Oceana presenta a la generalitat una proposta de protecció d’àrees marines a Catalunya

Font: Oceana

04/03/2011 - 00:00
El director executiu d'Oceana Europa, Xavier Pastor, ha presentat una proposta per a protegir àrees marines d'importància ecològica de Catalunya i per fomentar les energies renovables, en lloc de les explotacions petrolíferes. Pastor s'ha reunit, aquest 1 de març amb el nou secretari de Medi Ambient de la Generalitat, Josep Enric Llebot, a qui ha lliurat les aportacions de l'organització internacional de conservació marina per a la millora de la gestió del medi marí català. 

"La protecció del medi marí a Catalunya està lluny d'arribar a una conservació i gestió efectives, així com passa a tota la costa mediterrània de l'estat espanyol. Per això, és necessari crear noves àrees marines protegides i ampliar algunes de les existents", explica Pastor. "A més, els continus abocaments de petroli a aigües catalanes demostren que és imprescindible frenar noves explotacions i donar suport a energies renovables com l'eòlica marina".

De les àrees marines que tenen més interès ecològic a Catalunya, Oceana proposa la protecció del canó submarí Clot de Sant Salvador (al sud de Blanes) i el trottoir de Llançà, així com l'ampliació de la protecció del delta de l'Ebre i l'àrea marina del Parc Natural de Cap de Creus. La importància dels seus hàbitats i espècies i la manca de mesures de gestió i conservació fan que aquestes àrees siguin prioritàries per a l'organització.

Més allunyades de la costa, la xarxa de protecció de la Mediterrània Oceana MedNet, proposa la inclusió dels canons de Palamós i de Tortosa, les muntanyes marines Brutus i Spartacus i l'escarpament de l'Ebre. Totes elles són àrees de gran interès per cetacis i tortugues, a més de nombroses espècies de valor comercial.

Oceana també demana que el nou Catàleg d'Espècies Amenaçades de Catalunya - pendent d'aprovació des de 2010 - inclogui totes les espècies marines incloses als convenis internacionals ratificats per l'estat espanyol. Això inclou nombroses espècies de taurons, gorgònies, coralls i esponges que es troben a aigües catalanes.

A aquestes mesures de protecció de la biodiversitat, Oceana afegeix la necessitat de donar suport a les energies renovables marines a Catalunya:

"La lluita contra el canvi climàtic i el foment de les energies renovables i de la independència energètica són una prioritat política a la Unió Europea i a l'estat espanyol. Per això, Oceana considera que els avenços que s'estan realitzant a Catalunya al sector eòlic marí han de servir d'exemple per a altres comunitats autònomes, i valora especialment el projecte Zèfir de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya ", destaca Xavier Pastor.

En aquest sentit, Oceana assenyala que és urgent endurir les mesures de prevenció d'accidents petrolífers. Els constants abocaments de les plataformes petrolieres de Tarragona estan posant en perill no només àrees d'especial sensibilitat i riquesa biològica, sinó zones de pesca i d'importància turística. Així, l'organització mostra el seu rebuig al projecte de desenvolupament de noves explotacions en els camps de Lubina i Montanazo.

Podeu consultar: Aportacions d'Oceana a la Generalitat de Catalunya sobre la gestió del medi marí

Relacionats

Article

L’ajuntament de Montblanc ha guanyat el XVII Premi Medi Ambient, amb una dotació de 5.000 €, per un projecte que té per objectiu millorar ambientalment la Sallida, una zona humida d’elevat interès natural del municipi de la Conca de Barberà, on es potenciaran les condicions òptimes perquè els ocells insectívors i ratpenats puguin refugiar-s’hi i nidificar, vetllant per la biodiversitat de la zona. La proposta planteja la integració de la zona com un espai per a l’educació ambiental i per al coneixement del medi i de la varietat d’espècies de flora i fauna pròpies de la zona, potenciant-lo com un espai d’interès natural.

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Article

Amb l’objectiu de crear un recurs pedagògic i ecoturístic tant pels urgellencs com pels visitants, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha senyalitzat un itinerari de papallones al Pla de les Forques.

Butlletí