Olot, primera ciutat de Catalunya amb un sistema de climatització per trigeneració d’energies renovables

06/03/2017 - 14:12

La ciutat d’Olot de nou es converteix en referència pel que fa a  projectes d’eficiència energètica vinculats a les fonts d’energies renovables. Aquest 3 de marc ha estat inaugurada la Xarxa Espavilada, la primera xarxa de climatització de Catalunya que funciona partir d’un sistema híbrid d’energies renovables ( geotèrmia, fotovoltaica i biomassa)

La xarxa funciona a partir d’un sistema ESPAVILAT que decideix de forma anticipada quina energia utilitza a cada moment en funció dels aspectes ambientals (una estació meteorològica preveu el temps que farà els propers dies), té en compte factors econòmics com la tarifa elèctrica i la demanda de consum dels edificis que ha de subministrar.

A part de l’estalvi econòmic (estimat en un 10% respecte al cost de les actuals fonts d’energia no renovables) que suposarà pels clients el canvi de sistema, s’obtindrà un estalvi en les emissions de CO2, ja que en un únic any es deixaran de produir més de 750 tones de CO2.

L’Ajuntament d’Olot va començar a projectar-lo l’any 2013. Aprofitant les obres de construcció del nou Mercat d’Olot, es van iniciar els treballs per impulsar aquest projecte d'energies renovables dins del programa d’actuacions municipals i corroborat amb l’adhesió de la ciutat d’Olot al Pacte d’Alcaldes. El projecte, que han desenvolupat Gas Natural Servicios SDG SA i Wattia Innova, S.L., ha suposat una inversió de 1,5 milions d’euros.

1.800 metres de xarxa per climatitzar 40.000 m2
Aprofitant les obres del nou Mercat d’Olot es van construir 24 pous de geotèrmia en el subsòl de la plaça, i es van iniciar els treballs de disseny de la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i de la Sala de les Energies, el cervell de la instal·lació, situada a les antigues instal·lacions de l’Hospital d’Olot. En aquesta sala s’hi ha instal·lat dues calderes de biomassa de 450 kW i 150 KW potència, 3 bombes geotèrmiques de 60 kW cadascuna, 2 acumuladors d’aigua calenta de 8.000 litres cadascun, així com el sistema de d’impulsió i control de la xarxa que subministra energia a un total de 7 equipaments: l’antic hospital Sant Jaume (la residència Sant Jaume i els locals comercials), el Mercat municipal, la Residència Montsacopa, el Museu Comarcal de la Garrotxa, la Caritat, el Casal de la Gent Gran i Can Monsà. La xarxa de climatització de calor i fred té una longitud aproximada de 1.800 metres que permeten climatitzar els 40.000 m2 de superfície dels edificis als que estan connectats.

La Xarxa Espavilada ha rebut el premi European Heat Pump Association, que per primera vegada ha recaigut en una ciutat dels països del sud d’Europa. La voluntat de l’Ajuntament d’Olot és no només passar a ser una de les ciutats referents en la implantació i l’ús d’energies renovables, sinó també posar en valor els beneficis socials de les instal·lacions, amb la creació de llocs de treball i formació de nous tècnics professionals.

La Xarxa Espavilada també té finalitat educativa. Per tal que d’apropar la instal·lació als ciutadans, la Sala de les Energies és des de la seva inauguració un espai divulgatiu. La seva ubicació a peu de carrer amb unes àmplies obertures permeten veure l’interior de la sala quan es passeja per la vorera del carrer Mulleras, un dels més transitats d’Olot.

Inaugurada pe president de la Generalitat
 Carles Puigdemont, ha presidit l’acte d’inauguració de la Xarxa Espavilada que s’ha iniciat amb un recorregut per la Sala de les Energies i ha continuat amb els parlaments al pati de l’antic Hospital. També han participat en la inauguració, Josep Maria Corominas, alcalde d’Olot, el director general de Negocis Minoristes d’Energia de GAS NATURAL FENOSA, Daniel López Jordà, i el director general de Wattia, Francesc Comino. han presentat el projecte i han explicat els seus avantatges per al municipi

L’alcalde Josep M. Corominas ha agraït a totes les persones, institucions i empreses que han participat en el projecte que “és possible gràcies a una suma d’esforços i a la voluntat de convertir Olot en una ciutat de referència en l’estalvi i eficiència energètica i el seu coneixement i divulgació”. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que “projectes com la Xarxa Espavilada donen projecció internacional i són una mostra del talent d’Olot”

El director general de Wattia va assegurar que “després d’haver superat el repte tecnològic de l’EspaiZero d’Olot, el primer edifici 100% autosuficient energèticament d’Espanya, la voluntat era expandir l’aplicació del know how que representa aquesta tecnologia de control de la xarxa punta per alimentar de la manera més eficient possible els edificis del centre de la ciutat”.

El director general de Negocis Minoristes de la companyia energètica va assenyalar “la importància que té per a GAS NATURAL FENOSA dur a terme projectes innovadors que ens permeten fer una aposta ferma per l’eficiència energètica i comptar amb la col·laboració de les iniciatives publiques en el seu plantejament i desenvolupament”.

Mercat local, la biomassa km0
La Garrotxa és la comarca amb major superfície forestal de tot Catalunya (74% del total) i l’única amb una zona volcànica de les seves característiques. Projectes com el de la Xarxa Espavilada de climatització d’Olot han de servir per a impulsar el mercat local de la biomassa km0.

Es preveu que a través d’aquest projecte es pugui facilitar la reinserció social de col·lectius amb risc d’exclusió social, especialment de joves. Amb la Fundació la Fageda s’ha iniciat una prova pilot perquè els joves puguin rebre algun tipus de formació en gestió forestal sostenible i puguin incorporar-se al mercat de la biomassa local.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Un estudi de la Diputació de Barcelona i el Clúster de Biomassa de Catalunya posa de manifest que el 20 % de la demanda tèrmica del teixit industrial de la demarcació de Barcelona pot ser cobert, de forma sostenible, amb biomassa forestal procedent dels boscos del territori. L’estudi també afirma que en les zones estratègiques de prevenció d’incendis forestals i que representen el 15% de la superfície boscosa de Catalunya, podrien cobrir la demanada d’energia tèrmica per a les industries locals, especialment en  sectors d’un elevat consum energètic com ara l’agroalimentari, el paperer o el químic.

Notícia

L'estella és el material del qual s’alimenta una caldera d'una xarxa de calor. / DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

El projecte ‘Xarxa de calor de proximitat de la Diputació de Tarragona’ té com a objectiu crear en aquestes comarques un model de referència a partir d’una prova pilot amb nou municpis

Notícia

La 6a Fira de Biomassa de Catalunya té com a objectiu el desenvolupament de la biomassa forestal com a font d’energia renovable. Després de cinc edicions, la Fira s’ha consolidat com un punt de trobada professional on es poden conèixer les novetats del sector, intercanviar experiències, crear aliances i col·laboracions i trobar solucions de futur, amb la participació d’agents de tota la cadena de valor.

Butlletí