Neix Via Vallès, una associació que proposa una estructuració més eficient per al territori vallesà

Reclama un Pla Director del Vallès amb visió sobre les infraestructures, els espais lliures i les noves centralitats
Redacció
14/05/2009 - 00:00

Aquest dimecres dia 13 s'ha presentat a Sabadell Via Vallès, una nova associació que reclama que el territori vallesà tingui veu pròpia i deixi de ser considerat perifèria de Barcelona. Segons expliquen els seus promotors, "el Vallès requereix una articulació positiva entre la capital i la resta de Catalunya, com a una gran regió estructurada i reconeguda a través d'un Pla Director del Vallès, que tingui visió de projecte sobre els espais lliures, les noves centralitats i les infraestructures".

Contribuir a aquesta estructuració des del debat ciutadà propositiu és l'objectiu de la nova associació, en un moment en què el Pla Territorial Parcial de la Regió Metropolitana de Barcelona (PTMB) és a punt d'entrar en fase d'aprovació inicial. Les seves propostes "es llancen amb el convenciment que el progrés econòmic, social i cultural del Vallès dependrà també de la qualitat de les decisions que es prenguin ara".

Sis grans polaritats urbanes
En aquest sentit, Via Vallès veu el present del territori vallesà estructurat a l'entorn d'un conjunt de sis grans polaritats urbanes: tres d'històriques (Terrassa, Sabadell i Granollers) i tres d'emergents (Sant Cugat/Rubí, Cerdanyola i Mollet). "Cadascuna d'aquestes polaritats constitueix, per ella mateixa, un petit sistema de ciutats, separades i delimitades per grans espais verds que coincideixen amb les vies verdes naturals del territori vallesà que cal preservar", asseguren des de la nova associació.

A més a més, i conscient que el Vallès forma part d'una àrea metropolitana molt potent en el marc europeu -la regió de Barcelona- que abasta de Martorell a Granollers i del Delta de Llobregat a Mataró, Via Vallès entén el territori vallesà com a una estructura ordenada i interrelacionada de totes aquestes polaritats, dins de la gran metròpoli barcelonina, però amb una estructuració pròpia. En aquest sentit, i coincidint amb la proposta del PTMB, l'associació convida a obrir un gran diàleg entre tots els agents econòmics, socials i polítics afectats per poder arribar a disposar d'un Pla Director Territorial que ordeni tot el territori del Vallès per al futur.

Més informació sobre aquesta associació i les seves propostes a ViaVallès.cat

Municipis: 

Relacionats

Article

L’objectiu del projecte és disposar de més informació sobre la qualitat de l’aire a escala local i així facilitar la presa de decisions en termes de mobilitat, espai públic i salut. Aquests sensors, que estaran instal·lats a tots els districtes de la ciutat, dibuixaran un mapa dinàmic de qualitat ambiental per cada tram de carrer.

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha presentat el MolletBici, un mòdul d’aparcament per a bicicletes tancat, públic i gratuït amb capacitat per a 20 bicicletes situat al costat de l’estació de Renfe de Mollet – Sant Fost. L’aparcament, que estarà operatiu tots els dies de l’any i estarà vinculat als horaris de Rodalies, es tracta d’un espai tancat al qual només s’hi podrà accedir identificant-se mitjançant una APP i disposarà d’una càmera de videovigilància per garantir la seguretat. El servei és una aposta més per fomentar la intermodalitat entre la bicicleta i el tren i així facilitar i potenciar els trajectes sostenibles.

Article

L’Ajuntament convida a la ciutadania a sumar-se a la comunitat energètica local de foment de l’energia fotovoltaica que neix amb el nom de La Cel de Caldes

Butlletí