Palau-solità i Plegamans premiat en el concurs Capital de la Biodiversitat

Font: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
22/07/2011 - 00:00

L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha estat premiat al concurs Capital de la Biodiversitat, que organitza la Fundación Biodiversidad, entitat pública del Govern d'Espanya dependent del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí. Ha estat guardonat en la 2a edició del premi. Des del 2010, any de la primera edició, la iniciativa ha recopilat més de 600 projectes en matèria de biodiversitat de gairebé 100 ajuntaments.

A banda de Palau-solità i Plegamans, en aquesta edició hi ha altres dos municipis catalans guardonats: Granollers i Lleida, dins la Categoria C (municipis de 30.000 a 200.000 habitants).

Segons el comunicat de la fundació, Palau-solità i Plegamans ha rebut el 2n premi de la Categoria B (municipis de 5.000 a 30.000 habitants), "pel seu Pla General Urbanístic per al 2011, que incorporarà normativa sobre avaluació ambiental de plans i programes, i la legislació més recent per garantir la protecció de la biodiversitat". Entre els projectes més destacables, continua el comunicat, "figuren la millora de la qualitat ecològica i els valors ambientals de la Riera de Caldes i la Riera de Sentmenat, i el Projecte Rius (de custòdia fluvial) a la Riera de Caldes".

L'acte de lliurament dels premis es va celebrar a la seu madrilenya de la fundació. En representació de l'Ajuntament, hi van acudir la regidora i Tinent d'Alcaldia de l'Àrea de Territori i Medi Ambient, Àngels Marcuello, l'anterior regidor de Medi Natural i Sostenibilitat, Abel Julien, i el tècnic municipal de Medi Ambient, Jordi Recordà. Van rebre el guardó de mans d'Ana Leiva, directora de la Fundació Biodiversitat.

Millora ambiental
El premi a la candidatura de Palau-solità i Plegamans s'explica en el global d'actuacions que s'han dut a terme en els darrers anys en matèria de millora del medi ambient i de la biodiversitat. Per exemple, el municipi va presentar a la Fundació Biodiversitat projectes com la Ronda Verda de la Riera, que ha permès recuperar espais degradats per a l'ús ciutadà i per apropar les persones al medi natural. També es va presentar el projecte Riera Viva, que ha avançat molt en la recuperació de l'ecosistema de la Riera de Caldes amb la reintroducció de vegetació i fauna pròpies de les rieres mediterrànies.

Alhora, el municipi va exposar també la millora de la biodiversitat al Parc de l'Hostal del Fum, la gestió sostenible de les àrees verdes del municipi, la millora de l'ecosistema de la Riera de Sentmenat, i les activitats d'educació ambiental com les xerrades i sortides o la custòdia de territori i el Projecte Rius. Aquest últim, en concret, va implicar alumnes de centres educatius del municipi en l'estudi i la protecció de la biodiversitat de la Riera de Caldes.

A banda de Palau-solità i Plegamans, els altres municipis premiats han estat Puebla de Sanabria (Zamora), Astillero (Cantàbria), El Oso (Àvila), Granollers (Barcelona), Lleida, Mijadas (Càceres), Monleras (Salamanca) i Ourense. Puebla de Sanabria és el municipi que ha estat escollit Capital de la Biodiversitat per representar Espanya al Projecte Life+ Capitals Europees de la Biodiversitat, que es desenvolupa en cinc països europeus (Alemanya, Eslovàquia, Espanya, França i Hongria).

Relacionats

Notícia

Les persones adjudicatàries podran conrear-les per l’autoconsum durant un termini de tres anys

Article

A principis d'aquest any, des de l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes (AMERC) es va endegar el programa del Gestor Energètic per ajudar a les empreses dels polígons del territori i els propietaris de les naus en el seu camí cap a l'eficiència energètica.

Notícia

S’ha completat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l’edifici de la prefectura de la Policia Local.

Butlletí