Naix la primera planta de reciclatge de mòduls fotovoltaics de l'Estat

Font: Electria

18/01/2011
La Compañía Eléctrica para el Desarrollo Sostenible SA, Electria ha anunciat la posada en marxa d'un "ambiciós projecte pioner a Espanya i Europa: la construcció de la primera planta de reciclatge de mòduls fotovoltaics". Després de més de quinze mesos d'investigació, PVR3 neix amb l'objectiu de "liderar el reciclatge de materials i productes procedents de la indústria fotovoltaica", segons Electria.
El projecte industrial es desenvoluparà a la comarca de Calatayud (Cetina, Saragossa), al costat de l'autovia A2 Saragossa-Madrid. L'empresa Electria ha previst una inversió de tres milions d'euros i la creació d'una vintena de llocs de treball directes. Segons l'empresa, PVR3 és fruit de la unió de dos grups industrials: el grup Electria (Espanya), creat el 2008 "per impulsar un nou model energètic basat en la generació distribuïda i l'autoconsum i on l'equip directiu té una dilatada experiència en el sector de les renovables ", i el grup Poseidon (Índia), que Electria defineix com" expert i pioner a nivell mundial en el reciclatge de cèl·lules de silici ".

Segons el president d'electricitat, José Luis Manzano, "en els propers anys haurem de regular el reciclatge dels components i residus de les renovables davant el seu creixement exponencial, creiem que de la necessitat neix una oportunitat". El president de la companyia reconeix que "és necessari anticipar-se a una propera normativa que, probablement, serà d'aplicació obligatòria", però també assenyala que la seva empresa ha emprès aquesta iniciativa "per coherència en la conciliació del desenvolupament industrial i el respecte al medi ambient "

La renovació dels mòduls, element fonamental de les plantes fotovoltaiques, i els trencaments dels mateixos en el procés de producció, dins d'un sector en constant evolució, fan imprescindible crear una indústria de reciclatge dels productes que componen una instal·lació, segons el comunicat difós per Electria, que assegura que té previst desenvolupar aquest projecte empresarial basant-se "en dos eixos complementaris: una planta de reciclatge dels productes fotovoltaics i un laboratori de recerca i desenvolupament (R + D + I) sobre reciclatge, que se situarà al cap de la recerca en aquest camp, explotant tant les tecnologies actuals i les incipients per a millorar-les, com investigant nous processos futurs ".

En el procés de reciclatge dels mòduls fotovoltaics cobra especial importància la recuperació del silici que conforma una cèl·lula solar, segons Electria, que afegeix, a més, que "aquest procés permet la reutilització per a la fabricació de nous mòduls, així com millores en el cost de fabricació, ja que el silici representa el 70% del cost de la cèl·lula solar ". Electria estima que hi ha ja almenys unes 10.000 tones de panells fotovoltaics que necessiten ser reciclades a Europa. Les necessitats anuals previstes per al 2015 seran d'unes 15.000 tones, i unes 35.000 el 2020, que és quan realment el mercat creixerà de manera exponencial.

 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Parets durà a terme un projecte per substituir la instal·lació actual de panells solars ACS, ubicades al Camp de Futbol Municipal Josep Seguer, per panells fotovoltaics.

Notícia
L'Ajuntament de Lleida demana subvencions a dos fons europeus per promoure l'eficiència energètica i les energies renovables

La Fundació Lleida 21 s'encarregarà de gestionar-la i d'impulsar projectes com la licitació d'espais a teulades d'equipaments públics per a energia solar, l'assessorament en eficiència energètica i per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
 

Notícia

Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya han participat al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.

Butlletí