/06/2016 - 11:33

El Castell de Vacarisses va acollir una sessió informativa sobre el projecte Life Montserrat. Van assistir-hi els diversos agents implicats, a més dels alcaldes de la zona.

L’alcalde vacarissenc, Antoni Masana, va inaugurar la trobada amb una presentació de la iniciativa. Tot seguit, va intervenir el diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer, que va explicar l’objectiu de Life Montserrat, centrat en la prevenció d’incendis, sobretot mitjançant la neteja dels boscos amb la pastura d’animals. De la part més tècnica, en va informar Leire Miñambres, en representació de la Diputació i l’Associació de Propietaris Forestals (APFEM). I és que el projecte Life Montserrat està vinculat a propietaris privats, inclosos els ajuntaments de la zona que hi han volgut participar.

D’aquesta manera, permeten que les seves terres es netegin per prevenir incendis en indrets d’un alt valor natural i paisatgístic. A més a més, aquestes parts aclarides serviran per generar biomassa, una font d’energia renovable. Està previst que aquestes tasques de neteja comencin a la tardor i implicaran l’habilitació d’un corral al Mas Mimó i la contractació d’un pastor.

Per la seva banda, la Fundació Catalunya La Pedrera posarà en marxa un programa educatiu adreçat a difondre la importància de la prevenció d’incendis. Es preveu iniciar-lo l’any vinent.

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Canals de Youtube i Parcs de Catalunya en Street View

Des de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, i en temps de confinament, ens obren diverses finestres a la natura amb els seus canals a Youtube. També ja són visibles en format Street View i es poden recórrer virtualment dins Google Maps un total de 21 rutes de senderisme pels Parcs de Catalunya que gestiona el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Notícia
Pins i avets afectats per la sequera de 2015 a Sequoia National Park (Califòrnia, EUA). Autor: Jordi Martínez

Pins i avets afectats per la sequera de 2015 a Sequoia National Park (Califòrnia, EUA). Autor: Jordi Martínez

Segons un estudi liderat pel CSIC, l’efecte de les sequeres passades podria constituir-se com un indicador clau per predir el risc de mortalitat en els arbres. L’estudi utilitza els anells de creixement dels arbres per comparar la resposta a sequeres d’arbres morts i supervivents.

Notícia

Tècnics de la Generalitat han analitzat les conseqüències de l'incendi de Montornès del Vallès i del temporal Gloria. El temporal ha estat un dels episodis més greus per al riu en les darreres dècades. El cabal va augmentar de manera dràstica passant de tres metres cúbics per segon a més de 500 en només tres dies.

Butlletí