Olost passa d'un 45% a un 75% de reciclatge amb el 'Porta a Porta'

Font: Ajuntament d'Olost i Santa Creu
28/11/2014 - 00:00
La pujada continuada del cost de recollir i tractar residus, en especial aquells residus portats a l'abocador (rebuig), i sobretot uns resultats de reciclatge baix no superior al 45% en van ser les principals causes que portaren l'Ajuntament d'Olost, el novembre del 2013 a posar en funcionament el sistema de recollida porta a porta. Transcorregut un any de la seva implantació, els resultats avalen aquest canvi. El consistori assegura que el canvi servirà per aconseguir la millora econòmica i ambiental que buscava.

Els resultats són molt significatius, Olost ha passat de triar i reciclar un 45% dels residus durant l'any 2011-2012 i gran part del 2013, a reciclar un 75% dels residus durant aquest primer any d'implantació del porta a porta. També s'ha reduït en més de 140 tones de residus, 120 kg per veí, l'aportació anual que Olost feia a l'abocador. Juntament amb aquest augment del reciclatge, també s'ha millorat en la qualitat del mateix. Pel que fa a l'orgànica, que s'ha passat de recollir unes 85 tones a casi 160 tones anuals, s'ha reduït els impropis d'aquesta fracció (restes no orgàniques) del 6-7% a estar per sota del 1,5% en aquest primer any.

Aquests resultats signifiquen que després de 10 anys de pujades constants del cost de gestió dels residus, la previsió de costos de 2015 preveu una reducció del 3%. Segons el consistori, en cas d'haver continuat produint i reciclant com s'estava fent, els costos haurien pujat entre un 4 i 5%, pel cost en augment de portar tones de residus a l'abocador, que s'incrementava al 2015 en un 25%.

Aquest resultat econòmic és degut a dos factors principals: la reducció de forma significativa i de més del 50% de les tones de rebuig i l'augment del cànon de retorn de la fracció orgànica ja que també ha augmentat la quantitat i en especial la qualitat. Aquesta reducció del costos de la gestió de residus es veurà reflectida en la 'taxa d'escombraries' dels veïns/es ja que tindrà una reducció a l'entorn del 3%.

Cal destacar que segons el consistori ha sigut molt elevat el grau implicació i compromís dels veïns i veïnes del poble d'Olost i Santa Creu, i això és el que ha permès aquest bons resultats.

Relacionats

Article

Alumnes de 3r d’ESO de l’Institut de Taradell participen a la primera edició del projecte Avancem cap al residu Zero, del Servei d’educació ambiental de la Mancomunitat, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Notícia

L’Ajuntament de Viladrau, conjuntament amb la Mancomunitat La Plana, ha posat en marxa un nou sistema de recollida de residus porta a porta amb cubells amb xip al municipi.​ 

Acte
06/05/2022 - 00:00
Passeig del Ter. Montesquiu

Butlletí