Monistrol de Calders estalviarà 17.000 euros amb la recollirà de brossa porta a porta

Monistrol de Calderis / El Punt - Avui

17/06/2016 - 13:07

El nou model augmentarà el reciclatge “fins al 80%” i rebaixarà la taxa d'escombraries. L'Ajuntament comprarà un camió i contractarà dos operaris. 

 

L'Ajuntament de Monistrol de Calders, que governa la CUP en minoria, començarà a fer la recollida de la brossa porta a porta a partir del gener del 2017 i passarà a gestionar directament el servei d'escombraries.

L'alcalde, Ramon Vancells, ha explicat que el nou model permetrà estalviar costos a l'Ajuntament i als veïns, que si amb el nou sistema aconsegueixen augmentar el percentatge de reciclatge del 25% actual al 80% –mitjana dels municipis que ja utilitzen el porta a porta– veuran com la taxa que paguen d'escombraries es redueix.

Segons els càlculs que s'han fet, la taxa quedaria al voltant dels 80 euros –ara és de 110 euros– i el cost total anual del servei municipalitzat seria de 43.000 euros. Actualment, “el servei d'escombraries, que presta l'empresa Cespa de manera deficient, costa 60.000 euros anuals”.

17.000 euros són els que s'estalviarà el consistori anualment amb la recollida porta a porta i la municipalització.

Per gestionar el servei, l'Ajuntament comprarà un camió de dos compartiments que permetrà recollir dues fraccions diferents cinc dies per setmana. També és previst que es contractin dos operaris amb carnet de camió a mitja jornada. Vancells ha remarcat que els 43.000 euros representen “tot el cost anual del servei”. És a dir, inclouen les contractacions i també l'amortització del camió, que es pagarà amb un crèdit que s'ha tramitat mitjançant la Diputació de Barcelona. L'alcalde ha destacat que la recollida porta a porta ha estat una aposta del govern de la CUP –“hi hem treballat, a través d'un dels grups de treball que vam crear, des del minut zero”– i ha ressaltat que a l'inici del 2016 ja es van preveure subvencions per a la seva posada en marxa.

Per calcular costos, s'ha recorregut a una consultora mediambiental, que també ha definit les freqüències de recollida, i s'ha traspassat tota la informació a l'Agència Catalana de Residus i a la Diputació de Barcelona, “que hi han donat suport”.

Vancells ha concretat que el servei es posarà en marxa l'1 de generper començar en una època en la qual la gestió del servei és menys complexa” i que s'aprofitarà l'estiu per explicar el nou model de recollida d'escombraries al gran nombre de persones que tenen segona residència al municipi i que fan que la població habitual de 700 veïns es tripliqui.

El porta a porta farà que tots els contenidors desapareguin dels carrers, “un fet que afavorirà el paisatge”. S'instal·larà una sola àrea d'emergència amb contenidors a l'entrada del polígon la Llandriga, arribant al poble des de Calders.

Pioners en la municipalització

Monistrol de Calders és el cinquè poble de les comarques del Bages i del Moianès que implanta el porta a porta, però és el primer que, a més, municipalitza el servei. Abans que es creés el Moianès, el primer del Bages va ser Santpedor, el 2004; el van seguir Santa Maria d'Oló, el 2009, i Artés, el 2014. El sistema també es fa servir a Castellterçol, que el va implantar el 2008, quan era del Vallès Oriental, segons consta en el registre de l'Associació de Municipis per a la recollida Porta a Porta. Amb tot, la comarca de la Catalunya Central amb més municipis amb aquest model és Osona: 17 el tenen implantat. Segons el mateix registre, Tona és el més antic a la regió central: recull la brossa porta a porta des del 2000.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Foto: ACN

Foto: ACN

El Consell Comarcal de la Selva presenta els resultats del nou sistema de recollida de residus porta a porta als municipis d’Amer, Riudarenes, Santa Coloma de Farners i Sant Julià de Llor i Bonmatí

Notícia

Flix dobla l'índex de reciclatge de la brossa amb el servei de recollida selectiva porta a porta. El nou sistema incrementa la fracció orgànica, reduïx la resta i permet estalviar costos al consistori

Article
Foto: Regió 7. Àlex Guerrero

Foto: Regió 7. Àlex Guerrero

La fracció que més ha crescut és l’orgànica, que representa el 41,25% del total de deixalles recollides

Butlletí