"No podem ser optimistes, però sí tenir esperança"

27/02/2008 - 00:00

Gary Gardner presenta l'edició en català de L'Estat del Món, l'informe anual del Worldwatch Institute 

Des de fa 25 anys el Worldwatch Institute edita el seu Estat del Món, una de les guies 'referents a nivell mundial sobre les estratègies ambientals', en paraules d'Onno Sero, director de programes d'Unescocat –entitat que publica l'edició en català- ahir a la presentació d'aquesta obra. I el balanç de Gary Gardner, director de recerca d'aquesta institució internacional i codirector del llibre, és que 'encara no puc dir que sigui optimista, però és el primer cop que podem parlar d'esperança'.

La guia d'enguany està centrada en les 'innovacions per a una economia sostenible', tal i com indica el seu mateix títol, i és un autèntic corol·lari d'exemples –'de llavors' en paraules de Gardner- d'economia preocupada en ser sostenible sense perdre diners. I això 'és important –ha recalcat- perquè després de 25 anys denunciant com l'economia amenaçava el medi ambient, ara ja es comença a parlar de com un medi ambient fet malbé amenaça l'economia'.

(P)

El mateix Gardner ha volgut exposar alguns d'aquests exemples durant la presentació del llibre, al que ha definit com 'missatge en tres parts'. La primera vindria a demostrar com els problemes ambientals ja afecten el creixement econòmic, concepte defensat pel propi Fòrum de Davos, que en una enumeració dels 23 principals riscos per a l'economia global, la meitat estaven relacionats amb l'ecologia o els recursos naturals.

La segona part és el que l'autor a qualificat 'd'esperança' al veure com aquestes amenaces estan generant una sèrie d'innovacions que molts experts anomenen la 'sisena onada d'innovació industrial', que està sent definida per la productivitat, l'estalvi de recursos i l'ecologisme industrial. La participació de diferents actors –ONG, governs i empreses- és una altre dels motius d'esperança però –recorda Gardner- 'encara no hem guanyat, s'ha de treballar molt perquè aquestes llavors es multipliquin i germinin'.

Però el gran desafiament del proper segle serà, al seu parer, 'mantenir el creixement econòmic al mateix temps que es redueix el consum de matèries primeres i energia'.

Durant la conferència, aquest científic estatunidenc ha apuntat alguns dels aspectes en que és més important incidir i en què ja es comencen a notar alguns canvis:
- Producció: S'ha d'aconseguir garantir els drets del consumidor amb el mínim impacte possible. Això a més és beneficiós per a l'empresa, com és el cas de DuPont, que ha reduït un 72% les seves emissions de CO2, el que li ha permès estalviar 3.000 milions de dòlars.
- Consum: Els consumidors influeixen en favor de la sostenibilitat, com demostra l'augment de les vendes de menjar ecològic. Gràcies a això importants multinacionals ja comencen a adoptar 'certificats verds' a les seves marques.
- Inversió: Els fons d'inversió socialment responsable ja són el 10% de les accions als EUA. Sectors com les energies renovables o els microcrèdits creixen de forma exponencial i garanteixen, a més, beneficis als inversors.
- Recursos naturals: Es comença a reconèixer el valor econòmic dels ecosistemes. Com a exemples ha citat el banc d'aiguamolls dels EUA o el mercat global de diòxid de carboni.
- PIB: Ha criticat durament aquesta forma de calcular l'avanç humà, que ja hi ha 50 països que s'estan qüestionant i cercant alternatives. La insuficiència d'aquest valor es demostra amb la relació entre creixement econòmic i felicitat. Un estudi demostra com aquesta no ha crescut als EUA ni al Japó a pesar d'haver multiplicat la seva capacitat de consum, metre que a Xina fins i tot hauria retrocedit un 15%.
- Política: És imprescindible perquè el mercat es dirigeixi cap a la sostenibilitat. 'Consumidors i empreses poden fer molta feina, peròla política ha crear les condicions'.

Editat des de fa més de 25 anys

L'estat del món 2008 – Innovacions per a una economia sostenible és un informe anual que publica el Worldwatch Institute i on fa un repàs als indicadors ambientals del planeta. Editat des de fa 25 anys, en fa 16 que es tradueix al català –a més d'unes altres 40 llengües- gràcies a la tasca del Centre Unesco de Catalunya. Aquesta edició, a més, ha comptat amb el patrocini de les obres socials de Caixa Sabadell i Sa Nostra i del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. Unes jornades subratllen el paper del medi per mobilitzar persones i enfortir comunitats
AdjuntMida
Image icon La taula de la presentació.116.3 KB

Relacionats

Butlletí