Nou rècord de puresa en la recollida d'orgànica a Argentona

El municipi ha assolit el 98,39% de puresa en l'última caracterització, emesa a mitjans de desembre
Font: Aj. Argentona
07/01/2010
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

L'última caracterització emesa per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) quant a l'anàlisi de la matèria orgànica recollida el 13 de desembre passat xifra en el 98,39% la puresa de la mostra de 273,70 kg d'entre els 6.840 kg recollits aquell dia. D'acord amb l'informe de l'ARC, només un 1,61% dels residus es consideren impropis.

Dos mesos després d'haver-se implantat la Taxa Justa al municipi, aquestes dades són encoratjadores, sobretot perquè demostren que els hàbits de separació de residus en origen per ser reciclats posteriorment estan plenament consolidats a les llars argentonines. És innegable que l'esforç per millorar és constant, ja que es tracta del quart informe consecutiu en què les impureses es troben per sota del 5%, i del segon informe en què es troben per sota del 3%.

No obstant això, el consistori recorda encara hi ha domicilis que, sistemàticament, seleccionen els residus de manera incorrecta (o simplement no els seleccionen) i, addicionalment, fan un ús continuat i quotidià de les àrees d'emergència que estan dimensionades per a emergències i no per fer de petits abocadors.

Què és la caracterització?
La caracterització és una acció de control que realitza l'Agència de Residus de Catalunya per la qual, a les plantes de tractament on es porten els residus, i pràcticament sense avís previ, es fa descarregar un dels camions en un moll a part, a l'atzar. D'aquella brossa, i d'acord amb la metodologia establerta, se'n decanta una mostra d'aproximadament 250 kg de residus que són revisats i separats, element per element. Un cop acabat aquest procés de separació, es pesen els residus impropis sobrants -per exemple, rebuig o envasos o qualsevol altra cosa no orgànica dins la fracció orgànica- i se'n determina el percentatge.

Entenem per impropis els materials que s'han abocat en una fracció a la qual no corresponen. Per exemple, el paper (contenidor blau) dipositat al contenidor d'envasos (contenidor groc), o l'orgànica (contenidor marró) dipositada al rebuig (contenidor verd).

El percentatge resultant de les caracteritzacions oficials és molt important, perquè afecta directament el cànon que retornarà l'ARC: com més impropis surten, menys diners es retornen, i precisament aquests diners s'han de reinvertir directament a rebaixar el cost de la taxa anual.

--
Notícies relacionades:
Argentona assoleix un 97% de puresa en la recollida de matèria orgànica
Argentona implanta un nou model de pagament de la taxa d'escombraries

Municipis: 

Relacionats

Notícia

A partir del gener, la regidoria de Medi Ambient i l'ARCA del Maresme implantaran lleugeres modificacions per millorar-ne la gestió i reduir molèsties als veïns

Notícia

Jornada de treball amb alcaldes, regidors i tècnics de dels municipis d'Argentona, Cabrera de Mar, Òrrius i Dosrius per fer els primers passos per a la implementació del projecte de Simbiosi industrial aa les Quatre Ribes. La proposta se centra en implementar l’economia circular tant en el teixit productiu com en el comercial.

Notícia

Seguint criteris d'innovació, eficiència i sostenibilitat, l'Ajuntament d'Argentona ha iniciat el procés d'instal·lació del sistema de telegestió amb l'objectiu de controlar via Internet la xarxa de programadors de reg dels espais verds del municipi. La primera, de les diverses actuacions programades, s'ha dut a terme a la Plaça Montserrat aprofitant les obres de reurbanització d'aquesta zona verda.

Butlletí