Neixen tortugues marines a Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona

15/09/2020 - 19:29

A mitjans de juliol va succeir un fet insòlit a la ciutat. Una tortuga marina va escollir la platja de la Mar Bella per fer-hi niu i hi va pondre 77 ous. Ara, un mes i mig després, aquestes tortugues marines ja han sortit de la closca i han iniciat la gran aventura de la seva vida. És la primera vegada que es té constància d’aquest fet a Barcelona.

La posta

Va ser el passat 16 de juliol quan un grup de joves va trobar una tortuga marina a la platja de la Mar Bella i en van compartir les imatges a les xarxes socials. Aquest fet va alertar al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i al Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya. A partir d’aquell moment es van iniciar tot un seguit de procediments per tal de trobar el niu i assegurar la supervivència de la posta. Del total de 77 ous que es van trobar, 60 es van deixar a la platja, desplaçant el niu uns metres més endins per evitar perills, i 17 es van traslladar a diferents centres.

Participació ciutadana

Per tal d’assegurar el bon desenvolupament del niu es va fer una crida a la ciutadania per tal d’aconseguir persones voluntàries per custodiar-lo 24 hores al dia fins al naixement de les cries. La resposta de la ciutadania ha sigut excepcional i des del Centre de la Platja ens han informat que s’han rebut més de 1500 peticions per participar en la custòdia del niu

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la implicació d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, la Fundació CRAM i el projecte Caretta a la Vista, de la Universitat de Vic. L’acció de voluntariat va ser coordinada pel Centre de la Platja juntament amb el CRAM.

Diferents entitats que també han tingut una forta implicació en aquest episodi són: WWF, Surfrider, Oceanogami, Ocean52, Anel·lides i No más colillas. Aquestes entitats formen part d’una xarxa articulada pel Centre de la Platja i realitzen accions de conscienciació i recollida de residus a les platges de Barcelona al llarg de l’any.

El naixement

El dia 28 d’agost, després de 46 dies d’incubació, 30 cries de tortuga marina van començar a sortir de l’ou. Del total dels 60 ous d’aquest niu que es van deixar a la platja, 56 cries han nascut de manera natural. De les 56 tortugues, 42 han anat al mar i 14 més es troben en diferents centres per a la seva cria  i estudi en captivitat. 

El període d’incubació dels ous de tortuga marina sol durar més dies i depèn de la temperatura a la que estigui el niu. Les altes temperatures d’aquest estiu podrien explicar el menor temps d’incubació ja que si el niu està a més temperatura necessiten menys dies d’incubació.

La tortuga babaua

L’espècie de tortuga que ha post els ous és l’anomenada tortuga babaua (Caretta caretta), la més abundant de les tortugues marines que podem trobar al nostre mar. Es troba catalogada com a espècie vulnerable a nivell mundial segons la UICN (Unió Internacional per la conservació de la natura).

Les principals amenaces a les que s’enfronta actualment són la sobrepesca, les topades amb vaixells, la contaminació i el canvi climàtic. Tot sembla indicar que, degut al canvi climàtic, les mares ara venen a nidificar a les nostres costes, ubicades més al nord, per aconseguir les temperatures de nidificació adequades per a les seves postes.

Així, en els darrers 15 anys s’ha observat un augment en els episodis de reproducció de la tortuga babaua a Catalunya i en el Mediterrani Occidental. 

De fet, aquest niu de Barcelona no és l’únic que s’ha pogut observar aquest estiu. En total, des que va començar la temporada de nidificació de la tortuga babaua, a Catalunya ja s’han trobat quatre nius. Dos a Vila-seca (de la mateixa mare) i un altre a la Barra del Trabucador, al Delta de l’Ebre. En total, amb aquests 4 nius sumarien uns 400 ous dipositats a les platges catalanes aquest estiu.

Com ponen els ous les tortugues? 

Les femelles de tortuga marina ponen els ous a la sorra de les platges. Ho acostumen a fer de nit. Surten lentament de l’aigua i amb les aletes del darrere caven un forat en el que hi dipositen els ous. Normalment solen fer postes d’uns 75 a 100 ous. Després, tapen el forat altra vegada i retornen al mar. Poden repetir aquest procés fins a 7 vegades per temporada, així que és possible que encara veiem més postes a la ciutat aquest any.

Des de La Fàbrica del Sol volem donar les gràcies a totes les persones que heu participat en la custòdia del niu! Si voleu més informació contacteu amb el Centre de la Platja, ja sigui per telèfon al 932 210 348 o via correu electrònic a: centreplatja@bcn.cat

Recordeu que si veieu rastres de niu o bé una tortuga marina a la platja cal avisar al 112. És important mantenir distància i no molestar, fer fotos amb flash o tocar a l’animal.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La Fundació Barcelona Zoo participa en el projecte TuroCat, que treballa per recuperar aquesta espècie en perill d’extinció. Des de l’entrada en funcionament del programa l’any 2018 se n’han alliberat 24 exemplars

Notícia

L'Ajuntament de Sant Adrià realitza l'abalisament de la barra de sorra de la desembocadura del riu Besòs per protegir la nidificació i descans d'espècies amenaçades i protegides.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí