Neix l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial

04/09/2023 - 08:00

Unes 200 persones van assistir el 6 de juliol a l’acte de constitució de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial.

La Nau Bostik, al barri de la Sagrera de Barcelona, va acollir el 6 de juliol l’acte de constitució de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial. La trobada va comptar amb la participació de més de 200 persones d’arreu del país en representació de més de 160 moviments, col·lectius, entitats diferents i a títol individual. 

El naixement de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial és fruit d’un procés d’articulació que va començar el juliol del 2021 amb la primera trobada Recuperem el Futur organitzada per la Xarxa per la Justícia Climàtica i que va viure un punt culminant amb la celebració del Fòrum per la Transició Ecosocial celebrat al febrer d’enguany.

El Manifest per una Transició Ecosocial Justa i Democràtica, sorgit del Fòrum, recollia la necessitat de “construir un front comú de moviments, entitats i col·lectius que defineixi i empenyi una transició ecològica amb justícia social i democràcia econòmica, un projecte polític que ens permeti construir un món on valgui la pena viure.

L’Assemblea neix amb la voluntat de ser un artefacte aglutinador amb cinc objectius principals:

  • Esdevenir una veu en el debat públic, generar relat i incidir en la política institucional.
  • Desenvolupar un programa polític compartit amb un marc transversal i una mirada àmplia i plural.
  • Afavorir processos de transició ecosocial des de l’àmbit local.
  • Promoure la coordinació entre les lluites de resistència i campanyes per tenir una major capacitat d’incidència sobre les estructures de poder.
  • Coordinar les accions i dur a terme un seguiment dels processos.

Davant la creixent crisi climàtica i ecològica i la inoperància de les institucions públiques per fer-hi front, les entitats proposen un nou espai popular que tingui la capacitat d’impulsar el canvi de rumb que necessitem.

Aquest nou espai, que no és una associació a l’ús, ni una assemblea ciutadana ni una plataforma d’entitats, sinó una mixtura de tot plegat, recull el dinamisme i acció des de la base dels moviments socials i l’estructura i mirada holística de l’organització política. Així, en consonància amb aquest perfil atípic, l’acte de constitució tampoc no va seguir la forma habitual d’aprovar quelcom amb un consens preparat amb antelació.

El que es va validar, però, va ser un esborrany a seguir treballant durant aquests pròxims mesos, per a incloure el màxim de diversitat de les entitats, moviments socials i organitzacions que, tant les que hi eren com les que encara no, vulguin contribuir a aquest gran repte que és impulsar la transformació ecosocial d’una manera profunda.

Els objectius acordats es fonamenten en la voluntat de ser una veu que incideixi políticament en la societat i aporti relats nous de la transició ecosocial, desenvolupar un programa polític de transformació amb una mirada àmplia i plural, afavorir processos de transició en l’àmbit local disseminats per tot el territori català mitjançant la creació d’assemblees locals, ser un vector per a la coordinació estratègica de lluites i campanyes dels moviments. Al mateix temps, s’acorda que es dotarà aquest espai d’una estructura amb diferents nivells de participació i implicació, d'acord amb temàtiques i objectius, i a partir de la dimensió territorial i local.

A més, en aquest proper període s’hauran d’incorporar moltes més mirades i propostes, entre les quals hi ha donar més importància a la mobilització als carrers, la preocupació per no cooptar ni anul·lar dinàmiques ja existents, buscar formes clares per a la creació d’assemblees locals on la gent es pugui sumar fàcilment, trobar un bon equilibri entre una estructura que sigui útil i funcional, mantenint la màxima horitzontalitat i transparència i que no reprodueixi patrons tradicionals de centralisme urbà.

Com a propers passos, es proposen una propera fita a la tardor, quan aspirem a fer un acte de presentació de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial cap a l’esfera pública en general. 

