Onze aparcaments públics de Menorca seran coberts amb pèrgoles fotovoltaiques

Font: Biosfera Menorca

01/07/2020 - 15:54

Durant el segon trimestre del 2019 el Consell Insular de Menorca i els ajuntaments de Maó, Alaior, Es Castell, Sant Lluís, Es Mercadal, Ferreries i Es Migjorn, van optar a la convocatòria de concessió directa d’ajuts a projectes que afavoreixin la transició energètica de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE). En concret, es va presentar una proposta per cobrir 11 aparcaments públics amb pèrgoles fotovoltaiques amb l’objectiu de generar energia renovable i utilitzar-la directament per l’autoconsum de diversos equipaments públics ubicats a poca distància de les instal·lacions.

Com ha manifestat la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ‘es tracta d’integrar les instal·lacions d’energia renovables en entorns urbans que permetin evitar la utilització i consum de sòl rústic per a la generació d’energia neta i al mateix temps avançar amb el nostre full de ruta de descarbonització de Menorca contemplat en l’Estratègia Menorca 2030’.

Ara, un any després, l’IDAE ha anunciat que ha concedit un total de 2.303.547 €, el 50% del cost total, per tal de poder executar els projectes presentats, el que també permetrà portar a terme algunes de les actuacions previstes de l’Estratègia Menorca 2030 i seguir avançant cap a un model energètic més sostenible per a la nostra illa. El 50% de l’import restant per poder portar a terme aquestes actuacions serà aportat pel Consell Insular (25%) i pels ajuntaments (25%). Així, es preveu una inversió d’aproximadament de 4.600.000 €.

La consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, ha destacat que l’optimització d’aquests recursos ens permetrà amortitzar aquesta inversió en un període aproximat de 7-8 anys, el que portarà també a un estalvi per l’administració pública al mateix temps que seguim fent passes endavant per donar acompliment al previst a la llei Balear de Canvi Climàtic’.

Les subvencions inclouen la construcció i instal·lació de les pèrgoles, la instal·lació fotovoltaica i la seva connexió a la xarxa de distribució, amb l’obra civil associada a totes aquestes activitats. El Consell i els ajuntaments compten amb un termini de 30 mesos per tal de poder executar les obres. No obstant això, la previsió és que les instal·lacions estiguin finalitzades durant la primavera del 2022.

En aquests moments ja s’ha iniciat el procés de contractació que es farà en tres lots. Per una banda, es contractaran els projectes executius i de direccions d’obra en dos lots i finalment, el tercer lot correspondrà a les coordinacions de seguretat i salut. El procés de contractació per a l’execució dels projectes ha d’estar complet abans d’un any, pel que es preveu que s’iniciaran les obres a tots els municipis passada la temporada d’estiu del 2021.


Llistat dels equipaments públics que seran alimentats mitjançant les pèrgoles fotovoltaiques


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El Servei comarcal de biomassa forestal al Vallès Occidental engegat ara fa dos anys, el juliol de 2018. Des de llavors el servei ha mobilitzat 3.299,44 tones de fusta i ha subministrat 1.563,80 tones d’estella que equivalen al subministrament d’aproximadament més de 5 M de kW d’energia tèrmica. Amb tot, el Centre Logístic de Biomassa es troba ja per sobre del 50% de la seva capacitat de producció i comença una nova fase d’activitat amb noves adhesions al servei i un nou acord per la mobilització de 15.000 tones anuals de fusta.

Notícia

L’Ajuntament de Parets durà a terme un projecte per substituir la instal·lació actual de panells solars ACS, ubicades al Camp de Futbol Municipal Josep Seguer, per panells fotovoltaics.

Notícia

El polígon industrial barceloní acollirà en una parcel·la de 5.000 metres quadrats, serà la primera estació pública d’Espanya dedicada al proveïment d’hidrogen vehicular. TMB construirà la planta per abastir autobusos de pila de combustible.

Butlletí