Montgai recollirà l'oli usat dels veïns per convertir-lo en sabó

La campanya és pionera a les terres de Lleida i pretén conscienciar sobre el reciclatge
www.lamalla.cat | Omar Serra
24/04/2010 - 00:00

L'Ajuntament de Montgai (Noguera) iniciarà en breu una campanya de recollida d'olis usats entre els seus veïns per tal de convertir-los en sabó. La iniciativa, pionera a les comarques lleidatanes, pretén promoure el reciclatge d'aquests residus i s'inclou en els últims projectes del consistori, en els que destaquen la ‘Fira Net. Fira del Sabó'. La part dels olis que no es puguin destinar al sabó s'enviaran a una empresa de reciclatge per poder fer biocombustible.

L'alcalde de Montgai i president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha explicat que el consistori repartirà entre els veïns del municipi 300 envasos de cinc litres de capacitat per recollir l'oli domèstic usat i destinar-lo a la producció de sabó. Gilabert ha afirmat que el fet de convertir els olis en sabó s'ha produït pel gran interès que s'ha aixecat al poble arran de la primera ‘Fira Net. Fira del Sabó'.

Partida per a biocombustible
Gilabert ha explicat que s'instal·larà un dipòsit de 600 litres per emmagatzemar-hi l'oli recollit, i que quan la quantitat superi la capacitat s'enviarà cap a una empresa especialitzada en el biocombustible a partir del reciclatge d'olis.

La campanya també pretén sensibilitzar els veïns sobre el reciclatge i la reutilització per a millorar la conservació del medi ambient. Gilabert ha assegurat que "es podria evitar llençar olis per l'aigüera de les cases aprofitant els olis per convertir-los en sabó". Per últim, ha destacat que la iniciativa és pionera a les terres de Lleida que s'estendria per part de la Diputació si altres municipis mostressin interès.

Jornada sobre Reciclatge d'oli
La presentació del projecte s'ha presentat en el marc d'una jornada sobre reciclatge d'oli celebrada a la Diputació. En les ponències s'ha destacat que un ciutadà consumeix de mitjana 20,82 litres d'oli per any i que el 65% es transforma en residu domèstic, és a dir, 13,5 litres d'oli usat per persona i any. Només a Lleida ciutat es produeixen 5.000 litres d'oli usat.

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El sistema Reciclos, mitjançant el mòbil, permetrà destinar els punts obtinguts per la devolució d'envasos de plàstic a plantar arbres

Butlletí