Pot ser sostenible l'edició?

Periodista i activista ambiental.

12/06/2010 - 00:00

Amb l'assistència de setanta convidats, s'ha celebrat la sessió plenària del Parlament de l'Ecoedició aquest 9 de juny, en el marc del centre Arts Santa Mònica a la Rambla de Barcelona. Aquesta institució, dirigida pel Grup d'Ecoedició de Barcelona, pretén una posada en comú anual de tots els esforços per incloure la qualitat i l'excel·lència ambiental en el procés d'edició.

En la sessió plenària d'enguany han pres la paraula diferents fabricants de paper, impressors, editors, dissenyadors, autors, responsables d'edicions i diferents experts per aconseguir una etiqueta de qualitat ambiental que reculli clarament el aspectes innovadors que comporta l'ecoedició, tant pel que fa a la seva excel·lència com a la reducció del seu impacte.

Una carpeta amb materials recull els treballs duts a terme per les quatre comissions parlamentàries que en format de taller han tingut lloc en el decurs de l'any dedicades al paper, els acabats editorials, les ecoetiquetes i els riscos tòxics associats al paper i l'impressió. 

L'etiqueta aprovada al Parlament, permetrà iniciar un procés de converses per la seva formulació com una ecoetiqueta pública de regulació concertada entre l'administració i tots els implicats, en el marc europeu de l'ecoelabel.

Les administracions es comprometren amb l'ecoetiqueta
Així mateix es considera que l'etiqueta podria constituir aviat una exigència en contractes públics. La Comissió de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar per unanimitat recentment que les exigències de l'ecoedició s'incorporin a totes les edicions de l'ajuntament. Aquest acord podria adoptar-se a la diputació, la xarxa de municipis per la sostenibilitat, el Consell Assessor per el Desenvolupament Sostenible i la pròpia Generalitat de Catalunya.

De fet, al Parlament, diversos representants de departaments d'edició varen explicar com han inclòs criteris ambientals en les compres i estalvi de paper. Es va poder conèixer així l'experiència de diferents entitats, des de grans editorials a organismes públics, que tenen polítiques de compra amb criteris de qualitat i transparència ambiental.

El Parlament també va adoptar dues resolucions de suport al Dia Internacional contra les Bosses de plàstic, que tindrà lloc el 3 de juliol, i una altra instant a no comprar paper obtingut de la destrucció de les selves tropicals de Indonèsia que a preus rebentats s'ofereix a la indústria editorial catalana.

 La Unió Europea ha decidit donar suport a aquest procés amb la imminent concessió d'un projecte LIFE d'investigació amb el títol Greening Book. A més el Grup d'Ecoedició de Barcelona participa amb la UPC en un estudi sobre les diferents propostes d'ecoedició arreu d'Europa. A la Fira Líber de la tardor que enguany tindrà lloc a Barcelona es presentaran aquests projectes d'investigació així com un manual Els secrets de l'ecoedició, adreçat a dissenyadors, impressors i editors. Aquest manual compta amb el suport del Consell Assessor per el Desenvolupament Sostenible.

El 9 de juliol del 2009 es va reunir per primera vegada el Parlament de l'Ecoedició a la Fundació Paloalto de Poble Nou. En la reunió es va redactar un decàleg del què no és l'ecoedició i quines confusions més comuns enterboleixen la informació al comprador. Aquestes conclusions es varen presentar junt al resum dels tallers i una proposta formalitzada d'etiqueta ambiental. A la pròxima convocatòria l'impacte ambiental del llibre electrònic, la tirada ponderada, així com la certificació d'empreses lliures de risc tòxic constitueixen els temes que tractaran els tallers que tindran lloc els propers mesos.

Relacionats

Article

La perspectiva ambiental en la gestió del segle XXI.

Butlletí