Nou Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia

Redacció
04/11/2015 - 00:00
Les institucions de la UE enforteixen l'aliança amb les ciutats i pobles amb el Nou Pacte integrat d'Alcaldes pel Clima i l'Energia, amb tres nous pilars: horitzó 2030, integració de la mitigació i adaptació, i la dimensió internacional.

Europa ho té clar. El Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses ha estat un instrument clau per implicar els governs locals en la lluita contra el canvi climàtic. El seu èxit ha quedat palès en el nou pas que les institucions europees donen ara llançant el Nou Pacte integrat d'Alcaldes pel Clima i l'Energia.

La Cerimònia de llançament, el passat octubre, va reunir centenars de representants municipals, en un acte rellevant amb la perspectiva de la COP21, la Cimera Internacional de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que es celebrarà a París, del 30 de novembre a l'11 de desembre. I on els governs subnacionals volen que el seu paper en la lluita contra el canvi climàtic sigui reconegut pels estats.

Des del 2009, unes 6.500 autoritats locals ja s'han compromès a assolir l'objectiu reduir en més d'un 20% % les emissions de gasos d'efecte hivernacle dels municipis abans del  2020. Com a part del "nou Pacte integrat d'Alcaldes pel Clima i l'Energia", les ciutats signatàries es comprometen a actuar per donar suport a l'aplicació dels nous objectius de la UE de 2030, un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic, i l'extensió de la iniciativa a un àmbit més global.

Tres nous pilars: horitzó 2030, integració de la mitigació i adaptació, i la dimensió internacional

L'estiu passat, la Comissió Europea va posar en marxa un procés de consulta amb el suport de la Comissió Europea de les Regions per recollir les opinions de les ciutats sobre les possibles orientacions d'un nou Pacte dels Alcaldes. La resposta va ser unànime: el 97% va demanar un nou objectiu més enllà del 2020. La majoria també va recolzar els objectius 2030 per la reducció de CO2 del 40% com a mínim, un augment del 27% en l'eficiència energètica i les energies renovables, i es va aprovar la integració de la mitigació i adaptació al canvi climàtic sota un paraigües comú.

"La resposta a la urgència climàtica també pot esdevenir una oportunitat per al desenvolupament local, la creació d'ocupació i el sorgiment d'un nou model de societat", va dir l'alcaldessa de Nantes Johanna Rolland, on la ciutat planeja reduir les emissions en un 50% per al 2030.

L'Alcalde de Gent, Daniël Termont, va compartir l'objectiu polític ambiciós per convertir-se en "una ciutat pilot del clima per al 2030, és a dir una ciutat preparada per precipitacions extremes, sequeres, calor, estrès i augment del nivell del mar". La ciutat amfitriona COP21 va estar representada pel vicealcalde de París, Patrick Klugman, qui també va compartir l'experiència inspiradora amb els seus companys, ja que la ciutat acabava d'adoptar el seu full de ruta d'adaptació i té previst crear 100 hectàrees de sostres verds per al final del mandat polític de l'Alcaldia. En el front de l'energia, París està en camí per alimentar tots els edificis municipals amb electricitat verda per a l'any 2016.

Una història d'èxit de la UE: "La iniciativa energètica i climàtica urbana més gran del món"

El Pacte dels Alcaldes ha introduït una novetat institucional en el panorama de la política europea encoratjant als líders locals per donar suport voluntari a la implementació de les fites adoptades per la Unió Europea. El Comissari Arias Cañete va donar la benvinguda a aquest "enfocament de baix a dalt que ha funcionat tan bé a Europa". Va posar èmfasi en que el Pacte dels Alcaldes ja era "la iniciativa energètica i climàtica urbana més gran del món".

Fent-se ressò de les observacions del Comissari, l'Alcalde de Heidelberg, Eckart Würzner, va assenyalar que amb més de 200 milions de ciutadans representats per compromisos dels consells locals, la veu del Pacte dels Alcaldes no podia ser ignorada a i més enllà de la COP21.

"L'obertura del model ofereix una oportunitat perquè les ciutats i regions de tot el món col·laborin, comparteixin ambició i estableixin el futur programa sobre el canvi climàtic", va afegir el President del Comitè de les Regions, Markku Markkula.

COP21: Milers de compromisos de la ciutat per ser exhibits a la plataforma de la CMNUCC
En el context d'aquesta nova dimensió global, el Pacte dels Alcaldes acaba de convertir-se en un proveïdor de dades oficial de "NAZCA". Aquesta plataforma de la Convenció en el Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) mostra els compromisos dels actors no estatals en el camí a la COP21. "El Pacte dels Alcaldes és, de llarg, el conjunt més gran de dades per a ser integrat en NAZCA", va dir el Cap de personal del CMNUCC, Daniele Violetti, que va animar a les ciutats a continuar la seva important tasca més enllà de París com una "manera sòlida de donar suport a la resposta internacional sobre el canvi climàtic".

 

Notícies relacionades:
'Podríem arribar a veure un pacte d'alcaldes a nivell mundial'

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí