Oceana supervisarà una investigació sobre les repercussions de la pesca de palangre

26/08/2005 - 00:00
Biòlegs de l'organització conservacionista internacional Oceana es troben embarcats en diversos palangrers espanyols per a participar en un projecte d'investigació dirigit per l' Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) i que conta amb la col·laboració de Carbopesca, l'associació d'armadors del port de Carboneras (Almería).
Segons l'entitat ecologista és el primer cas d'una col·laboració entre un organisme d'investigació del Govern, el sector pesquer i una organització no governamental de protecció marina per trobar solucions a problemes ambientals. L'objectiu del projecte és estudiar el nivell de captures accidentals de tortugues marines, taurons, ratlles i altres espècies amb l'objectiu d'impedir que quedin enganxats en els hams de la flota palangrera espanyola dedicada a la pesca del peix espasa. I explorar, al mateix temps, les possibles modificacions de les arts de pesca que assoleixin reduir aquestes captures accidentals.
Aquest programa d'investigació, dissenyat per L'Institut Espanyol d'Oceanografia i finançat amb fons europeus segons el parer d'Oceana, recull tots els elements necessaris per a realitzar un diagnòstic precís de la situació i les seves possibles solucions. A més ha comptat amb la col·laboració de sis palangrers associats a Carbopesca que, durant sis mesos portaran a terme experimentació amb distintes modificacions en els aparells de palangre, incloent 7 tipus diferents d'hams, distintes classes d'esquers, diferents profunditats de calat de l'art, i altres investigacions relacionades.
En aquest sentit Oceana ha plantejat a l'administració exemples de pesqueres d'altres parts del món, on una modificació en la forma dels hams ha aconseguit reduir la mortalitat de les tortugues marines al disminuir la freqüència d' enganxament accidental i la profunditat d'ingestió dels hams. I ha proposat investigacions similars, dirigides a establir normatives semblants a les europees.
La flota d'aquesta modalitat, que a l'Estat Espanyol és una de les majors del Mediterrani, té unes captures accidentals cada any d'entre 20.000 i 30.000 tortugues marines i desenes de milers de taurons i ratlles. Per això l'entitat reclama que els resultats de la investigació siguin fets públics tan aviat com estiguin elaborats pels investigadors del IEO.
Al mateix temps s'ha volgut destacar el fet que per primera vegada, una ONG treballa braç a braç simultàniament amb un organisme del govern i amb el sector pesquer d'aquest país en la cerca de solucions. En aquest sentit l'oceanògraf Xavier Pastor, director d'Oceana per a Europa, ha declarat que 'Això constitueix sens dubte un desenvolupament molt positiu, ja que la negació dels problemes que afecten als ecosistemes marins i al sector pesquer és una de les raons que impedeixen trobar solucions per als mateixos'.

Relacionats

Butlletí