Montcada i Reixac, primer municipi català amb Biciregistre

L'objectiu és promoure la seguretat, reduir els robatoris i disposar de mecanismes per a la seva recuperació, dificultant-ne el comerç il·legal.
Font: Ajuntament de Montcada i Reixac
06/03/2013 - 00:00

El Bicicregistre, un sistema de registre de bicicletes, permetrà als montcadencs inscriure-les en una base de dades d'abast estatal. El projecte està promogut per la Red de Ciudades por la Bicicleta RCxB, de la qual l'Ajuntament de Montcada i Reixac n'és membre i soci fundador. L'objectiu del Biciregistre és promoure la seguretat, reduir els robatoris i disposar de mecanismes per a la seva recuperació, dificultant així el comerç il·legal de bicicletes. Amb la presentació d'aquest programa i la signatura del conveni aquest 6 de març, Montcada i Reixac es converteix en el primer municipi a Catalunya en posar en marxa el registre de bicicletes, un sistema que ja funcional a nivell estatal.

Cal destacar que segons el Tercer Baròmetre de la Bicicleta, el risc de robatori és una de les principals causes que frenen els ciutadans per fer servir la bicicleta com a mitjà de transport. En aquest sentit, el Biciregistre dóna seguretat als ciclistes perquè augmenten les dificultats que el vehicle sigui robat i, en cas que el robatori es produeixi, augmenten les possibilitats de recuperar el vehicle.

La signatura ha estat presentada per la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda, acompanyada del Secretari Tècnic de la Red de Ciudades por la Bicicleta (RCxB), Xavier Corominas. En l'acte, Mojeda, ha afirmat que "es tracta d'una base de dades de bicis desaparegudes molt innovadora, que aporta seguretat a l'usuari amb un cost molt assequible". La regidora ha afegit que "amb iniciatives com aquesta, el govern municipal aposta per impulsar la bicicleta com a mitjà de transport, fomentant la mobilitat sostenible dins del municipi".

El Biciregistre basa el seu funcionament en uns adhesius de molt difícil destrucció que s'adhereixen a diferents punts de la bicicleta. Aquestes etiquetes porten un número troquelat que s'impregna d'un líquid que deixa marcat permanentment un número de registre en el quadre de la bicicleta. En el cas que l'etiqueta sigui arrencada el codi queda gravat en la superfície de la bicicleta i només serà visible amb llum ultraviolada. Les dades d'usuari i bicicleta estan a una base de dades compartida pels cossos de seguretat de tots els municipis -encara que no formin part de la RCxB- i amb la Direcció General de Trànsit, facilitant així la recuperació de les bicicletes robades als seus propietaris.

Els usuaris trobaran un accés a la web www.montcada.cat que connecta directament amb www.biciregristre.cat, on s'han de donar d'alta a través d'aquest web i introduir les seves dades. En aquesta pàgina d'internet els usuaris han de pagar 7 euros per la inscripció que té una validesa per a 10 anys. Gràcies a aquest conveni signat, l'Ajuntament de Montcada i Reixac es converteix en un centre validador, on els usuaris, rebran el kit de registre que s'ha d'utilitzar per marcar la bicicleta.

Relacionats

Notícia

La iniciativa la promou l’Ajuntament de Montcada i Reixac i es farà un cop al mes, passant per diferents barris.

Notícia

Aquesta iniciativa que es va realitzar a Montcada i Reixac, pretén fomentar l’ús de la roba de segona mà com a alternativa al consum tradicional.

Article

La taxa de recollida d’escombraries s’actualitza per donar compliment a la llei de residus.

Butlletí