Onze aparcaments públics de Menorca seran coberts amb pèrgoles fotovoltaiques

Font: Biosfera Menorca

01/07/2020 - 15:54

Durant el segon trimestre del 2019 el Consell Insular de Menorca i els ajuntaments de Maó, Alaior, Es Castell, Sant Lluís, Es Mercadal, Ferreries i Es Migjorn, van optar a la convocatòria de concessió directa d’ajuts a projectes que afavoreixin la transició energètica de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE). En concret, es va presentar una proposta per cobrir 11 aparcaments públics amb pèrgoles fotovoltaiques amb l’objectiu de generar energia renovable i utilitzar-la directament per l’autoconsum de diversos equipaments públics ubicats a poca distància de les instal·lacions.

Com ha manifestat la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ‘es tracta d’integrar les instal·lacions d’energia renovables en entorns urbans que permetin evitar la utilització i consum de sòl rústic per a la generació d’energia neta i al mateix temps avançar amb el nostre full de ruta de descarbonització de Menorca contemplat en l’Estratègia Menorca 2030’.

Ara, un any després, l’IDAE ha anunciat que ha concedit un total de 2.303.547 €, el 50% del cost total, per tal de poder executar els projectes presentats, el que també permetrà portar a terme algunes de les actuacions previstes de l’Estratègia Menorca 2030 i seguir avançant cap a un model energètic més sostenible per a la nostra illa. El 50% de l’import restant per poder portar a terme aquestes actuacions serà aportat pel Consell Insular (25%) i pels ajuntaments (25%). Així, es preveu una inversió d’aproximadament de 4.600.000 €.

La consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, ha destacat que l’optimització d’aquests recursos ens permetrà amortitzar aquesta inversió en un període aproximat de 7-8 anys, el que portarà també a un estalvi per l’administració pública al mateix temps que seguim fent passes endavant per donar acompliment al previst a la llei Balear de Canvi Climàtic’.

Les subvencions inclouen la construcció i instal·lació de les pèrgoles, la instal·lació fotovoltaica i la seva connexió a la xarxa de distribució, amb l’obra civil associada a totes aquestes activitats. El Consell i els ajuntaments compten amb un termini de 30 mesos per tal de poder executar les obres. No obstant això, la previsió és que les instal·lacions estiguin finalitzades durant la primavera del 2022.

En aquests moments ja s’ha iniciat el procés de contractació que es farà en tres lots. Per una banda, es contractaran els projectes executius i de direccions d’obra en dos lots i finalment, el tercer lot correspondrà a les coordinacions de seguretat i salut. El procés de contractació per a l’execució dels projectes ha d’estar complet abans d’un any, pel que es preveu que s’iniciaran les obres a tots els municipis passada la temporada d’estiu del 2021.


Llistat dels equipaments públics que seran alimentats mitjançant les pèrgoles fotovoltaiques


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El pla del Govern preveu la creació d’una xarxa d’oficines tècniques per donar suport als municipis, l’aprovació del Pla territorial i de la Llei de transició energètica, la creació d’una energètica pública i l’impuls de l’aprofitament de la biomassa i el biogàs.

Notícia

Barcelona Energia, la comercialitzadora pública d’energia 100% renovable de l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB, en motiu del Dia Mundial d’Estalvi d’Energia, ha fet balanç dels últims dos informes d’eficiència energètica enviats als seus usuaris, detectant un possible estalvi econòmic de 72.653,60 € entre els consumidors de la companyia.

Notícia

Iniciatives ciutadanes comunitàries, organitzacions, ajuntaments, universitats i professionals de sector de tot l’estat han llançat la Coalició per l’Energia Comunitària, per a assegurar que el procés de transició energètica cap a un futur 100% renovable al què Espanya s’enfronta compti amb el paper protagonista de la ciutadania i els agents locals.

Butlletí