Nou model d'Ordenança Solar per als municipis

La Xarxa presenta també una Guia sobre inspecció i manteniment de les instal·lacions d'energia solar tèrmica
22/10/2010

El Pla de l'Energia de Catalunya preveu que l'any 2015 hi hagi 1.620.000 m2 de superfície útil instal·lada de captadors d'energia solar tèrmica, sobre els prop de 350.000 m2 actuals. A Catalunya i Espanya s'estima que hi ha instal·lats uns 40 m2 de captadors solars tèrmics per cada 1.000 habitants, un 50% per sota de la mitjana europea i 10 vegades inferior als nivells de països com Grècia o Àustria.

Aquestes dades es van donar a conèixer ahir durant una jornada tècnica organitzada pel Grup d'Energia i Canvi Climàtic de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l'Institut Català de l'Energia.

Durant la presentació, el diputat de Medi Ambient i president de la Xarxa, Joan Antoni Baron, va exposar els objectius de la jornada que passaven per «fer un balanç sobre l'aplicació de les Ordenances solars als municipis després de més de 10 anys del primer model de la Xarxa», i valorar i exposar per part de diversos agents (ICAEN, APERCA, ajuntaments) l'estat actual de la implantació de l'energia solar tèrmica als municipis.

Baron va destacar que «ara és el moment d'un canvi de paradigma energètic i de passar a l'acció en el marc dels objectius del Pacte d'alcaldes i alcaldesses, i eines com les que avui es presenten en són un clar exemple».

I és que durant la jornada, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va presentat dues eines pels municipis: el nou model revisat d'Ordenança Solar i una Guia sobre la inspecció i manteniment de les instal·lacions d'energia solar tèrmica.

Els municipis de Barcelona motor de l'energia solar tèrmica a tot l'Estat
La tècnica de lCAEN, Anna Mundet, i el vicepresident d'APERCA (Associació de professionals de les energies renovables a Catalunya),Víctor Almagro, van destacar el paper que han jugat els més de 60 municipis de la província de Barcelona que disposen d'Ordenança solar en l'impuls de l'energia solar tèrmica. De fet, Almagro va voler deixar clar: "L'impuls i l'obligatorietat de l'ús de l'energia solar tèrmica a tot Espanya va nèixer del lideratge dels municipis de la província de Barcelona" tot i reconèixer que queda molt de camí per recórrer. Els assistents a la jornada van fer també un balanç de l'aplicació de l'Ordenança als municipis i van exposar diverses eines de gestió, inspecció i promoció concretats amb els casos dels ajuntaments de Sabadell, Badalona i Barcelona.

Més informació a: http://xarxaenxarxa.diba.cat

Relacionats

Notícia
L'Ajuntament de Lleida demana subvencions a dos fons europeus per promoure l'eficiència energètica i les energies renovables

La Fundació Lleida 21 s'encarregarà de gestionar-la i d'impulsar projectes com la licitació d'espais a teulades d'equipaments públics per a energia solar, l'assessorament en eficiència energètica i per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
 

Notícia

Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya han participat al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.

Article

L'aprofitament tèrmic de l'energia solar consisteix en captar la radiació solar per augmentar la temperatura d'un fluid, generalment aigua, que s'acumula a aquesta temperatura fins que es necessita. 

Butlletí