Neix la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya

La XESC està formada inicialment per 860 centres de tot Catalunya
Font: DMAH
12/04/2010 - 00:00

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha presidit aquest dilluns l'acte de constitució de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per les xarxes locals que promouen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya i la Xarxa d'Escoles Verdes de la Generalitat. Per tant, la XESC queda definida com una xarxa de xarxes d'escoles que desenvolupen programes d'educació per a la sostenibilitat. En total, la conformen 860 centres de tot Catalunya.

Aquesta Xarxa, i també la Xarxa d'Escoles Verdes de la Generalitat, compten amb el finançament de 400.000 d'euros de la Fundació "La Caixa" durant aquest exercici, dins del programa de Ciència, Recerca i Medi Ambient de l'entitat, a més dels 300.000 euros anuals que hi destina el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Les institucions impulsores de la XESC són la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge, que n'exerceix la secretaria, i el Departament d'Educació, el Consorci d'Educació de Barcelona i els ajuntaments d'Argentona (Maresme), Barcelona (Barcelonès), Lleida (Segrià), Montmeló (Vallès Oriental), Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), Sabadell (Vallès Occidental), Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Des de fa més de 10 anys, tant la Generalitat (a través del programa Escoles Verdes) com diferents ajuntaments (a través d'agendes 21 escolars o programes d'educació ambiental), impulsen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa. Tots aquests programes tenen objectius coincidents. Per això, la Generalitat de Catalunya i aquest grup de nou ajuntaments han acordat cooperar de manera que les iniciatives ambientals adreçades a la comunitat educativa es beneficiïn de la col·laboració institucional a través de la coordinació i la suma d'esforços.

En concret, les finalitats de la XESC són establir mecanismes de coordinació i intercanvi que facilitin la col·laboració entre xarxes; fomentar el debat intern per avançar en la conceptualització de l'educació per a la sostenibilitat en l'àmbit dels centres educatius; organitzar espais d'intercanvi d'experiències entre els centres; col·laborar en la formació del professorat i facilitar recursos educatius; promoure la recerca i l'avaluació sobre el procés de l'educació per a la sostenibilitat i els seus resultats; potenciar la formació de xarxes locals, allà on no n'hi hagi, i ajudar a consolidar aquelles que ja estan formades; i establir lligams amb altres xarxes d'altres comunitats autònomes, europees o internacionals. La xarxa és oberta a noves adhesions d'altres ens locals interessats a formar-hi part.

D'altra banda, demà dimarts se celebrarà al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona el primer Simposi de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya, com a espai d'intercanvi, amb vuit taules de debat simultànies.

Enllaç: Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC)

--
També a Sostenible.cat...
"Educar per la sostenibilitat és una necessitat, no una opció", entrevista a Mar Sivill i Gemma Roset, de l'Agenda21 escolar de Vilanova i la Geltrú
Especial de la revista 'Educació i Sostenibilitat'

AdjuntMida
Image icon taller_escolar.jpg25.92 KB