 

Acció Ecologista del Vallès Centre d’Estudis sobre Moviments Socials (CEMS) Edualter Grup de Defensa de la Natura del Berguedà Rebel·lió o Extinció Gramenet
AETHNIC Centre Social Casa Xorret (Sort) eixample respira Guanyem Girona Red de Transición
Aigua és Vida CGT El Pà Sencer Coop Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA) Renovem-nos
Al Centro la Vida SCCL CICrA Justicia Ambiental Sccl El Teler cooperatiu Intercids operadores jurídicos por los animales Research & Degrowth
AMcoop CJ Queix Els Verds Jornal.cat Ruralitzem – Veus per la Sobirania Alimentària
Amnistia Internacional de Catalunya ClimAcció Emelcat sccl Justícia i Pau – BCN Sabadell en Comú Podem
Andròmines Col·lectiu Eixarcolant End Fossil L’Esberla Servei Civil International Catalunya
Animal Rebellion Comunalitat Benviure El Prat Enginyeria Sense Fronteres La Capçalera SETEM Catalunya
Anticapitalistes Comunalitat La Florida s’aveïna Entrepobles La Dreixa Sindicat de Llogateres
Arç Cooperativa Comunalitat Urbana 9 Barris Espai Ambiental La Intersindical Som Energia
Assemblea pagesa Comunitat Energètica del Guinardó Espectre Verd La Magrana Vallesana Som lo que Sembrem
Associació de Veïns i Veïnes de Sagrada Família Consell de la Joventut de Barcelona Esplais Catalans – ESPLAC La Troca Som Mobilitat
Associació Som la Clau CooperaSec FATEC Lafundició Teachers for Future
Associació Veïnal de Sant Antoni Cooperativa Abarka sccl FAVB (Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona) Lemur (Laboratori d’Emergències Urbanes) Teatracció
Ateneu Candela Terrassa Cooperativa agroecològica Keras Buti FEDAC Llavora Agropecuària Tèxtil Sostenible
Ateneu Cooperatiu Catalunya Central Cooperativa Gafarrons (Premià de Mar) femProcomuns SCCL Lluitanoviolenta.cat Valls en transició
Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord Cooperativa KULT Fil a l’agulla SCCL Metzineres Versembrant SCCL
Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental Cooperativa La Fàbrica Frescoop Mollet pel Futur Watteco SCCL
Ateneu Ponent Coopera Cooperativa Rocaguinarda Fridays For Future Girona Novact World Nature
Ateneu Popular de Salt CoopMaresme Fundació Banc de Recursos Nusos Cooperativa Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya
ATTAC España Cultures trobades Fundació Espigoladors Oasis Climático Xarxa de Consum Solidari
Babord CUP Valls Fundació la Bastida Obrir Escletxa Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS)
Barcelona en Comú Debat Social BCN Fundació Manifesta 15 Barcelona Observatori DESC Xarxa per la Justícia Climàtica
Batec Desenruna Fundació Platoniq OLISTIS, SCCL Xarxa per la Sobirania Energètica
Bdskoop DImmons Futuro Vegetal Opcions Zeroport
Campanya Contra el Quart Cinturó EcoArx Garrofera Permacultura ATTA  
Can Pujades ECOL3 VNG GATS Planeta B  
Candidatura d’Unitat Popular ECOLISE GENS Plataforma Stop Jocs Olímpics  
Casa Orlandai Ecologistes en Acció Granollers en Transició PSUC viu  
Casal Font d’en Fargues. ECOS, sccl Greenpeace Punt Zero Badalona  

 

La iniciativa està impulsada per Coòpolis, Ecologies en Acció, Entrepobles, la FAVB, laCoordi, l’Observatori DESC, l’ODG, Opcions, Rebel·lió o Extinció, REVO – Prosperitat Sostenible, la XES, la Xarxa per la Justícia Climàtica i Xarxa per la Sobirania Energètica.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’actual emergència climàtica en la qual ens trobem necessita que actuem de manera resolutiva, constant i amb urgència, fomentant la cooperació a través de l’extens diàleg i consens. Amb aquest propòsit, el 10 de juny, diferents organitzacions socioambientals de tota Catalunya es va reunir en una conferència conjunta per sumar forces.

Acte
Acte
20/04/2023 - 12:14

Butlletí