Neix L’Energètica, l'empresa pública d'energia de Catalunya

06/10/2022 - 09:00

Aquesta setmana s'ha donat llum verda a la creació de l’empresa energètica pública de Catalunya, que actuarà sota la marca L’Energètica. La societat serà de capital, anònima i unipersonal, i esdevindrà el mitjà propi de la Generalitat per incidir i millorar el mercat energètic català.

S'ocuparà de tot tipus d’activitats, obres i serveis relacionats amb l’energia elèctrica procedent de fonts d’energia renovables: generació d’energia, aprovisionament energètic del sector públic a partir de l’autoconsum i d'acords bilaterals amb generadors locals o impuls de les comunitats energètiques.

 

Una eina per incidir en el model energètic i transformar-lo

L’energètica pública serà una eina clau per accelerar la transició energètica a Catalunya, que té per objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050.

En l’àmbit de la generació, promourà projectes d’autoconsum o bé de generació distribuïda a tots els edificis públics de la Generalitat. També desenvoluparà projectes propis o compartits amb les entitats locals i podrà participar en projectes privats que comptin amb el vistiplau del territori. Finalment, gestionarà les centrals hidroelèctriques a mesura que vagin exhaurint les concessions actuals.

En l’àmbit de la gestió, els projectes d’autoconsum en equipaments de la Generalitat poden convertir-se en la base per a autoconsums compartits i comunitats energètiques en què puguin participar famílies vulnerables properes. Igualment, podrà aplicar una política d’aprovisionament energètic en què s’estableixin acords bilaterals a generadors locals i en què es participi en la propietat de projectes de generació. Això permetrà exercir l’activitat de comercialització, establint un lligam entre generació i consum, gestionant els excedents d’autoconsum i generant ingressos a partir del subministrament d’energia a la Generalitat de Catalunya.

Finalment, també podrà actuar en l’emmagatzematge d’energia o el desenvolupament de nous models de gestió com les comunitats energètiques o l’agregació d’energia.


 

Relacionats

Notícia

L'Agència Internacional de l'Energia admet per primera vegada en el seu informe anual que la demanda mundial de combustibles fòssils començarà a baixar a partir del 2025.

Notícia

El passat dissabte 22 d’octubre es van donar a conèixer els projectes guanyadors de la 6a edició del Germinador Social, el concurs d’iniciatives per a la transició energètica impulsat per Som Energia i Fundació Coop57.

Butlletí