Oceana presenta a la generalitat una proposta de protecció d’àrees marines a Catalunya

Font: Oceana

04/03/2011 - 00:00
El director executiu d'Oceana Europa, Xavier Pastor, ha presentat una proposta per a protegir àrees marines d'importància ecològica de Catalunya i per fomentar les energies renovables, en lloc de les explotacions petrolíferes. Pastor s'ha reunit, aquest 1 de març amb el nou secretari de Medi Ambient de la Generalitat, Josep Enric Llebot, a qui ha lliurat les aportacions de l'organització internacional de conservació marina per a la millora de la gestió del medi marí català. 

"La protecció del medi marí a Catalunya està lluny d'arribar a una conservació i gestió efectives, així com passa a tota la costa mediterrània de l'estat espanyol. Per això, és necessari crear noves àrees marines protegides i ampliar algunes de les existents", explica Pastor. "A més, els continus abocaments de petroli a aigües catalanes demostren que és imprescindible frenar noves explotacions i donar suport a energies renovables com l'eòlica marina".

De les àrees marines que tenen més interès ecològic a Catalunya, Oceana proposa la protecció del canó submarí Clot de Sant Salvador (al sud de Blanes) i el trottoir de Llançà, així com l'ampliació de la protecció del delta de l'Ebre i l'àrea marina del Parc Natural de Cap de Creus. La importància dels seus hàbitats i espècies i la manca de mesures de gestió i conservació fan que aquestes àrees siguin prioritàries per a l'organització.

Més allunyades de la costa, la xarxa de protecció de la Mediterrània Oceana MedNet, proposa la inclusió dels canons de Palamós i de Tortosa, les muntanyes marines Brutus i Spartacus i l'escarpament de l'Ebre. Totes elles són àrees de gran interès per cetacis i tortugues, a més de nombroses espècies de valor comercial.

Oceana també demana que el nou Catàleg d'Espècies Amenaçades de Catalunya - pendent d'aprovació des de 2010 - inclogui totes les espècies marines incloses als convenis internacionals ratificats per l'estat espanyol. Això inclou nombroses espècies de taurons, gorgònies, coralls i esponges que es troben a aigües catalanes.

A aquestes mesures de protecció de la biodiversitat, Oceana afegeix la necessitat de donar suport a les energies renovables marines a Catalunya:

"La lluita contra el canvi climàtic i el foment de les energies renovables i de la independència energètica són una prioritat política a la Unió Europea i a l'estat espanyol. Per això, Oceana considera que els avenços que s'estan realitzant a Catalunya al sector eòlic marí han de servir d'exemple per a altres comunitats autònomes, i valora especialment el projecte Zèfir de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya ", destaca Xavier Pastor.

En aquest sentit, Oceana assenyala que és urgent endurir les mesures de prevenció d'accidents petrolífers. Els constants abocaments de les plataformes petrolieres de Tarragona estan posant en perill no només àrees d'especial sensibilitat i riquesa biològica, sinó zones de pesca i d'importància turística. Així, l'organització mostra el seu rebuig al projecte de desenvolupament de noves explotacions en els camps de Lubina i Montanazo.

Podeu consultar: Aportacions d'Oceana a la Generalitat de Catalunya sobre la gestió del medi marí

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí