Premiats dos projectes del Centre de Valorització de Residus del Maresme per reduir emissions de CO2

Font: Ajuntament de Mataró
14/02/2013

Dos projectes impulsats des del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme es troben entre els 37 seleccionats a tot l'Estat en la convocatòria 2012 dels Projectes Clima, una iniciativa del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per promoure la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Els projectes seleccionats seran finançats pel FES-CO2 mitjançant l'adquisició dels denominats crèdits de carboni, un instrument econòmic contemplat al protocol de Kioto. Cada crèdit equival a una tona de CO2 que es deixa d'emetre a l'atmosfera, que es compensa amb una quantitat econòmica.

52.200 tones de CO2 menys a Mataró
Els dos projectes seleccionats de Mataró són la recuperació energètica de la planta incineradora de residus, i la recuperació energètica de la planta de biometanització, instal·lacions del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme.

Pel que fa el primer, s'aprofita una part de l'augment de producció de vapor obtinguda en les millores realitzades al llarg dels darrers anys per exportar calor al Tub Verd.

El segon projecte fa referència al tractament de la fracció orgànica dels residus mitjançant un procés de biometanització que permet produir biogàs, similar al gas natural pobre, que s'aprofita en motors de generació per produir energia neta. El circuit de refrigeració dels motors permetrà també exportar la calor excedent al Tub Verd.

El Tub Verd és una xarxa municipal de distribució que proporciona aigua calenta per als sistemes de climatització (calor i fred) de diferents usuaris públics i privats, aprofitant l'energia sobrant d'infraestructures ambientals de Mataró, així com de cogeneració.

En conjunt, els dos projectes permetran reduir 52.200 tones de CO2 en els propers 4 anys, que suposen un 5% del total d'emissions evitades pels Projectes Clima. La inversió realitzada per dur-los a terme suposa 0,7 milions d'euros. L'estalvi en les emissions de CO2 és l'equivalent a plantar més de 650.000 arbres.

Projectes Clima
Els Projectes Clima estan promoguts pel Fons de Carboni per a una Economia Sostenible (FES- CO2), un instrument creat per la Llei 2/2011 d'Economia Sostenible. L'objectiu és impulsar activitats baixes en emissions de CO2.

Les iniciatives guanyadores eviten emissions en sectors com agricultura, transport, residencial o residus. El FES-CO2 adquirirà les reduccions reals que aconsegueixin aquest projectes, un cop verificades, contribuint a la seva viabilitat financera.

L'execució dels 37 projectes seleccionats i aprovats suposarà més de 800.000 tones de diòxid de carboni evitades a Espanya en els propers 4 anys. Els responsables d'aquests projectes, entre ells els dos de Mataró, van signar aquest 11 de febrer a Madrid els contractes per a l'adquisició de les reduccions verificades de CO2 que obtinguin.

Els projectes gestats al centre de tractament de residus situat a Mataró han estat presentats per UTE TEM (concessionari de l'explotació), en col·laboració amb el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, titular de la planta.

Municipis: 
AdjuntMida
Image icon Tub Verd de Mataró14.92 KB

Relacionats

Acte
07/03/2020 - 10:00
Parc Central, Mataró
Notícia

 

La mostra s'ha instal·lat a la plaça de Santa Anna i ha constat de tres activitats: un iglú transparent on s'ha pogut fer un escape room fins diumenge 1 de març, un joc de cubs amb informació sobre el canvi climàtic que es podrà visitar a la Biblioteca Pompeu Fabra fins el 14 de març, i una visita guiada el dissabte 29 per diferents llocs de Mataró on l’Ajuntament fa actuacions de mitigació/adaptació a la nova realitat climàtica.

Acte
28/02/2020
Plaça Santa Anna, Mataró

Butlletí