Obre la Biblioteca de les coses, el primer espai de préstec d'objectes a Catalunya

Font: CCMA i Ajuntament de Barcelona

13/02/2020 - 09:30

Ja s'ha estrenat la Biblioteca de les coses, al Casal de Ca l'Isidret, una iniciativa pionera d'economia col·laborativa impulsada per les entitats Rezero i Nusos que consisteix en un servei de préstec d'objectes obert a tothom.

El 24 de gener es va inaugurar la primera Biblioteca de les Coses de Catalunya. Va ser al Casal de Ca l’Isidret en un acte en el qual van assistir representants de les entitats Nusos cooperativa i Rezero cooperativa, el grup promotor de veïns i veïnes del barri de la Verneda i la Pau, i un centenar de persones interessades en el projecte d’economia social i ambiental.

Des de finals de gener, doncs, els usuaris i usuàries de la Biblioteca de les Coses ja poden agafar en préstec fins una seixantena d’objectes. Són objectes que han estat donats per persones, entitats i empreses, com ara: bicicletes, tendes de campanya, vaixelles, planxes, trepants, caixes d’eines, projectors, escàners, crosses petites, fèrules, etc.

El servei sorgeix de les entitats impulsores, les quals fa un any es van plantejar repensar el model de consum i producció adoptat per la societat d’avui en dia, un model incompatible amb el planeta finit on vivim, i van estudiar què passaria si es posessin en préstec els objectes fem servir de tant en tant i que comprem de manera individual.

Es tracta d’un servei que ha estat possible gràcies a la col·laboració del Casal Ca l’Isidret, la Taula Eix Pere IV, Resco.io, i el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona a través del Pla de barris de la Verneda i la Pau.

Com funciona la Biblioteca de les Coses?

  1. La persona interessada es fa usuària de la Biblioteca de les Coses a través de la pàgina web bibliodecoses.cat o presencialment a la Biblioteca de les Coses (on l’atendrà la Victòria Martínez, els dimarts i dijous de 17 a 21h. Amb el carnet d’usuària que se li dóna, podrà gestionar els seus préstecs.
  2. Pot consultar el catàleg d’objectes a través de la pàgina web per saber quins objectes hi ha a la Biblioteca de les Coses i la seva disponibilitat.
  3. De moment encara no es poden fer reserves en línia, però si alguna cosa li interessa pot contactar amb la Biblioteca per demanar una reserva a través del correu info@bibliodecoses.cat.
  4. La persona va a la Biblioteca i s’identifica amb el seu carnet d’usuària per recollir l’objecte que necessita. Es pagarà un preu simbòlic pel préstec de l’objecte (d’1 a 5€) i té dret al seu ús durant una setmana.
  5. La persona utilitza l’objecte. Si ha viscut alguna experiència o anècdota amb l’objecte, pot fer algun comentari que pot ser útil per la pròxima persona que l’utilitzi.
  6. Per últim, el retorna net i en les mateixes condicions que el va recollir abans que venci la data límit del préstec mitjançant el carnet personal.

 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Més de 20 entitats representants de la societat civil organitzen una performance reivindicativa davant la Generalitat per exigir al govern que no abaixi la guàrdia en els objectius de la nova llei catalana de residus

Acte
14/11/2022 - 00:00
Espai Francesca Bonnemaison
Article

Gràcies al cercador del nou web cuidem.barcelona és més senzill saber on, quan i com llençar cada cosa. Només cal indicar quin és el residu del qual ens volem desfer i l’adreça on ens trobem, i l’aplicació ens informarà del sistema de recollida, com s’ha de reciclar i en quina franja horària.

Butlletí