Plaques fotovoltaiques a una pista esportiva de Mataró generaran electricitat per a famílies vulnerables

09/11/2021 - 11:57

L’Ajuntament instal·larà les plaques a principis de 2022. Es crearà una comunitat energètica per abaratir el cost de la factura a fins a 175 llars ubicades en un radi de 500 metres de l’equipament municipal. També s'encarrega a AMSA gestionar la instal·lació de plaques a 26 edificis públics més per a l'autoconsum dels equipaments.

L’Ajuntament de Mataró preveu iniciar al primer trimestre de 2022 la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la Pista poliesportiva municipal coberta de Cerdanyola. El projecte ja està aprovat i s’ha presentat tant a la Comissió Informativa Municipal de Qualitat Urbana: Sostenibilitat i Espais Públics com al Consell Territorial de Cerdanyola. El regidor de Sostenibilitat i Transició Ecològica, Xesco Gomar, l'ha explicat en roda de premsa.

La instal·lació fotovoltaica se situarà sobre la coberta de la pista, tindrà 304 mòduls i una potència de 100 kW. Es preveu que produeixi 142.250 kWh d’energia cada any que suposarà deixar d’emetre 28,5 Tn de CO2 a l’atmosfera: una part es destinarà a l’autoconsum de la pista poliesportiva i la resta es podrà repartir entre les llars que estiguin en situació de vulnerabilitat energètica dins un radi de 500 m al voltant.

La previsió és que pugui donar servei a fins a 175 llars dins aquesta àrea determinada, que veurien abaratit el rebut de la llum en la part corresponent al consum. El sistema per fer arribar l’energia a aquestes llars serà mitjançant la pròpia xarxa elèctrica, per acord de compensació amb la companyia distribuïdora.

El projecte té un pressupost de 176.960 € i les obres, un cop iniciades, duraran tres mesos. Ara s’ocuparà només el 50% de la superfície de la coberta, de manera que en el futur hi haurà la possibilitat d’augmentar la producció fotovoltaica amb la instal·lació de noves plaques.


Un projecte pilot que vincula sostenibilitat i lluita contra la pobresa energètica


L’Ajuntament ha començat a treballar en la creació de la futura comunitat energètica amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que aporta recursos tècnics a aquest projecte. Es tracta d’un procés complex, ja que un cop seleccionades les persones usuàries que formaran part de la comunitat caldrà modificar els contractes particulars. Des de Serveis Socials es treballarà en la identificació de les llars que compleixin els criteris de vulnerabilitat i per tant puguin beneficiar-se la iniciativa.

El projecte s’emmarca en l’estratègia Mataró pel clima, i en el repte Igualtat d’oportunitats per a la cohesió social i territorial del Pla de Mandat 2019-2023 pel que fa a la lluita contra la pobresa i les desigualtats. A més, està en consonància amb els objectius estratègics que assenyala l’Agenda 2030 i l’aplicació a les polítiques municipals dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).



26 noves cobertes fotovoltaiques per a l’autoconsum


L’Ajuntament ha finalitzat aquest any la instal·lació de cobertes fotovoltaiques per a l’autoconsum de 4 equipaments públics: l’Escola Marta Mata, l’Institut Municipal Miquel Biada, el Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca i Vallmajor i tot just s’ha acabat la coberta del Centre Cívic Pla d’en Boet. A banda del projecte de la Pista coberta de Cerdanyola, s’ha fet un encàrrec de gestió a Aigües de Mataró per agilitar la instal·lació de plaques fotovoltaiques a 26 equipaments més. Suposa una inversió pressupostada en 940.848 €.

Entre els equipaments que tindran coberta fotovoltaica es troben edificis d’oficines i ús administratiu com el de Via Pública o el de Promoció Econòmica, 16 centres educatius (Les Aigües, Anxaneta, Àngela Bransuela, Antonio Machado, etc.), equipaments esportius com el Poliesportiu municipal del carrer d’Euskadi o els camps municipals de futbol de Can Xalant i Pla d’en Boet, i equipaments d’ús cívic o casals de la gent gran com el de Cirera.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Vuit centres educatius de L’Hospitalet han participat enguany en la Marató   La campanya s’ha dut a terme durant tot el mes de febrer, amb l’objectiu de fomentar bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua en un context d’emergència climàtica

Article

S’ha inaugurat la planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró. També posa a disposició dels ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’ús de l’aigua en període de sequera​.

Notícia

L’edició del 2024 se celebrarà del 2 de febrer a l’1 de març i s’hi podrà participar tant a nivell d’edifici o equipament com a títol individual

Butlletí