Neix Veus per la Sobirania Alimentària, la plataforma que exigirà a l'Ajuntament de Barcelona apostar per l'agroecologia a la ciutat

05/10/2021 - 12:30

L'objectiu d'aquesta plataforma és donar veu a les diferents entitats que porten anys lluitant perquè la ciutat de Barcelona dugui a terme polítiques contundents en matèria d'alimentació i transiti cap a una veritable sobirania alimentària.

Amb motiu de la designació de Barcelona aquest any com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible, diferents col·lectius agroecològics, llistats a sota*, s'han unit per a constituir la plataforma Veus per la Sobirania Alimentària a Ciutat.

L'objectiu d'aquesta plataforma és donar veu a les diferents entitats que porten anys lluitant perquè la ciutat de Barcelona dugui a terme polítiques contundents en matèria d'alimentació i transiti cap a una veritable sobirania alimentària. Una lluita que s'ha dut a terme a través de diferents campanyes en pro de l'agroecologia però també a través de l'acció pràctica. “Portem anys batallant per la implementació de mercats de pagès a la ciutat i, si bé hem aconseguit alguns avenços, actualment l'Ajuntament continua posant-nos bastons a les rodes a l'hora d'obrir nous mercats” ha declarat Xavier Montagut, portaveu de la plataforma.

Segons aquest col·lectiu, que ha sintetitzat les seves demandes en un manifest, cal posar en primer pla les pràctiques en matèria de sobirania alimentària en aspectes com l'establiment de circuits curts entre agricultors i població consumidora, la protecció del sòl agrícola o la promoció d'horts urbans, entre altres aspectes.

Per tot això la plataforma ha convocat una jornada reivindicativa el pròxim 10 d'octubre al al Parc Joan Miró de Barcelona, on els diferents col·lectius i entitats que la composen realitzaran tallers i xerrades amb l'ànim de mostrar la necessitat de transitar cap a la sobirania alimentària, així com per mostrar algunes de les iniciatives que la ciutadania ja està duent a terme a la ciutat. “La capitalitat mundial de l'alimentació sostenible ha de ser el tret de sortida del canvi necessari en les polítiques alimentàries de la ciutat. No hi ha temps a perdre. Per això, demanem a les institucions polítiques que escoltin la pluralitat de veus que s’agrupen a Veus per la Sobirania Alimentària a Ciutat i que incorporin les nostres demandes a les seves polítiques públiques” ha declarat Laia Serra, portaveu de la plataforma.

Aquests són els col·lectius que formen part de la plataforma:

Apatxeta

Arran de terra

Associació Remoure

Associació Salut i Agroecologia

Ca La Trava

Càtedra d’Agroecologia de Vic

Collserola Pagesa

Collserola Paisatge Viu

Ecologista Inteseccional - Divulgadora & Activista

Ecologistes en Acció

Economat social

El Brot

Espai El Refugi

Espai Nur

Foodcoop

Grain 

Greenpeace

Hort de La Lola

Hort Fortalesa

Hort Utopia Manresa

Horta alliberada

Kerasbuti

L’Aresta - cooperativa agroecològica

La Feixa Supermercat Coop

La garrofera sants

La Sardineta

Mercat de la Terra Slow Food

Mercat de Pagès de Guinardó

Mercat de Pagès de l'Eixample

Mercat de Pagés de Sants

Mercat de Pagès Fort Pienc

Mercat de Pagès la Sagrera

Mercat de Pagès Vallcarca

Ni un pam de terra

Observatori de l'Alimentació

Olla del Rei

Patrimoni LH

Pebre Roig

Plataforma Ribera Salines

Plataforma Sos Baix Llobregat

Portam a l'Hort

Quèviure

Revista "Sobirania Alimentària"

Rural Sera/Desenruna (VKK)

Ruralitzem

Salvem el Calderí

Slow Food

Solar de la Puri

Sos Vallès

Un altre l'Hospitalet és possible!

Xarxa de Consum Solidari

 


 

Relacionats

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Notícia

El document és el punt de partida per definir el pla d’acció per promoure la transició ecològica a la ciutat. La diagnosi constata que la compra directa a productors ha augmentat en un 7% durant els darrers i que la majoria de pagesos de Manresa entraran en edat de jubilació els propers 10 anys, entre altres aspectes.

Butlletí