Nous projectes per a la potenciació de l'alimentació ecològica a les Terres de l'Ebre

Font: El Mon Planeta

16/02/2019 - 18:50

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya a Terres de l’Ebre va organitzar el passat gener, a Tortosa, una jornada de presentació de tres projectes a dur a terme els propers anys per a potenciar la producció, coneixement, consum i comercialització dels productes ecològics de les Terres de l’Ebre. Com s’ha vist darrerament amb els cítrics, les grans produccions a escala mundial  sovint generen grans problemes de baixada de preus de venda als productors  locals, els quals mantenen el territori i són els que estan a prop del consumidor. Així, en l’acte es van presentar diferents maneres d’abordar el problema, però sempre des de la base del producte eco, de qualitat i del territori.

En els darrers anys, les Terres de l’Ebre s’han convertit en un referent internacional pel que fa a diversitat de productes ecològics que surten d’aquesta zona. Entre productes (oli d’oliva, corder, cabrit, ous, arròs, mel, pa, vi, cervesa...) i famílies de productes (verdures, fruita seca, fruita de pinyol, cítrics...), es comptabilitzen 25 varietats diferents, i totes produïdes a les Terres de l’Ebre per més de 500 empreses certificades en ecològic, entre pagesos, ramaders, i elaboradors.

El primer projecte, Xarxa Agroecològica Cooperativa - Terres de l'Ebre, engegat per un grup de treball format per la Fundació Ulldecona, l'Ateneu Cooperatiu, membres de grups de consum, productors/es, elaboradors/es, i distribuïdors/es de productes ecològics de Terres de l'Ebre, treballa per a crear una central de compres que faciliti el consum i la comercialització de productes ecològics.

El segon, Sistema agroalimentari innovador a les Terres de l'Ebre, promogut pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre i dut a terme per la Fundació Agroterritori, és un projecte destinat a millorar les oportunitats de rendibilitat econòmica de les explotacions agràries ecològiques del territori. Té la voluntat de dotar de coneixement i d’eines al sector per a enfortir la comercialització en circuit curt des de la sostenibilitat i la potencialitat del territori.

I el tercer, Rebost Ecològic Terres de l'Ebre, és un projecte transversal entre productors, restauradors i sector turístic d’aquesta zona, busca posar de relleu la gran varietat i importància dels productes ecològics que s’hi produeixen, i aconseguir el reconeixement d’aquestes comarques com a referent en alimentació ecològica a Europa.

L’acte  va constar de la xerrada inaugural ‘La importància del aliments de qualitat’, a càrrec Vicent Guimerà, xef del restaurant L'Antic Molí d'Ulldecona, amb una estrella Michelin, sobre la necessitat i importància dels productes de qualitat i km0 com a referent gastronòmic i com a eina de desenvolupament i imatge d’un territori. Tot seguit va tenir lloc la presentació dels esmentats projectes, i una taula rodona, prèvia a la cloenda, a càrrec del Cap del Servei de Coordinació del Departament a Terres de l’Ebre, Julio Monfort.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Les candidatures es poden presentar fins al 15 de maig de 2020.

S'ha convocat la 16a edició del Premi Ramon Margalef d'Ecologia.

Article

La Comissió Europea acaba de publicar l'informe "Best environmental management practice -BEMPs- for the public administration sector”, un recull de bones pràctiques polítiques, reguladores i de planificació desenvolupades per administracions públiques municipals d'arreu d'Europa que identifiquen com la prestació dels serveis públics pot fer-se minimitzant de forma directa o indirecta el seu impacte sobre el medi ambient.

Notícia
Ecoviure incorporarà una proposta específica per al públic familiar, el Petit Ecoviure

La fira Ecoviure se celebrarà enguany els dies 19 i 20 d'octubre al Palau Firal de Manresa, i continua sumant esforços amb la fira Cuida't, que se celebrarà els mateixos dies, seguint amb l'experiència iniciada l'edició anterior per sumar esforços al Bages entre fires amb un públic similar, convertint el Palau Firal en la seu d'un gran esdeveniment dedicat a la cura del medi ambient i de les persones.

Butlletí