Neix la 'Plataforma per la Qualitat de l'Aire' amb 24 propostes per exigir un aire més net

Redacció
24/03/2015

LPlataforma per la Qualitat de l'Aire s'ha presentat aquest 24 de març al Col·legi de Periodistes amb la voluntat d'impulsar accions que acabin amb la contaminació de l'aire que respirem. El seu manifest fundacional planteja un paquet de 24 propostes, dividides en quatre blocs, amb la finalitat de que es converteixi en un programa de govern que redueixi la contaminació atmosfèrica.

El primer bloc, sobre mobilitat, ha estat presentat per Ricard Riol (PTP). Riol ha afirmat que "el principal objectiu d'aquestes accions és aconseguir la reducció de la densitat de trànsit privat motoritzat a l'AMB" -la principal font d'emissió de partícules i gasos contaminants-. I ha destacat que per "això cal canviar l'actual política d'infraestructura que dona suport bàsicament a l'automòbil". Per acabar, Riol ha destacat que cal prèviament "una millora i tarificació ambiental del la xarxa de transport públic per tal d'incentivar-ne i facilitar-ne l'ús".

El segon eix de propostes, presentat per Alfons López (Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya) tracta la gestió sostenible del moll i aeroports i inclou punts dirigits a penalitzar les naus i avions altament contaminants i a impulsar l'electrificació del port.

El tercer bloc tracta de la indústria i les obres públiques amb la intenció de regular les activitats industrials que no compleixin les normatives ambientals i posin en risc la salut de la població. Per últim, el quart apartat recalca la importància de comunicar de forma contundent a la ciutadania els riscos que comporta la contaminació atmosfèrica. En aquest sentit, López ha mostrat la necessitat de desenvolupar "òrgans de participació ciutadana pel seguiment i la sensibilització sobre aquest tema" i una campanya de xoc coordinada entre diversos departaments de la Generalitat.

3.500 morts prematures anuals a l'AMB
Pep Martí, metge del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris ha posat de relleu que existeixen evidències científiques contundents que demostren que respirar un aire contaminat afecta directament el sistema respiratori i cardiovascular, però també té importants efectes com a neurotòxic, especialment en infants i gent gran. Segons les dades de centres de recerca com el CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental), la contaminació causa 3.500 morts prematures anuals a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, Martí ha destacat que "a la ciutat de Barcelona l'esperança de vida dels habitants es veu reduïda un any per l'exposició a nivells elevats de contaminants". La Plataforma ha volgut denunciar que "la Generalitat no està garantint ara mateix les recomanacions de la Organització Mundial de la Salut en matèria de qualitat de l'aire".

La plataforma neix de la iniciativa de diverses organitzacions d'àmbits diferents: veïnals, ecologistes, socials, científiques, d'afectats i ONG's. Per ara, s'hi han adherit deu entitats. Ecologistes en Acció, l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), el Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), la secció d'afectats per accidents de trànsit de l'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit (PAT), Catalunya Camina, el Centre de Sostenibilitat Territorial, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Espai Ambiental i Martorell Viu. La plataforma ha fet una crida a altres entitats perquè s'adhereixin a través d'un formulari disponible al seu blog.

 

Més informació:

http://qualitat-aire.blogspot.com

Video : https://www.youtube.com/watch?v=kis0ahewUvs

 

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon presentacioQA.jpg158.16 KB

Relacionats

Butlletí