Nova campanya de civisme per fomentar el respecte de l'entorn urbà a Vilafranca del Penedès

Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès
25/04/2016 - 09:22

 

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha presentat la campanya de civisme "T'importa ?" que vol incidir enquatre àmbits molt concrets: els excrements de gossos, les pintades, l'ús inadequat de les papereres i l'incompliment dels horaris de la recollida porta a porta al Centre.

Pere Regull, Alcalde de Vilafranca, acompanyat pel regidor de Territori i Serveis Urbans,Josep M. Martí, i el president de la Fundació Mas Albornà, concessionària de la neteja viària a la Vila, Martí Solé, van presentar la campanya. “Com ajuntament, estem preocupats pel deteriorament que causen els actes incívics. Volem que la ciutadania s'hi involucri del tot. No per netejar més tot és més net, sinó perquè no s'embruta. El lema de la campanya, “T'importa?”, busca implicar la ciutadania”, ha dit Josep M. Martí. 

Aquesta campanya vol fomentar el civisme respecte al manteniment de l'entorn urbà, responent una de les queixes principals que les associacions veïnals traslladen als responsables municipals en les diferents trobades anuals. L'alcalde Pere Regull ha explicat que “en les reunions als barris no es plantegen temes sobre política o qüestions de caire general. El tema número 1 en aquestes trobades veïnals són els excrements dels gossos. El mateix passa al programa “Diàlegs amb l'alcalde” de l'emissora municipal, que moltes de les trucades són per plantejar-me la mateixa queixa”. 

El regidor Josep M. Martí ha avançat que la campanya anirà acompanyada de sancions, en aplicació de l'Ordenança de Civisme per part de la Policia Local, que intensificarà el control en les properes setmanes. El regidor de Territori i Serveis Urbans ha explicat que les associacions de veïns i de comerciants han rebut informació de la campanya i s'hi ha buscat la implicació des del primer dia. Paral·lelament, en les properes setmanes dos informadors de Mas Albornà voltaran pels carrers i els comerços per fer difusió de la campanya i de l'ordenança de civisme. També es difondran anuncis televisius i radiofònics, en què els infants i la seva visió sobre els actes incívics són els protagonistes. Igualment, hi haurà rètols i cartells al carrer i el vehicles de la neteja viària aniran retolats amb la imatge de la campanya. El regidor Martí ha apuntat que hi haurà “un abans i un després de la campanya, perquè la Policia Local vigilarà de prop les accions incíviques i actuarà en conseqüència”. 

Per la Fundació Mas Albornà el seu president, Martí Solé, feia aquesta reflexió: “a casa nostra tots netegem, intentem no embrutar i ens enfadem quan algú ho fa. Això ho hauríem d'aplicar a la casa de tots que és Vilafranca”. Solé ha recordat que fa 6 anys que Mas Albornà es fa càrrec de la neteja viària i ha manifestat la voluntat d'implicació de l'entitat en la campanya: “la neteja requereix que es faci bé, però després cal que l'actitud de la resta sigui respectuosa”. 

L'alcalde Pere Regull indicava que “Vilafranca, a les 8 del matí, és neta. L'embrutem els que hi vivim. I no podem justificar-nos els impostos que paguem, perquè si no hi haguessin tants actes incívics, estalviaríem molts diners en neteja que podríem dedicar a finalitats socials”. El pressupost de la neteja viària a Vilafranca del Penedès és d'1.359.000€ i la darrera campanya de neteja de pintades, algunes en edificis patrimonials, va suposar una despesa de 35.000€. 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Els 27 joves que han estat escollits representants del CIM en aquesta 14ena edició treballaran als seus centres educatius i amb les seves famílies sobretot el que està relacionat amb la gestió dels residus per tal de fer les seves propostes i exposar-les al Ple del Consell dels Infants previst pel mes de març de l’any vinent. 

Notícia

Del 20 al 28 de novembre s’organitzen arreu d'Europa accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Els focus de l’edició d’enguany són les comunitats circulars i sostenibles, apel·lant al treball en xarxa de les comunitats locals en la prevenció de residus. Tornen les accions presencials, es reedita el portal català interactiu de recursos virtuals i s’estrenen nous capítols del ‘Fes-ho tu mateix!’

Notícia
Fotografia: Marta Amat /Rezero

Fotografia: Marta Amat /Rezero

En aquest 2021, Rezero ha volgut de nou visibilitzar les iniciatives que duen a la pràctica accions inspiradores i referents en la prevenció de residus i el consum responsable. Una feina, a vegades poc fomentada i visibilitzada, però amb un important impacte tan social com mediambiental.

Butlletí