Orenetes, un projecte innovador de participació ciutadana

Després de 6 anys, el “Projecte Orenetes” fa balanç i amplia les seves fronteres més enllà de Catalunya
Redacció
26/07/2012 - 00:00

El "Projecte Orenetes" és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia d'estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya.

 

Enguany, compleix 6 anys amb els següents resultats: entre 30.000 i 40.000 nius georeferenciats cada any, 18% dels municipis catalans censats, i 90% de les comarques amb algun municipi censat. Una de les novetats més importants de cara al 2012 és que el projecte amplia les seves fronteres més enllà de Catalunya. El nou web ara permet entrar dades d'Andorra i de les Illes Balears i, en col·laboració amb l'Institut Suïs d'Ornitologia, també s'ha posat en marxa una versió homòloga a Suïssa (www.orenetes.cat/ch/).

El Projecte Orenetes doncs, no només té el rècord d'haver estat el primer projecte de ciència ciutadana totalment on-line en funcionament al sud d'Europa, sinó que també ha esdevingut el primer en creuar fronteres cap al nord.  

Relacionats

Article
Jornada participativa a l’Horta de la Sínia

Jornada participativa a l’Horta de la Sínia

El parc es convertirà en un refugi climàtic amb més zones d’ombra, presència d’aigua i d’altres elements vegetals per reduir les altes temperatures

Article

El procés de participació engegat pels Ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes entre febrer i març conclou la voluntat de la ciutadania, que hi va prendre part, d’augmentar el grau de protecció de la desembocadura del riu Tordera. 311 persones -229 a través de la web de l’Ajuntament de Malgrat i 82, de la de Blanes- van participar en les enquestes per expressar la seva opinió amb relació a l'ordenança per regular els usos i l’accés a la desembocadura, i a la declaració de reserva natural parcial d’aquest espai.

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Butlletí